Славчо, стига с партийни форуми - мандатът свършва!

Първите две години изтекоха, резултатът - среден

След поредната загуба - този път в собствената партия ВМРО - БНД, кметът Славчо Атанасов изглежда изнервен и изтощен. Има вид на уморен човек, който всеки благороден работодател би пуснал в отпуск. Нормално е - нищо толкова силно не потиска психиката, както безплодните усилия. А тепърва Славчо Атанасов барабар с тежката си артилерия - зам.-кмета Петко Атанасов и председателя на Общинския съвет Илко Илиев, се кани да се бори с Каракачановите вятърни мелници.

Тази форма на партийно строителство изглежда толкова фракционистка и безполезна, че ти идва да викнеш - Кмете, спри!

Огледай се и си виж града, защото мандатът свършва. Той е кратък, само четири години, от които половината ще минат след няколко дни. През есента на 2007 г., след изборите, при сдаването на властта, тогавашният кмет д-р Иван Чомаков предупреди Славчо Атанасов, че най-трудното в управлението е да се носят едновременно не по две, а по сто дини под една мишница. С това искаше да каже, че страшно много са задачите, които всеки ден висят на главата на един кмет. Партийното строителство е допълнителна тегоба. Може би затова доскоро Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) забраняваше на кметове да заемат ръководни постове в партийни централи. За да си гледат работата, за която са избрани, а не да си развяват байраците в политиката.

Пловдивският кмет и неговият екип, както впрочем и шестимата районни началници, имат твърде много неща за вършене. За две години  не е решен нито един от големите проблеми.

Чистотата в областния град продължава да си запазва средното ниво, въпреки че бюджетът за боклука се помпи всяка година и за кризисната 2009-та оформя солидната цифра от 32 милиона лева.

Грам не са мръднали проблемите с паркирането под тепетата. Вътрешен и външен ринг, по които щяха да се отклоняват тежкотоварните камиони, синя зона, подземни и наземни паркинги съществуват в идеен стадий, както беше и преди години.

 Мираж са и видеокамерите по кръстовищата, за които така и не дочакахме финансиране нито от републиканския, нито от местния бюджет. След многото приказки тепърва се финализира проект за електронно управление на масовия транспорт с безкондукторно таксуване. Дали ще успеем да спечелим 30 или 40 милиона от ЕС, е под въпрос. Автобусните спирки са още по-грохнали, отколкото бяха в миналия мандат. Местната власт вече дори не се опитва да прикрие безсилието си в тази порочна концесия отпреди седем години. Нито има кураж да я прекрати. Последният напън е намерението за ремонт на най-опасните спирки.

Кметският екип откри няколко нови тоалетни, окичи електрическите стълбове със знамена и завърши четири детски градини, започнати в миналия мандат. С парите, взети назаем от бившия кмет, се разшири „Източен", ремонтираха моста на Адата и Асеновградския надлез, а сега работят на Герджика, „Руски" и „Победа". Обещанието, че целият възел от тези три обекта ще бъде пуснат в средата на декември, изглежда като от сферата на фантастика. На „Победа" и „Руски" все още има неотчуждени имоти, които пречат на строителите.

Пак в миналия кметски мандат на бартер срещу софийски боклук беше спазарено финансиране за „Кукленско шосе" и бул. „България". Малките улици обаче наподобяват решето. Кметът искаше да тегли втория 30-милионен кредит, но според опозицията това е рисково занимание по време на криза. Засега няма готов проект, нито решение на Общинския съвет.

Въпреки уверенията на градоначалника, че децата са приоритет на неговото управление,  две детски градини са замразени.

Едната се строи в центъра, на ул. „Лъджене", другата е в „Западен", до ОУ „Елин Пелин". Мотивът на администрацията е, че за тези забавачки - филиал на „Перуника" и ЦДГ „Рая", няма пари. В същото време обаче общинските финансисти отчитат слабо изпълнение на иначе амбициозната програма за капитално строителство - само 23 милиона лева от над 70 милиона за деветте месеца. Археологическият музей е един от „брадясалите" обекти, въпреки че неговият директор е общински съветник от ВМРО Костадин Кисьов.

Всичко върви с бавни темпове. Дори и в Стария град общината не успя да усвои планираните в бюджета пари, а уж твърдо държим да се именуваме туристически град. А с 80-те наематели на общински апартаменти  направо беше извършена гавра.

За това са допринесли общинските съветници, които за пореден път върнаха за нови оценки предложенията на зам.-кмета Петко Атанасов за продажба на квартирите. Наемателите от преди три години имат право по закон да си купят жилищата. А общината има нужда от приходи в бюджета. Явно няма синхрон в работата на администрацията и местния парламент.

За две години се смениха двама заместник-кметове по евроинтеграцията, но градът така и не почувства прилива на големите пари от Евросъюза. Една от сериозните разработки - за уличното осветление, беше пратена в забвение. А е за около 11 милиона лева. Без спечелени проекти и с намалени приходи заради кризата следващата година се очертава тежка за кметския екип и без баталиите във ВМРО.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
lilipyt

lilipyt

25.10.2009 | 18:57

slavtscho e VELIK KOMBINATOR! GERB GO NAPRAVI KMET PO SPORAZYMENIE S KARAKATSCHANOV! DA SI PRAVI MAKEDONSKO KRILO NA BSP-KOMYNISTI! GLASYVAL SAM ZA NEGO no molya GOSPOD ZA PROSCHKA! TOI NAPRAVI NEPROSTIMO PREDATELSTVO KAM PLOVDIVTSCHANI-DOKAZANI ANTIKOMYNISTI! DOKARA KOMYNISTITE NA VLAST V PLOVDIV BEZ DA SA SPETSCHELILI IZBORI KOETO TE OT 20 GODINI NE MOGAT I NIKOGA NYAMA DA NAPRAVYAT! PLOVDIVTSCHANI SME SVODOLYBIVI I PLOVDIV E GRAD OSVOBODEN VO VEKI VEKOV OT KOMYNIZAM!

Отговори
0 0
аман от идиоти в политиката

аман от идиоти в политиката

24.10.2009 | 14:00

тия шизофреници от ВМРО - Пловдив НАЧЕЛО С ЛУМПЕНЪТ Слафчу тирамисуту-вън от политикана на Бълхария!

Отговори
0 0
Четиво само за воеводи

Четиво само за воеводи

23.10.2009 | 14:01

Каракачанов, шо ке правиш сега со... наденицата!? „Събрахме се!", рекоха си чета от 700 воеводи от ВМРО. Едни, под Каракачановото крило, още със сядането си, се заоглеждаха дека е наденицата. Други, филибелиите и горноджумайците, им рекоха, че са дошли на конгрес, не на хапване и пийване. Банскалията рипна: "Е, шо ке праим сега без наденица, а!?”. И загледа навъсено като връх Вихрен зиме. Краси му даде знак да потрае. Да се понапъне дружината им, да вдигнат ръце пак той да я води. Пък после и чеверме ще извъртят. Ако един непредубеден стар харамия от едновремешното ВМРО беше попаднал в събота и неделя на конгреса на днешната организация, щеше люто да се тросне: "Тия маскари шо са без пушки, бе!?". Изумен, че т.нар. баш воеводата им Каракачана е с препасан... кокал. Тия около него - също. Ни пищов, ни кама. Само с вилици и лъжици. Едно евангелие не се вижда да държи председателят на ВМРО-БНД. А размята лист-меню. И черпак. А акраните му наизвадили делегатските си карти като салфетки. Приемам, че обидно се гъбаркам със съвременните наследници на славното ВМРО. Дошли накахърени да видят как да я реанимират тежко ранената им организация. Страдаща от изборните си люти рани. Едва дишаща. Рейтингът й отчита резилния от 1.5 до 2.5 процента пулс. Не може да покаже на народа, че не е сдала багажа, да го вдигне до животоспасяващите 4 процента. По времето на Ванчето Михайлов такъв като мен, взимащ "на мезе" членове на ВМРО, вече щеше да е изял най-малко един як бой. И да му таковат мамката на вестника. Да знае, че не пише за вариететна група, а за чета с воеводи. Каква чета, какви воеводи, какъв конгрес на ВМРО, бе братя!? Един с делегатска карта не се намери, който да извади пищова си и да гръмне по този вариететен баш войвода Красито. Айде, с обувката си поне да беше го замерил! Да му тегли в очите една сочна македонска. Да му завре кокала, дето не иска да го пусне... Абе, филибелии, горноджумайци и др., не ви ли стана ясно, че тези, дето гледат на ВМРО като на наденица, с кворум и с призиви не се махат. А махни кърлеж с конгрес, че да се отървеш и от Каракачанов, де! Тоя нагушил се поплювко срам няма. Вие искате от него и достойнство. Сам да си подаде оставката. То ако ги има, няма как да ги скрие. Срамът и достойнството се изписват на лицето на човек. А тоя вече няма лице. Само стомах. Вижте го, стомахът му е на сурата изписан. Каква ти ВМРО-кауза, каква ти народополезност?! Само лапачка и пачки. Каракачанов се е занитил за лидерския си стол. Само дето в събота и неделя малко го попомръднаха. Не успяха да го изгонят. Остана. Като търговец в храма на ВМРО. Гласувалите за него си искат наденицата. Да бъдат рахат! Краси сигурно я е поръчал. На тия, които му поръчват на него. Да превърне организацията във ВМРО-гостилница. Нали и те, яхнийката и наденицата, също са съществена част от българското национално достойнство. Само дето от днес тези, за които българщината е кауза, пищов и евангелие, ке питат: "Дека е ВМРО, шо ке праим сега без воеводите!?".

Отговори
0 0
Капетанот

Капетанот

23.10.2009 | 09:15

Валя, днес е празник. Това защо не го остави за друг ден.... Денови много пред назе...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?