Славчо лобира пред Бойко Борисов за 5 милиона лева на Раковски

Кметът Славчо Атанасов ще се моли на премиера Бойко Борисов да даде от републиканския бюджет 5 милиона лева на Раковски, за да не се спъва пускът на екозавода в Шишманци. Това стана ясно след срещата в общината, на която присъстваха бизнесмените и основните съдружници в консорциум „Екологичен завод" Николай Гигов и Атанас Търев, неговият управител Владислава Георгиева и председателят на Общинския съвет в Раковски Младен Шишков. И тримата - Атанасов, Гигов и Шишков, дойдоха на пресконференцията във видимо добро настроение. Търев чакаше Гигов навън. Кметът на Раковски Иван Антонов, който преди седмица категорично се заканваше с бунтове, ако не получи от Пловдив 5 милиона лева компенсация за екозавода, не дойде. Вчера му се е родило дете и той продължава да празнува, информира журналисти Славчо Атанасов.

Поех ангажимент община Пловдив да организира другата седмица среща с Бойко Борисов, на която ще присъствам аз, г-н Гигов и представителите на община Раковски, разказа Атанасов. Пред премиера ще изразим подкрепа за държавна компенсация от 5 милиона лева, защото пътят от Раковски до Шишманци е в ужасно състояние, обясни градоначалникът. Пловдивската община няма как да плати тази сума, защото законът не позволява, а и нямаме такива пари в бюджета, заяви Атанасов. Бях криворазбран от вас, упрекна той медиите и по този начин излезе от конфузната ситуация, когато преди седмица критикуваше общинските съветници, които вкупом и остро отказаха 5 милиона лева от градския бюджет на Раковски. Именно съветници препратиха исканията на Раковски към правителството.

И шефът на Общинския съвет в Раковски Младен Шишков вчера промени заплашителния си тон за блокада срещу пловдивския боклук. С усмивка той призна, че няма да спъват пуска на екозавода, ако държавата даде 5 милиона лева за пътя. За да има мир, консорциум „Екологичен завод" поема ангажимент да преработва безплатно боклука на четири села - Белозем, Шишманци, Чалъково и Болярино. Годишно те изхвърлят 5000 тона смет. Раковски ще плаща по 30 лева на тон, каквато такса е определена за Пловдив и останалите общини, каза Николай Гигов. Безплатната услуга за четирите села няма да оскъпи таксата за пловдивчани, нито ще натовари нашия бюджет, побърза да увери Атанасов.

Безплатни медицински прегледи ще се извършват за сметка на консорциума за работниците и жителите на околните села, за да бъдат спокойни за здравето си, изтъкна управителят на „Екологичен завод" Владислава Георгиева. В предприятието са назначени 120 души и се разкриват още 60 места. Всички са от местното население. Приемателната комисия вече работи на екозавода и се очаква преработката на отпадъци да започне от 1 ноември, каза Гигов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Капетанот

Капетанот

23.10.2009 | 09:05

Но, братя и сестри, на 23 октомври 1893 в Солун са основани Български Македоно-Одрински Революционни Комитети. Чест и слава за комитите!

Отговори
0 0
Капетанот

Капетанот

23.10.2009 | 09:00

Ва работа нещо намирисува.... Чини ми се, не е от боклукот...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?