965

Славчо Атанасов: Защо Пловдив няма гробище за домашни любимци, както е в цивилизования свят

По мое време имаше, но го закриха през 2012 година

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов сподели във Фейсбук проблем, с който вероятно се сблъскват още много пловдивчани. Става въпрос за  починалите домашни любимци, които на практика няма къде да бъдат погребани легално. Предлагаме коментара на бившия градоначалник след споходилата го драма.

Приятели, споделям с вас една лична мъка, която ме сполетя, но която засяга и хиляди пловдивчани. След тежко боледуване, се наложи да приспя моя 16-годишен домашен любимец. В последните дни котката се мъчеше много и решението на ветеринаря беше категорично, че няма какво повече да се направи. Какво изпитвам в момента, хората, които имат домашни любимци, знаят.

Но разочарованието ми е още по-голямо, защото изпаднах в един безумен „Параграф 22“. Всички вкъщи обичаме много тази котка, тя си беше като член на семейството. И желанието ни е да я изпратим с достойнство. Но се оказва, че това е невъзможно.

В Пловдив няма гробище за домашни любимци. Поне не и действащо. В моя кметски мандат ние се погрижихме за този проблем и отредихме такова място на територията на гробищния парк на Рогошко шосе.

Директорът Коста Попов го направи много добре, беше оформено и отделено от гражданското гробище и пловдивчани се възползваха от него. Но по-късно е дошла забрана от РЗИ и сега то не действа.

И се получава абсурдната ситуация, че няма къде легално да се погребе един починал домашен любимец. Ветеринарните клиники предлагат услуга по кремиране, която се извършва в София и струва почти 400 лева. Кой може да си я позволи, обаче?!?

И така системата принудително превръща хората в нарушители. Защото, както добре знаете, да се загробват животни безразборно е сериозно нарушение. Но пред техните собственици няма избор. Какво да направят? Да ги изхвърлят в казаните като някакъв боклук ли? Което също е нарушение.

На мен сърце не ми дава да постъпя по този начин. И ще бъда принуден да положа любимата ми котка в личния си двор на село, което също е нарушение. Сигурно си спомняте нелегалното гробище край Братската могила. Но това не е редно да става.

Нали виждате, омагьосан кръг се получава.

Затова призовавам политическите сили в Общинския съвет да обърнат внимание на този проблем, който засяга десетки хиляди пловдивчани и да отредят терен за гробище за домашните любимци. Както се прави по целия цивилизован свят. Ще говоря и лично с кмета Здравко Димитров с молба той да внесе такова предложение в местния парламент, защото и той има домашни любимци.

Хора сме и трябва да постъпваме достойно в такава ситуация. И не е редно системата насила да ни превръща в нарушители на закона.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 7 оценки
3.3/5 от 7 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?