Следвайте ни

Славчо Атанасов: За мен най-важна е подкрепата на пловдивчани

viber icon

- Г-н Атанасов, до този момент 12 партии и организации застанаха зад вас като кандидат за втори мандат. В неделя в Залата на Съединението 120 знакови имена, пловдивски общественици, интелектуалци, спортисти - хора от целия обществен спектър, се обявиха във ваша подкрепа. На кого ще разчитате повече?
- Подкрепата на толкова политически сили е важна не само за мен, важна е за присъствието на повече съветници от нашата листа в Общинския съвет, защото те са тези, които ще ми дадат повече сила, за да изпълня обещаното пред пловдивчани. Но аз и в Залата на Съединението го казах: за мен няма нищо по-важно от подкрепата на гражданското общество, което тези 120 души представляват. И ако Бог и пловдивчани решат да ми дадат доверието си за втори мандат - ще мога да управлявам стабилно и спокойно, имайки зад гърба си стабилна обществена подкрепа и разбира се - силна група в Общинския съвет.
- Това ли ще кажете на пловдивчани, преди да гласуват?
- Аз не искам да агитирам хората да гласуват за мен. Те ще решат на кого да дадат доверието си. Но искам хората, които ще гласуват за мен с № 29, да подкрепят и моята листа, също с № 29. Така ще мога да изпълнявам програмата си и поетите пред пловдивчани ангажименти.
- Наскоро, коментирайки повишения кредитен рейтинг на Пловдив, заявихте, че градът е като една къща - досега сме положили стабилните основи, сега предстои да я направим удобна за живеене. Говорейки за това - кой е първият ви приоритет за следващия мандат?
- Създаването на силен икономически Пловдив и повишаване на доходите на пловдивчани. Поставям го като свой личен приоритет и основна задача, която ще стои пред екипа ми. В Пловдив постигнахме необходимите инвестиционни условия, има заявен интерес към инвестиции и разкриване на работни места. Ние сме един от градовете в страната с най-ниските данъци и такси, а това е предпоставка за добър бизнес климат. Оценката на сериозната международна агенция “Стандарт енд пуърс” е красноречива - тя повиши кредитния рейтинг на Пловдив, по нейната скала градът ни се управлява по-добре от държавата. Сега е време да използваме този резултат на нашите усилия в полза на работата и доходите на пловдивчани.   И веднага продължавам със следващата ни цел, защото силен икономически Пловдив, означава и това - териториалното разширение на община Пловдив. Присъединяването на двете изкуствено създадени общини като “Родопи” и  “Марица” ще даде тласък в посоката на превръщането на града ни в силен икономически център с нови възможности за инвестиции и строителство. Стоя зад тази идея още преди да стана кмет, не се отказах от нея през изминалите четири години и ще продължа да я следвам. Ще се радвам да срещна подкрепата и от мои опоненти, един от които, доколкото си спомням, също застана зад нея.
- Заявихте, че искате подкрепата на пловдивчани, защото има още много работа по инфраструктурните проекти на Пловдив. Кое сте готов да завършите?
- “Модър-Царевец”.
- Имате ли готовност за това?
- Да - положихме сериозни усилия и имаме готов проект. За тези 4 години реализирахме няколко мащабни инфраструктурни проекта, които днес са удобни пътища за пловдивчани - нов булевард  “България”, втори огледален мост “Герджика” над река Марица, разширени и реконструирани булеварди “Руски”, “Марица-ЮГ”, “Източен”. Но трябва да продължим с работата по връзката  “Модър-Царевец”, която много удобно и бързо ще свърже двата района “Западен” и “Южен”. Предстои ни финализиране на градоустройствените процедури за кварталите  “Христо-Смирненски 3” и “Модър”, които ще дадат възможност на хиляди наши граждани да станат собственици на урегулирани имоти. Трябва да довършим втория крайречен булевард  “Марица-Север”, който ще олекоти трафика в северната част на Пловдив. Предстои проектиране и реализиране на един амбициозен инфраструктурен проект, който радикално ще промени автомобилния поток в централната част - подлеза пред Водната палата и връзката му с моста до панаира. Планирал съм също и подмяната на голяма част от паважната настилка с асфалт по основни булеварди.  И най-важното, което ще продължа - преасфалтирането на вътрешнокварталните улици на Пловдив. Този проблем е критичен за всички пловдивчани и съм категоричен, че общината ще изтегли вече подготвения и изгоден заем от Европейската банка, който ни беше спрян по чисто политически причини.  Другата насока, към която трябва да вървим, е развитието на бреговете на река Марица. Наш приоритет е реката да бъде гръбнакът на града, както е в другите големи европейски градове, а не да стои загърбена и занемарена. Имаме спечелени европроекти - можем да продължим. Ще продължим работата си така, че след главната улица напълно да преобразим и Централния площад - да стане озеленен, модерен, но достатъчно съзвучен със Стария Пловдив. Нашата цел си остава превръщането на Пловдив в най-зеления град на България - свършихме много работа, но не спираме дотук, това е нещо, което изисква всекидневни грижи. Ненапразно наричат парковете “зелените дробове” на един град.
-  Пловдив - Европейска културна столица през 2019-а. Ще успеем ли да се преборим?
- Безспорна обща кауза за следващите четири години е кандидатурата на Пловдив за Европейската културна столица през 2019-а. За мен обаче по-важната цел, която стои пред всички нас, е да работим, да направим така, че Пловдив да бъде по достойнство една от културните столици на Европа през цялото време, а не за седмица или за месец.  Продължаваме с реализирането на една дългогодишна мечта на нашите съграждани и на пловдивските спортисти - да имат нова многофункционална зала за 10 000 зрители за спортни прояви, концерти и масови прояви, зала, която да даде възможност за провеждане на европейски и световни първенства. Няма да се откажа и от още една възможност пред града ни - вторият национален стадион да бъде изграден в Пловдив.
- Ще продължите ли новата жилищна политика, която започнахте в този мандат? Той завърши бурно заради нея.
- Аз съм поел като ангажимент пред хората, една голяма част от тях влязоха в приемния ми ден с тази болка - да реша проблема с нуждата от жилища в реални срокове. Да, ако хората ми дадат доверието си, и през втория мандат ще продължа с новата ни жилищна политика. Но, пак ще се върна на началото на интервюто - за да не бъде спирана или препъвана тази политика, за да мога да изпълня обещаното и - най-важното - за да успеем да решим жилищния проблем, ми е нужна още сила. И тя е в подкрепата, както за мен, така и за общинските съветници - с № 29.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ПЛОВДИВЧАНИНЪ

ПЛОВДИВЧАНИНЪ

18.10.2011 | 14:17

ГЛАСУВАШ ЗА ГЛАВЧО ПОЛУЧАВАШ СТАНИШЕВ http://bg-bg.facebook.com/media/set/?set=a.221952537839844.50600.221945854507179&type=3

Отговори
0 0
МЕЧО ПУХ

МЕЧО ПУХ

18.10.2011 | 14:14

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ ПРИЗОВАВАМ ВИ ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ИВАН ТОТЕВ КОЙТО ЩЕ БЪДЕ НОВИЯ КМЕТ НА ГРАД ПЛОВДИВ БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО И ПОДКРЕПАТА КАЗА МЕЧО ПУХ

Отговори
0 0
МЕЧО ПУХ

МЕЧО ПУХ

18.10.2011 | 13:56

Скъпи пловдивчани призовавам всички до един да гласувате за Иван тотев той ще бъде новия кмет на град Пловдив

Отговори
0 0
ФИЛИБЕТО

ФИЛИБЕТО

18.10.2011 | 11:45

ДА ЖИВЕЕ СЛАВЧО АТАНАСОВ ТОЙ ЩЕЕ КМЕТА ЗАДА НАБИЕ БОКО ТИКВАТА КАДЕТО НИ ИЗЛЬГА С ПАРИТЕ ЗА БОКЛУКА

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?