49
Следвайте ни

Славчо Атанасов: Политическите комисионери превърнаха публично-частното партньорство в мръсна дума

viber icon

Съмнявам се, че този стратегически проект за Пловдив - каскада "Въча", може да бъде изпълнен качествено от ВиК холдинга. Не че имам колебания за работата на българските учени и инженери, но над тях са политиците. А това е проблем. Дали да бъде осигурена вода за Пловдив и още десетки населени места от Каскада „Доспат-Въча”, е политическо решение. Едва когато то бъде взето на най-високо ниво, идва ред на експертите.

Прединвестиционни проучвания за проекта са правени много пъти. Не е трудно да бъде разработен и технически проект. Въпросът е, че трябва политическа воля за това някой да застави НЕК да осигури водата, и то за десетилетия напред. Защото е известно, че чиновниците, дори най-висшите, не искат да си създават главоболия, като поемат каквито и да било отговорности.

Моето мнение е, че държавата скоро няма да може да отдели необходимите пари за изграждането на съоръженията, още повече че според първоначалния замисъл водата от Въча трябваше да стига до Първомай и Хасково. Това е скъп проект. Като знаем на какви цени се изпълняват обществените поръчки у нас, сигурно ще стигне 1 милиард. А ВиК холдингът няма такива средства - или ако ги има, те са за всички краища на България, които са застрашени от безводие.

Когато бях кмет на Пловдив, с екипа ми влязохме в контакт с две от най-мощните компании в сектора. Французите бяха готови да изградят съоръженията за своя сметка и да ги ползват 30 години, след което да ги предадат на държавата. Това беше преди 12 години. Ако тогава бяхме стартирали, сега нямаше да пием вода от поречието на Марица, добивана с енергоемки помпи. Във времето заради политическите посредници и комисионери публично-частните партньорства станаха мръсна дума. Когато се поеме такава инициатива, накрая винаги общественият интерес е заметен под килима, а ако има печалба - тя е за частника. В Пловдив имаме много печални примери в това отношение.

На политическия лобизъм и корупционните схеми трябва да се сложи край, за да може държавата или Общината и частните инвеститори отново да могат да си сътрудничат в полза на обществения интерес. Защото проекти като „Въча” няма как да бъдат изградени бързо и качествено само от държавата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Реалист

Реалист

01.11.2021 | 13:39

Просто не е за вярване от късогледството на нашите политици.Хасковската вода е с уран и е забранена за пиене .Пловдивската вода е с постоянно повишаване нивата на мангана в нея.Хуманитарна катастрофа ли трябва да стане ,а вървим натам ,за да се започне този проект.?Сами се създаване проблемите и после ,кой е виновен?

Отговори
2 2
инж. Румен Петров

инж. Румен Петров

01.11.2021 | 13:19

Съгласен съм с г-н Атанасов ,че за такива мега обекти решението е политическо.Най-влажната крачка е някое правителство да обяви проекта за обект с НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ! Тогава вече всичко отива в ръцете на нас,строителните специалисти.И бъдете сигурни ,че ще се справим.Сега умишлено се поставя коруцата пред коня.Някои политици ,просто не искат да ни развържат ръцете.Типично по български .Дадоха за 8 самолета на хартия 3 милиарда!!!лева ,а не желаят да дадат в пъти по -малко пари за тази наистина стратегически за държавата обект.

Отговори
2 3
Запознат

Запознат

01.11.2021 | 12:49

Този проект не е за един кмет или едно правителство само. Нужни са години. Не позволиха на Славчо Атанасов да го започне, защото нямаше да могат да крадат. След това започнаха източването на държавата през магистралите. Още не му е дошло времето да пием чиста вода. Няма и да дойде, прав е Славчо, държавата няма да се справи.

Отговори
2 3
проф.д-р Марин Роглев

проф.д-р Марин Роглев

01.11.2021 | 12:39

Славчо,много добро направи ,че се отдръпна от тоя смра.длив политически въртоп в момента.Ти си фин ,интелигентен и изключително добронамерен човек.Не си за тази битка между окаляни във фек.алии от зур.лите до търнаците прасета.Мъдро стоиш настрана.Когато всичко приключи и досъсипят България напълно,ще са нужни хора ,като теб да я изправят на крака и ни измъкнат от този кошмар.

Отговори
2 5
Тосков

Тосков

01.11.2021 | 11:48

Проекта е от 70 те години на миналия век, Славчо не е бир роден тогава

Отговори
7 1
знаещ

знаещ

01.11.2021 | 12:04

Бил е роден Атанасов.Проекта е от 1974 година .Сл. Атанасов е роден 1968 г.,но не това е важното.И Гърневски ,като кмет и Славчо Атанасов ,като кмет ,направиха много за тоя обект.Но нямаше приемственост.Чомаков и Тотев го забатачиха и изобщо не се интересуваха от него.Други им бяха приоритетите.Да забогатяват.Зико се опита нещичко да направи ,но политическата му дружка Каназирева му сложи прът в колелата.Нали се готви кмет да става.Защо Зико ще трябва да трупа точки.Такова е мисленето на някои наши политици.Затова хубавите неща стават много трудно или се провалят.

Отговори
4 2
Я карловския

Я карловския

01.11.2021 | 11:47

Цървул излезе от дупката . Ама Марица си го обичат тоя . Не дават и дума да се обели за него . Ай спирайте коментарите . За Славчо е като за ум!релите - или хубаво , или нищо . Карловски нещастник .

Отговори
8 6
Да карловския цървул Розалинчо наистина умря

Да карловския цървул Розалинчо наистина умря

01.11.2021 | 12:19

Много добро изявление.За дясната ръка на крадеца на века Тотев,Розалинчо Петков ли говориш?!Щото той е карловец и абсолютен крадлив цървул ,като шефа си.Правилно,той умря с края на злощастния мандат на шефа му.Абсурдно е да замесваш Славчо с тези мерзавци и тъпанари.Все едно да сравняваш ферарито с москвича.Спри да дращиш от общината в работно време ,че от такива абсурдни изказвания се прочухте из цяла България със злобата и простотията си.Правите Пловдив за смях

Отговори
2 3
Пенчев

Пенчев

01.11.2021 | 12:52

Абе, усещам, че си женската влюбен в Славчо Атанасов, ама доколкото знам, той по мъже не си пада и няма да ти излезе късметът. Така че, стига си дращил тука, ами отивай на гейбар.

Отговори
3 0
пловдив над всичко

пловдив над всичко

01.11.2021 | 11:40

този проект е от кметуването на г-н СЛАВЧО АТАНАСОВ ...прекрасен проект спъван от нездрави "интереси "!Това беше голяма мечта на г-н АТАНАСОВ и на пловдивчани увиснала в пространството на политическите и лобистки интриги... Този проект трябва задължително да стане....след като не можем да дишаме чист въздух в ПЛОВДИВ поне водата да ни е планинска......всички пловдивчани да застанем и да го поискаме като стратегически проект!!!!!

Отговори
6 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?