Славчо Атанасов: Общината ще печели от преработката на боклука в компост

Екозаводът няма да замърсява въздуха и водата, хората в община Раковски да спят спокойно

 -  Г-н Атанасов, изпратили сте 300 покани до официални гости за откриването на завода за отпадъци в Шишманци днес. На какво се дължи тази тържественост - като за празника на Съединението?

- Това е много сериозен успех не само за Пловдив, но и за цялата българска държава. Това е първият завод за преработка на твърди битови отпадъци в страната. Предприятието ще реши проблемите със сметта както на втория по големина град, така и на още шест-седем общини в съседство с Пловдив.

-  Кога ще заработи заводът, след като все още не е подписан акт 16?

- Първо се правят 72-часовите проби и в скоро време колите с отпадъци ще тръгнат от Пловдив за Шишманци. За предприятието е издадено комплексно разрешително, вярвам, че акт 16 също ще бъде подписан без проблеми.

-  Можете ли да дадете гаранция, че това предприятие няма да замърсява въздуха и подпочвените води, както навремето "Стоманолеене", в чиито халета е монтирано оборудването?

- Това беше най-проверяваният обект в България. Какви ли не капацитети се изказваха за завода, но най-големият капацитет беше професор Златарева, обявена през миналата година за еколог No1 на Европа. Тя беше казала, че заводът в Шишманци не само е абсолютно безопасен, но дори препоръча на  местното население да прави парници край завода. Технологията е изключително чиста. Отпадъците не се изгарят, а се преработват, при което се произвежда полезен продукт в крайната фаза - компост. Тоест, целият цикъл е напълно обезопасен и населението няма за какво да се притеснява.

-  Казахте, че заводът тръгва напук на душманите. Кои са душманите?

- Нормално е такъв завод, който е първи в страната, да има и много противници. Някои от тях бяха лично заинтересовани предприятието да не стане. Всичко е добре, когато свършва добре, и нека да не посочвам кои са душманите. По-важното е, че в края на краищата заводът ще заработи и ще върши добра работа не само за Пловдивска област, но и за цяла България.

-  За какво ще се използва сметището в Цалапица, където също има място за боклук?

- Идеята за депото в Цалапица е да бъде буфер. В завода, както и навсякъде, може да стане авария. В такива ситуация ще имаме резервно сметище. Капацитетът на екозавода е 125 000 тона, което означава, че може да поеме отпадъци и на съседните общини.  Пловдив изхвърля годишно около 100 000 тона отпадъци.

- Дали столичната община ще кара в завода пресния отпадък, както е записано в едно от решенията на Министерския съвет?

- Технологично няма как софийските бали да бъдат приети в завода. Линиите работят само с пресен боклук. Балите ще се депонират само на сметището в Цалапица. София е твърде далеч от Шишманци, за да кара пресни отпадъци в завода. Затова този вариант отпадна.

- Ще има ли печалба за общината от производството и продажбата на компоста, при положение че тя е участник в консорциум "Екологичен завод", макар и с малък дял?

- Общината ще печели, защото  компостът е ценна суровина. Той ще се използва и за рекултивация на сметищата, които според директивите на Европейския съюз трябва да се затварят. Производството на този полезен продукт е един от плюсовете на технологията в този завод, за разлика от другите, в които сметта се изгаря. Софийският завод, който все още е на първа копка, е проектиран с изгаряне на отпадъците. Към компоста има голям интерес, включително и от Министерството на околната среда.

- Има ли опасност такса смет да се вдигне, тъй като преработката на сметта в Шишманци ще струва на градския бюджет повече, отколкото депото в Цалапица?

- Според новите изисквания на ЕС сме длъжни да завишим условията по поддръжка на сметището. Това означава, че таксата от 14 лева в депото ще бъде догодина 29 лева на тон. Толкова е и таксата, която ще плащаме за завода в Шишманци. Това не е самоцел - такива са законите. Размерът на такса смет за граждани и фирми за 2010 г. зависи от разчетите, които ще ми дадат моите финансисти. Нека първо да ги чуя.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
живка

живка

11.10.2009 | 11:31

Точно така. Какво толкова ни занимавате с тоя завод? Не си спомням от колко време вече се пише за него. Аман.

Отговори
0 0
не съм жител

не съм жител

10.10.2009 | 08:47

Ееее какво толкова го приказвате тоя завод бе? Най-напред, стара технология, която вече не е актуална. После съществуващи халета в който е монтирана една линия, КОЯТО Е КУПЕНА НАЙ- ВЕРОЯТНО НА СТАРО. Пък дори да е новалиния, монтирана е в нещо готово от години. КАКВО НОВО направихте тогава, та чак Борисов ще го открива?

Отговори
0 0
Gan4o

Gan4o

09.10.2009 | 21:41

Стига-а-а- със Славчо. Вече почвам да го сънувам!

Отговори
0 0
пловдив

пловдив

09.10.2009 | 21:17

Славчо е най-слабия кмет.преди да гласувам за него не мислих така.Подлога но Гергов

Отговори
0 0
Бай Ганю

Бай Ганю

09.10.2009 | 18:11

Поредната тъпа българска простотия - за съжаление и това сме го правили с ръцете си ...така че нищо няма да излезе, т.е. Бай Ганя пак удари кьоравото!

Отговори
0 0
Н.Петров

Н.Петров

08.10.2009 | 12:49

Една истина,както и да я покриваш все ще се размирише.Това,че държавни,тоест наши пари се раздават за частни интереси,също не е новост,новост е твърдението на кмета,че ще печели от т.нар. "компост",една технологична отживелица.Може да се печели,само от нещо за което има пазар и струва пари,тоест,други го търсят и им тряба за нещо полезно.Тук се изляха милиони за да се произвежда допълнително "боклук" и не там е интереса,а в транспорта и т.нар. "преработка",за която ще плащаме ние.

Отговори
0 0
страничен

страничен

08.10.2009 | 12:43

Г-н В.Делов е човека който пише тези неща а той беше и някакав в Еко Глобал по едно време

Отговори
0 0
ПЛОВДИВЧАНИН

ПЛОВДИВЧАНИН

08.10.2009 | 12:36

Еее г-н Станчев откога станахте ПЛОВДИВЧАНКА Хайде малко да поспрете с помийте, че се истъркахте вече. Не намесвайте вашите лични бизнес интереси в обществените. А между другото платете си осигуровките на ЕКО ГЛОБАЛ защото работниците там с нищо не са ви виновни.Като голям обществен защитник би следвало първо да защитите правата на своите работници.Та платете им осигуровките и тогава се пънете.

Отговори
0 0
ПЛОВДИВЧАНКА

ПЛОВДИВЧАНКА

08.10.2009 | 11:38

КМЕТЕ НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШЕН. ПОДВЕЖДАТ ВИ. ОБЩИНАТА ВЕЧЕ Е ПЛАТИЛА. ПЛАЩАЛА И ДЪРЖАВАТА - ЗА ДА СЕ ИЗГРАДИ ЕДИНО ЧАСТНО ПРЕДПРИЯН(ТИЕ, КОЕТО ПОСЛЕ БЕШЕ НАРЕЧЕНО "ЗАВОД" КАТО ОСНОВАНИЕ ЗА ПОДПЯМА НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА. ПОДМЕНЕН Е ОБЕКТЪТ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА. ПОДМЕНЕН Е И СУБЕКТАТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ. ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ СА ИЗПРАТЕНИ НА ВСИЧКИ КОНТРОЛНИ ИНСТИТУТИИ И МЕЖДУНАРОДНИ И НАЦИОНАЛНИ. НЕ ПОЕМАЙТЕ ЧУЖДИ ГРЕХОВЕ. НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ. ЗАЩИТЕТЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ПРОЛВИДВАЧИ, АКО НАИСТИНА СТЕ КМЕТ НА ГРАДА, А НЕ СТЕ ВЛЕЗЛИ В ПРЕСТЪПНИТЕ СХЕМИ НА КРАДЕНЕ НА ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА. НЕ КАРАЙТЕ ПЛОВДИВЧАНИ ДА ПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО - ТЕ СА ПЛАТИЛИ ЗА ПРЕРАБОТКА ГОДИНИ НАПРЕД. А КОЛКОТО ДО КОМПОСТА ЩЕ СЕ СМЕЕ ВСЕКИ ПО-ГРАМОТЕН ЧОВЕК. ОТ ТАЗИ "ЛИНИЯ" ПРИДОБИТА С МНОГО КРАЖБИ - НЯМА ДА ПРОИЗВЕДЕ КОМПОСТ.ОТПАДЪЦИТЕ СЪДЪРЖАТ МНОГО ОПАСНИ ПРИМЕСИ, КОИТО НЕ СА ОТДЕЛЕНИ. И НЯМА НАЧИН ДА БЪДАТ ОТДЕЛЕНИ!!! ТОВА ПРЕДПРИЯТИЕ ТЯМА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПРЕРАБОТКА. НЯМА ТЕХНОЛОГИЧНА ДОКУМЕНТАЦИЯ. Т.Н. "ЗАВОД" Е СТРОЕН БЕЗ ПРОЕКТИ И ТЕПЪРВА ЩЕ ИЗЛЕЗАТ ИСТИНИТЕ НАЯВЕ... КМЕТЕ НЕ СТАВАЙТЕ СЪПРИЧАСТЕН С ТАЗИ ПРОДЪЛЖАВАЩА КРАЖБА. ПЛОВДИВЧАНИ ЩЕ ТРЪГНАТ НА БУНТ. ТОВА НЕ ВИ ТРЯБВА ГОДИНА И ПОЛОВИНА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ВАС - МАРАК ЧЕ ПАРИТЕ ОТКРАДНАТА ДРУГИ...

Отговори
0 0
консултант

консултант

08.10.2009 | 11:26

кмете Атанасов - Зводът е инвестиция на Община Пловдив с помощта на държавния бюджет И както всеки инвестиционен проект от тази година трябва да почне да се възвръща инвестицията и ДА НЕ СЕ ЗАПЛАЩА ЗА ПРЕРАБОТКА, ЗАЩОТО СА ИНВЕСТИРАНИ СРЕДСТВА!!!И ТО СА ИНВЕСТИРАНИ СРЕДСТВА ОТ МЕСТНИ ДАНЪЦИ - "ЗА ЧИСТОТА", КОЕТО СЪЩО НЕ Е РЕДНО. НО ТОВА Е ОТДЕЛЕН ВЪПРОС.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?