Следвайте ни

Славчо Атанасов: Сега е времето за проекта "Въча"

viber icon

Каузата „чиста вода за Пловдив“ ще е тест за политическа зрялост на пловдивските управници и депутати

Адмирации за кмета Здравко Димитров заради идеята да събере на една маса всички депутати от Пловдив и да поиска от тях подкрепа за реализиране на проекта „Въча“. Каузата „чиста вода за Пловдив“ наистина си струва. Тя ще е тест за политическата зрялост на управниците и народните представители от различните партии. Бих добавил, че на срещата могат да бъдат поканени и депутатите от Пловдив-област, защото сега е времето най-после да се реализира този ключов проект, който чакаме вече 6 десетилетия. Той е важен не само за пловдивчани, но и за хората от съседните общини и дори за жителите на Първомай и Хасково, които също от години имат проблеми с качеството на питейната вода и сухите режими. Защото според един от идейните проекти тръбите наистина могат да стигнат чак до Хасково.

22-ма депутати от Пловдив и областта, обединени от една кауза, са голяма сила

и това май никога не се е случвало в новата ни история.

Проектът е доста скъп и за реализирането му ще трябва да се мобилизира голям финансов и организационен ресурс. Според мен има три начина да се построи трасето. Първият е след края на предпроектното проучване, което в момента се извършва в израелска фирма, да се потърси европейско финансиране. Защото през новия програмен период с приоритет ще са именно проекти, които решават проблеми на повече от една общини. Другият начин е обектът да се превърне в национален, а той наистина е от национално значение. Тогава ще се търси държавно финансиране. Предимството е, че при такъв вариант трасето ще бъде осигурено най-бързо по отношение на проектирането и отчуждителни процедури, където се налагат. Третият начин е проектът да се реализира с публично-частно партньорство. У нас през последните години то се превърна в мръсна дума заради множеството злоупотреби с обществения интерес. Ако обаче се намери лоялен партньор, а държавата си гони и защитава своето, рисковете не са големи. Въпрос на отговорности и контрол, защото по света публично-частните партньорства наистина действат и са от полза за всички.

По времето, когато бях кмет, също се работеше по този проект. Тогава по покана на френското външно министерство имах официални срещи с представители на две от най-големи фирми в областта на ВиК инфраструктурата по света - „Суец“ и „Виолия“. Техните експерти проявиха огромен интерес и дори бяха готови да подготвят оферти за изграждането на тръбопровода с условието да оперират със съоръжението за определен срок. Ставаше дума за

огромна инвестиция от над 300 милиона лева.

Първоначално тогавашният ресорен министър Асен Гагаузов декларира гореща подкрепа и даже обещаваше обектът още тогава да стане национален. Правителството на Станишев обаче не направи нищо по въпроса.

Знаем, че идеята има дълга история. По нея са работили няколко поколения специалисти и управленци. Той бе изваден от архивите от бившия кмет Спас Гърневски, който пръв по време на прехода заговори за чистата вода от Въча. След това в двата мандата на Иван Чомаков папките отново бяха захвърлени в чекмеджетата. Същото се случи и в първия мандат на Иван Тотев, който не продължи нашите усилия да направим реален рестарт на проекта. Като областен управител Здравко Димитров заговори отново по темата, а знам, че преди това и Тодор Петков е работил по нея.

Сега е моментът всички да обединим усилията си и проектът най-сетне да се реализира. Той наистина е ключов, защото

виждаме какво се случва с водата в Перник

и други области, където проблемът дълго време е бил подценен. С това съоръжение Пловдив и съседните общини ще имат алтернатива за захранване, водата ще е значително по-качествена от тази, която сега добиват водните оператори от водосборите на река Марица, а освен това ще е и по-евтина, защото ще идва по гравитачен път. Важно е от ВиК Пловдив също да направят необходимите инвестиции, за да се подменят старите етернитови тръби, които влошават качеството на водата, а и водят до големи загуби заради непрекъснатите аварии.

Като цяло съм с две ръце „за“ проекта и се надявам депутатите и кметовете от всички политически сили да се обединим и да направим нещо наистина съществено за Пловдив и целия регион.       

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

полк. Ставрев

04.02.2020 | 10:10

Правилно казва Славчо Атанасов, всички трябва открито и честно да работят за този проект. Всички в името на Пловдив.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?