Славчо Атанасов: Бюджетът говори за провалено управление

Бюджетът за 2019 г. е бюджет на едно провалено управление на Пловдив, заяви днес пред журналисти депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Бившият кмет подложи на остра критика финансовата рамка, която ще бъде гласувана в сряда от Общинския съвет. Според Атанасов са налице следните слабости - раздути суми за обществени поръчки, липса на приоритети за развитието на града и липса на реформи. Всичко това води до изтичане на публични средства към определени фирми и хора, но не води към стратегическо развитие на Пловдив, допълни той.   

По думите му Пловдив харчи колосални суми в капиталовата си програма, които остават без видим ефект за града. „Нямаме разрешен нито един голям транспортен проблем - не се реализираха Модър - Царевец, пробивът под Водната палта, няма нито един нов мост над Марица. Нямаме разширена нито една улица или булевард. Напротив, някои са стеснени  като Коматевско шосе и "Васил Априлов. Нямаме нито един квартал със 100% осветени улици, с решени проблеми с детски градини, тротоари паркоместа или почистване“, изреди Атанасов. 

Той смята, че неизпълнените от Иван Тотев задачи ще бъдат прехвърлени на следващия кмет – като Голямоконарско шосе и стадион Пловдив. Изтеклите за инвестиции средства за осем години надвишават 300 млн. лв. без видими резултати. „Пловдив не заслужава това, градът заслужава да има подредени, чисти и осветени и озеленени квартали. Всичко това можеше да се постигне чрез намаляване на стойностите на обществените поръчки (защото не е тайна, че са с доста завишени суми), чрез подобряването на качеството на ремонтите, намаляването на броя на неефективните общински предприятия“, обясни народният представител от НФСБ. 

Общинският съветник Костадин Гаров пък изтъкна голямата разлика между заложените в бюджета за 2018 г. приходи от данъци и реалното им изпълнение. За имуществени и други данъци са заложени 25.8 млн., а са събрани 21.8 млн. лв. Предвидени са приходи от данък МПС за 21 млн. лв., а в хазната са постъпили 17.7 млн. лв. 

От данъка върху придобиване на имущество по възмезден начин са заложени 24 млн., а са събрани 19.4 млн. лв. За имуществени и други местни данъци от предвидените 71.2 млн. лв. пък са постъпили  59.3 или с 17% по-малко от заложеното, подчерта Гаров. Крайната сметка сочи, че от заложените приходи, помощи и дарения за 150,6 млн.  са събрани 129.6 млн. лв., или с 21 млн. по-малко. 

По думите на съветника в новия бюджет има редица странни проекти, като например предвидените 3.44 млн. лв. за изграждане на многоетажен паркинг в район Западен. „Дали това място е най-необходимо - в предпоследната улица на кв. Христо Смирненски? Дали другите райони и най-вече центърът нямат по остра нужда?“, попита той. Паркингът ще побира 150 автомобила, което прави по 23 хиляди лв. на паркомясто. Той се поинтересува дали тази инвестиция няма нещо общо с голям жилищен комплекс разположен наблизо. 

Според Гаров друга необяснима инвестиция е изграждането на многофункционален плувен басейн за 12 840 000 лв. той даде пример с отказа на общината да заплати годишната издръжка на друг басейн в СУ „Димитър Матевски“ в размер на 75 хил. лв., вследствие на което е решено басейнът да бъде даден под наем и вече година той не работи. 

Съветникът се възмути и от предвидените за Колодрума разходи – 600 000 лв. за временен паркинг и 100 000 лв. за осветление. „Тази зала ни излезе златна“, коментира той. 

„Кметът Тотев не успя да привлече големи европейски средства. Виждаме, че София и Варна привличат изключително сериозни пари по европроекти, те имат сериозна подкрепа и от държавата под формата на субсидии“, заключи  общинският съветник Слави Георгиев. 

Патриотите отбелязаха също, че 81% от бюджета тази година ще отиде за издръжка на общински структури. В София и Варна 30 на сто от средствата отиват за развитие на града, а в Пловдив - едва десет процента, посочи Славчо Атанасов. Бившият кмет не пропусна да припомни, че двата най-важни проекта - транспортният и водният, са били разработени и спечелени от ръководената от него администрация преди 8 години.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?