Следвайте ни

Слагат първо в Пловдив дефибрилатори на обществени места

Доброволци от БЧК ще работят с устройствата, внедряват и в кметството

viber icon

Пловдив ще бъде първата община в България, в която ще бъдат внедрени автоматични външни дефибрилатори, които ще се поставят на обществени места. С тях ще може да се окажа помощ на хора, получили остър тежък инфаркт, застрашаващ живота им. Това стана ясно на проведената  в Дома на културата кръгла маса, организирана от кмета Здравко Димитров.

Освен него в нея участваха областният управител Дани Каназирева, проф. д-р Иво Петров - член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов - ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги", Таня Георгиева - директор на БЧК в Пловдив, представители на фондация „Първите три минути". Първите устройства ще бъдат монтирани в сградата на Община Пловдив и общинските лечебни заведения. Директорът на КОЦ д-р Парашкев Цветков похвали инициативата и добави, че трябва да бъдат обучени много хора да работят с тях.

"Организирахме този форум, тъй като данните от евроинституциите са изключително тревожни. Според тях над 

400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест,

а жертвите в България са над 10 000 души", коментира шефът на Дирекция „Здравеопазване" д-р Калин Калинов.

"Проблемът е драматичен в България и по света. Това засяга много хора, които имат сърдечни заболявания. 63% от смъртните случаи са такива. У нас няма статистика, но ние ползваме американската. Затова е много важно да се внедрят автоматичните външни дефибрилатори, с които да се окаже първа помощ на човек, претърпял сърдечна атака. Ние сме на последно място по внедряването им и обучението за тях. Румъния вече е започнала с обучението на населението, но няма внедрени АВД", разясни проф. Иво Петров. Той спомена, че внезапната сърдечна смърт няма директна връзка със спортуващите, но там е по-явна. 

Проф. Чавдар Стефанов заяви, че 

АВД са много ефикасни и спасяват до 70%  човешкия живот.

Те могат да се ползват и от хората, които не са професионалисти, стига да бъдат добре обучени за работа с тях. "Те са настроени така, че няма как да сбърка. Апаратурата те води стъпка по стъпка", увери той. Председателят на БЧК - Пловдив Таня Георгиева заяви, че, ръководената от нея организация ще съдейства с доброволци как да се оказва първа помощ с дефибрилатор. Представители на фондация "Първите три минути" демонстрираха нагледна как се оказва помощ на човек, претърпял остра сърдечна атака. Най-скъпите уреди, които са произведени в САЩ, струват 3000 лева, докато тези от Сингапур са доста по-евтини.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?