Следвайте ни

Слагат парафите за новите детски ясли в „Южен“

viber icon

Областният управител Дани Каназирева, кметът Здравко Димитров и директорът на Агенцията за държавно подпомагане Надя Танева ще подпишат днес споразумение за безвъзмездно управление на детската ясла и помещенията, където ще се преместят двете дирекции „Социално подпомагане“. Прехвърлянето ще стане след завършване на строежа на детската ясла върху държавния терен на бул. „Никола Вапцаров“ в Пловдив.

Детското заведение ще бъде с площ 1400 кв. метра, а  другите обекти - 600 кв.м.

Областната управа започна процедурата за построяването на яслата в район „Южен“ миналата есен. Това е единствения имот, собственост на администрацията, а решението бе взето след анализ и доклад на  назначената от областния управител Дани Каназирева специална комисия.

Първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено.

„Затова решихме за най-разумно, тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, да учредим право на строеж като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м. за  детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство“, обясни тогава Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции Социално подпомагане, които в момента плащат наем в размер на 6 хиляди месечно.

По думите й първоначално идеята е била да бъде построена детска градина, но поради  намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла.

В офертата са включени и други обекти с обществено предназначение, достъпни за населението и хора с увреждания, които ще останат държавна собственост и в тях могат да бъдат преместени други държавни структури, които сега плащат наеми на свободния пазар.

Стойността на всичко трябва да е в размер не по-малък от 2,5 милиона лева. Членовете на комисията са единодушни, че по този начин държавата печели много повече тъй като, ако се продаде терена,  пазарната му стойност е 1,4 милиона лева. А при учредяване право на строеж печалбата за държавата е милион повече.

Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив с цел да се подпомогне район „Южен“, като най-гъсто населения район на града, и да се отговори на нуждата от детски заведения като цяло в Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Майнатаун

Майнатаун

24.02.2021 | 12:03

Това малко паркче малко уравновесяваше района, защото отсреща е залепен на булеварда огромен висок блок. Жалкото е когато се раздават общински имоти, чрез корупция.

Отговори
5 0
мунчо

мунчо

24.02.2021 | 10:09

Нищо не пишат за блока който ще построят над яслите

Отговори
8 0
Женско куче

Женско куче

24.02.2021 | 12:26

,,По думите й първоначално идеята е била да бъде построена детска градина, но поради намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла."- Само като прочетеш това и ти става ясно ,че статията е платена от кака Здравка.Нека каже уважаемата, защо за жилищен блок има място , а за детска градина няма ?

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?