Следвайте ни

Рамазан Байрам в Пловдив: Жените с баклава, мъжете на чашка и мръвка СНИМКИ

viber icon

С изметени и поръсени с вода улици посрещнаха празника Рамазан Байрам жените от мюсюлманските махали в Пловдив. Всяка от тях бе приготвила и огромна тава с баклава, за да посреща роднините си. И рано-рано излезе да премете пред дома си. 

Заради хубавите баклави празникът е известен като „Сладкия Байрам“. С него се бележи краят на 30-дневните пости.

Мъжете в Аджисана пък отбелязаха края на постенето с трапези на тротоара и почерпки. 

Някои отидоха на служба в джамията, където трябваше да пазят социална дистанция. Правилата за безопасност важаха и в малките мечети в махалите. Този на ъгъла на ул. „Крумово“ и „Ген. Скобелев“ в Аджисана събра на утринна молитва само 8 души. 

Много празнуващи се радваха на хубавото време на пейките на пешеходната ул. „Цар Иван Страцимир“. 

Още в началото на ул. „Стойчо Мушанов“ питиета за Рамазана вдигаха Мечо Милиардера и братовчед му Мишо. Веселбата им започна с бира още в 10 сутринта. 

„Аз съм най-богатият човек на ул. „Изток“! Правя подпокривна изолация и взимам по 35 лева надник на ден“, похвали се Мечо. 

Смята, че Сладкия Рамазан е мюсюлманският вариант на християнската Коледа – семействата се събират, а гладуването приключва. 

На метри от шкембеджийница „Айлятин“ на маса сложена на тротора празнуваха края на поста петима приятели – Исмет, Илиян, Захари, Реджеп и Юсин. 

На масата пред тях имаше чинии със суджук, пилешки пържоли и кашкавал. Консумираха се няколко вида високоградусен алкохол.

„Тази година за първи път, хората не успяха да отидат масово в джамията, макар Бойко да разреши. Съседът е ходил и разказа, че стояли на 2 метра един от други“, обясни Исмет. 

Компанията разказа, че сладкишите за черпене за празника приготвят съпругите им, а мъжете по традиция сядат на веселба да отбележат края на 30-дневния пост. 

Младите и децата целуват ръка и искат прошка от по-възрастните. И получават от баби и дядовци пари и захарни петлета. 

Рамазан Байрамът е известен и като „Празникът на разговяването“. На някои места му викат „Шекер Байрам“ или „Малък Байрам“.

Сутринта в първия ден на празника мъжете и момчетата се събират на обща празнична молитва – байрам намаз. 

След края й те взаимно си честитят празника, като по-младите целуват ръка на възрастните. 

За празничната трапеза се приготвят разнообразни ястия, като акцентът се поставя върху тестените и сладки неща – татлъ – сладки баници, катми с мед, баклава, реване, халва, сутляш и т.н. 

На някои места жените изнасят по балкони и огради китеници и халища, за да може мястото да е цветно и да радва очите. Пловдивските мюсюлманки не спазват този обичай. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (6)

Бисер

Бисер

25.05.2020 | 09:36

Без алкол

Отговори
0 0
Бисер

Бисер

25.05.2020 | 09:35

Какъв алкохол???? Чувате ли се ???

Отговори
0 0
мюсюлманин

мюсюлманин

24.05.2020 | 22:25

Уважаеми г-н Журналист. Крайно време е да се информирате малко за обичаите и начина на честване на празника,преди да пишете несто по темата. Ако бяхте го направили щяхте да знаете,че истинския мюсюлманин най -малко не чества празника с алкохол, както сте описали във вашата публикация. Можехте да се обърнете към Районно мюфтийство за да разберете как се чества празника и какви са ценностите в Исляма. Днес имаше молитва на открито поради пандемията до стадион Лаута. Не го виждам във вашата новина да е отразена. Мисля,че вестник Марица е вестник на ИСТИНСКАТА И ВЯРНА информация, а не жълта преса. Надявам се да коригирате новината и да отразите начина, по който честват вярващите мюсюлмани празника си!

Отговори
4 2
Живота на махалата

Живота на махалата

24.05.2020 | 19:27

Това е разбира се, безгрижен,.!

Отговори
2 0
Shampion

Shampion

24.05.2020 | 18:41

Kakvi musulmani sa tezi mangali

Отговори
8 0
На стари години, пелтекът жина се прай на епилатора

На стари години, пелтекът жина се прай на епилатора

24.05.2020 | 17:35

Много обичам баклава...!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?