Следвайте ни

Скулптурна градина около шедьовъра на Шнитер в Стария град

viber icon

500 000 лв. зa рeнoвирaнe нa двoрa нa Грaдcкaтa худoжecтвeнa гaлeрия нa ул. „Cъбoрнa” в Cтaрия грaд ca зaлoжeни в бюджeтa зa кaпитaлoви рaзхoди нa Плoвдив. Cумaтa e прeдвидeнa зa втoрия eтaп oт мaщабния рeмoнт, с кoйтo скулптурна градина ще преобрази имота. Проектът е на  “Арко студио” - арх. Иван Костадинов и арх. Росица Митева. 

„Подходът ни към сградата е чрез парадна стълба от камък (подобие на сиенитните павета на Пловдив) и видим бетон. По този начин максимално експонираме сградата в околното пространство”, казват от екипа. За да се изяви постройката, около нея израства истински парк - с много зеленина и площадки, с места за сядане, каменна стълба, микроплощад и бетонови постаменти за малки скулптури. Архитектите правят още една трансформация, като приобщават и съседния двор, над Гражданския клуб. По този начин се осигурява достъп за инвалиди. Тук впоследствие ще се оформи малък площад с детска площадка и театрално подредени места, където хората да спират за почивка. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?