Следвайте ни

Скъсано ъгълче стопи 20 лева наполовина

Всички банки заменят повредени банкноти, но срещу солени такси

Банкнота от 20 лева се превърна за няма и половин минута в 10 лева. Парадоксът се случил, тъй като парите били със скъсано ъгълче и за да се подменят, всички търговски банки изисквали такса. Според тарифите на частните финансови институции цената за тази услуга варира от 1 до 10 лева. Най-скромна удръжка правят в Дружеството за касови услуги (сградата на БНБ на Малката главна), където разходът е 5% от номинала, или минимум 0.50 лева.

 


Онзи ден при пазаруване са ми върнали дефектна двайсетолевка - със скъсано ъгълче, проблем, който аз не съм забелязала в момента, разказва сагата си Илеана Костадинова от Пловдив. Жената няма спомен от кой точно търговски обект е получила банкнотата. Факт е обаче, че следващите няколко пъти, когато опитала да плати покупки с нея, търговците се мръщели и не я приемали. 

 


Повредени банкноти могат да се заменят за нови, стига обаче дефектът им да не нарушава повече от ¼ от ценната хартия. Според правилата на БНБ в този случай притежателят им ще получи пълната номинална стойност на парата. Регламентът е един и същ както за Централната банка и териториалните подразделения като Дружествата за касови услуги в страната, така и за всички търговски банки. Разлика има единствено в таксите, които институциите начисляват.

 

Повредена българска банкнота, от която е запазена най-малко една втора (50%) от площта или сглобените части от банкнотата възстановяват такава част от площта, се заменя за половината от номиналната стойност, посочват от БНБ. Ако ценната хартия е тотално изпокъсана и от нея са запазени съвсем дребни части (по-малко от половината), не се заменя.

 


За мен 20 лева са си сума и затова реших да направя всичко възможно, за да заменя компрометираната банкнота, коментира Илеана Костадинова. Бърз обход по банките показал, че в най-добрия случай ще получи 19 лева, а в най-лошия - 10 лева.

 


И търговските, и подразделенията на Централната банка така са написали тарифите си, че имат едновременно заложен и процент от номинала на банкнотата,  и ограничение таксата да не е по-малка от определено число. Така например Банка ДСК ще направи подмяна на повредени или негодни пари срещу 10% от сумата, или минимум 6 лева, като в случая на г-жа Костадинова. Уникредит Булбанк ще тарифира услугата за 6% от стойността, но минимум 10 лева. Пощенска банка ще направи непосредствена замяна срещу левче, показа проверка на „Марица“.

 

Драсканици с химикалка

Не се считат за умишлено повредени банкноти, върху които има незначителни бележки, цифри или други драсканици с химикалка, посочват от БНБ. Такива ще бъдат заменяни безпроблемно.


Има законова възможност да се заменят дори и монети, които са повредени от окисляване или износване и търговците отказват да ги приемат, допълват експерти.

Вяра Порязова

Журналист

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?