Следвайте ни

Скромно, но от сърце: Фирма получи 52 лв. COVID помощ

viber icon

Семейна фирма от Пловдив получи COVID-помощ от държавата в размер на 51,97 лева. Няма грешка, това е най-миниатюрната субсидия за подкрепа на туристическия бизнес, който заради пандемията буквално замрази дейността си.

Туристическият агент „Ен травъл” кандидатства пред Министерство на туризма по схемата за подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

По процедурата бяха предвидени 10 милиона лева, а подадените заявления  - 840. След първоначалното сито и оценка одобрени за финансиране останаха 720 фирми. Първоначално бе обявено, че мярката ще подпомогне туроператори и агенти с до 10% от оборота им за 2019 година, но заради големия наплив финансирането се стопи до 1%. Така фирмите получиха от 51 до 371 000 лева в зависимост от декларирания оборот, съобщиха от Министерство на туризма.

Пловдивският турагент официално е декларирал оборот за по-миналата година от малко над 5000 лева, сочи справка в ДАКСИ и на тази база те получават почти 52 лева подпомагане. „Ен травел” е микро фирма, само с един човек, който се води на трудов договор там. Регистрирана е много отдавна с непроменен предмет на дейност в областта на туризма. „Марица” не успя да се свърже с управителя за коментар какви точно дупки в бюджета си ще покрие с петдесетачката.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ох Ох

Ох Ох

07.01.2021 | 15:19

При деклариран ОБОРОТ 417 лв. на месец, каква точно дейност извършва тази "фирма"? За месец организира на двама човека уикенда в Сапарева баня например. Е айде да не го жалиме!

Отговори
4 1
Хах

Хах

07.01.2021 | 15:06

Он крил оборот, данъжи и прочие и сега що му дали само 50лв... Не, че мярката е супер яка, ама много гъзари лъсват в момента..

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?