4020

Скочиха с подписки срещу втората Главна на Пловдив

Живеещите в района са недоволни

С три протестни подписки, подкрепени от над 100 граждани, се атакува идеята на кмета на район „Централен” Георги Стаменов ул. „Христо Г. Данов” в участъка между ул. „Бетовен” и бул. „Руски” да стане пешеходна.

Подписките са адресирани както до Георги Стаменов, така и до кмета на Пловдив Костадин Димитров. По време на ремонта пътното платно е изравнено с тротоарите и според Стаменов е подходящо за пешеходна зона, както „Марица” писа. Той обаче уточнява, че това е само идея и че улицата не е забранена за коли.

„Категорично се противопоставяме на идеята, защото затварянето на този участък ще внесе допълнителни затруднения в трафика и паркирането”, настояват живеещите на съседните улици „Съгласие”, „Александър Екзарх”, „Никола Генадиев”, „Цанко Церовски”, „Антим I”, „Кап. Бураго”, „Кирил и Методий”. Авторите на подписката подчертават, че на тези улици и в момента заради приходящите коли е невъзможно да се паркират домуващите автомобили, които имат пропуск. Микрорайонът се ползва за буферен паркинг, където спират автомобили на хора, посещаващи заведения, Летния театър, Лятното кино, Главната, „Капана”, описват разгневените граждани.

Собственици на търговски и жилищни сгради на ул. „Христо Г. Данов” и „Цар Калоян”, клиенти, търговци, наематели, куриери настояват да се запази сегашният режим. С въвеждането на пешеходна зона ще се създаде излишен хаос, изтъкват недоволните. Авторите на третата подписка са категорични, че разширението на тротоарите пред 3-4 малки магазинчета е ненужно, пешеходната зона е неуместна, защото там движението е слабо и предимно транзитно. Единствената сграда, която привлича повече хора, при това в почивните дни, е Природонаучният музей. „Реконструкцията на тази част на ул. „Христо Г. Данов” не е обсъждана с нас, нито идеята за евентуалното й затваряне”, отбелязват гражданите. 

Те напомнят, че сериозна част от местата там се заемат от служебни коли. И питат как ще се обслужват сградите при тази ширина на улицата от 4,30 метра. Една кола с огледалата е широка около 2,10 метра. Ако друга кола е спряла да зарежда обект, втора няма как да мине. Ако габаритът на улицата беше поне 4,60 метра, това недоразумение щеше да се избегне, считат авторите на подписката. Те препоръчат тротоарът пред музея да се намали с 30 см. 

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 4 оценки
3.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
Бившият вече Ахрянов предлагаше и Иван Вазов да стане пешеходна

Бившият вече Ахрянов предлагаше и Иван Вазов да стане пешеходна

27.03.2024 | 11:11

Дето си има по пет метра тротоари, та целият град да тръгне по нея, пак да не се задръсти. Но пък задръстването по тесните квартални улички с всичките отровни газове щеше да е гарантирано.

Отговори
5 3
Експеримент+ КАТ да затвори за 1 делничен ден

Експеримент+ КАТ да затвори за 1 делничен ден

27.03.2024 | 11:55

1 патрулка до Енергото и 1 до изгорялата баня на изхода на Руски. Кметът Стаменов да присъства в пиковите часове,да види задръстванията,да се видят служебните автомобили за магазините,музея,живущите в квартала.

Отговори
3 2
Не са селяндури, а тарикати

Не са селяндури, а тарикати

27.03.2024 | 11:07

Улица, която си беше в добро състояние се строи изцяло наново, влагат се скъпи материали, делят се поредните суми, а накрая кметът се урежда с място, на което да си паркира колата само той. Както направи Чомака при старата община навремето.

Отговори
8 3
МАЙНИЧКА

МАЙНИЧКА

27.03.2024 | 09:18

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ .....СЕЛЯНДУРИ ....ДО КОГА ЩЕ РАЗСИПВАТ ГРАДА ТЕЗИ СЕЛЯЦИ ДОМЪКНАТИ ОТ НА МАЙКА ИМ ГЪ.ЗА ?!?! ПЛОВДИВ ИМА НАЙ ДЪЛГАТА ПЕШЕХОДНА ЗОНА В ЕВРОПА.....ТОВА Е ГЛАВНАТА УЛИЦА....КАКВО ИСКАТ СЕЛЯНДУРИТЕ ....ДА СВЪРЗВАТ РОГОШ С ГОЛЯМО КОНАРЕ ЛИ?!?!

Отговори
12 3
Инфо

Инфо

27.03.2024 | 09:59

Пловдив има най-дългата пешеходна зона в Българя, НЕ В ЕВРОПА!!!!!

Отговори
9 3
Тапа ще има и по ул.С.Врачански

Тапа ще има и по ул.С.Врачански

27.03.2024 | 11:06

От чакащи за десен завой по Бетовен

Отговори
2 3
Некадърност, безотговорност и пилеене на пари

Некадърност, безотговорност и пилеене на пари

27.03.2024 | 09:02

Нищо не налагаше тази реконструкция. Махнаха асфалта за да наредят павета, което на днешно време не могат да направят като хората. Изравниха платното с тротоарите, та да е опасно за малки деца, за незрящи или просто разсеяли се минувачи. Глупавия, непрофесионален проект на пробилата при Тотев пенсионерка Пройкова е одобрен от некадърния главен архитект Ахрянов. Без широко обсъждане, анализ, анкета сред живеешите. Просто така - махаме ви асфалта, махаме бордюрите, стесняваме платното, поставяме в шах и мат живеещите и всичко за да се опукат и разпределят поредните суми.

Отговори
17 5
Малки умове..

Малки умове..

27.03.2024 | 08:34

Типични Малоу..ни решения Пешеходна зона по Тъ..о нещо Няма..

Отговори
11 6
...

...

27.03.2024 | 08:28

Да бъде пешеходна!

Отговори
12 19
Пешеходна и задръстване по Бетовен от

Пешеходна и задръстване по Бетовен от

27.03.2024 | 09:00

Светофара на Четвъртък пазара до Енергото. Жалко за градината с изгорели газове и клаксони на ядосани шофьори.

Отговори
13 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?