Следвайте ни

Скобите за платено паркиране в Пловдив оцеляха,  ремонтират наредбата

viber icon

Платеното паркиране на общинските паркинги в жилищните комплекси  се запазва, става ясно след онлайн среща на районните кметове, експерти по стопански дейности и юристи.  Наредбата за престой и паркиране, приета с решение на Общинския съвет в миналия мандат, беше отменена като незаконосъобразна с решение на Върховния административен съд, както "Марица" писа. 


"Наредбата ще бъде коригирана съгласно изискванията на ВАС. Сключените договори за паркоместа си остават в сила, гражданите продължават да плащат, а екипът  от юристи ще подготви до няколко дни промени, които  ще бъдат оповестени за обществено обсъждане на сайта  на общината, както е посочено в закона. След това Наредбата ще бъде внесена за гласуване в Общинския съвет", обясни кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 


Той уточни, че Наредбата се оспорва от ВАС само в частта на член 8, в който не са изписани думите "конкурс" или  "търг" при отдаване на местата. Според върховните магистрати това е пропуск и според общинските юристи той може да бъде отстранен, след като се направи това уточнение в Наредбата. 


"Реално ние провеждаме конкурс по критериите, определени от Общинския съвет. Кандидатите  представят документи, дали са собственици на жилище или наематели, дали автомобилът е тяхна собственост или не, дали колата е регистрирана в Пловдив или в друго населено място. Липсва само думата "конкурс" и тя ще бъде добавена, когато юристите изчистят всички неточности в Наредбата ", коментира Георги Стаменов. 


Запазва се и цената  за едно място за паркиране от 20 лева на месец, поне на този етап. Тя е определена с друга общинска Наредба  за наемни цени и такси и не е предмет на решението на ВАС. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ЖОРО СТАЛЕНOFF

ЖОРО СТАЛЕНOFF

25.11.2020 | 07:49

Какво му е смешното бe СТАЛЕНoff ?

Отговори
0 0
чичо Спас

чичо Спас

24.11.2020 | 22:53

Пловдивчани сте много проооссссти, плащате на общината за така или иначе безплатно место.

Отговори
7 1
Позната мелодия

Позната мелодия

24.11.2020 | 17:51

След година-две и това ще отмиме както "акцията" с гаражите. Но някой ще се охарчат, други ще спечелим....

Отговори
4 1
АЗбе

АЗбе

24.11.2020 | 17:25

Аре сега думата КОНКУРС липсвала! Липсва процедура по отдаване на общинска собственост по правилата, които са само и единствено чрез ТЪРГ с наддаване. В момента е лотария, което противоречи на закона.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?