Скандалът в Техническия: От 100 до 500 лева за подмяна на оценка

Между 100 и 500 лева е коствала подмяната на оценка във факултета по машиностроене и уредостроене във филиала на Техническия университет, разказаха вчера студенти. Парите не са били искани от асистенти, доценти или професори, а на ниво администрация. Говори се за наличие на посредници между студентите и инспекторите на машиностроителния и факултета по електроника и автоматика. 94 студенти са принудени да прекъснат принудително или са отстранени от висшето училище. Скандалът във вуза гръмна, след като от Българския студентски съюз алармираха за несъответствие между оценките в личните им картони, протоколите за изпити, главната книга и студентските книжки. От ръководството на филиала заявиха, че още преди 5 месеца е уволнена дисциплинарно старши инспекторката на факултета от машиностроене Лидия Братанова. Сигнал за мащабната административна бъркотия е подаден вече в пловдивската прокуратура.

Напрежението ескалира през лятото и в началото на септември, когато са защитите на дипломни работи и ликвидационната сесия. В момента в списъка има 94 младежи - от втори до четвърти курс, на които им липсват между 1 и 10 оценки. Те твърдят, че са си взимали изпитите, но бележките останали ненанесени в студентските книжки и протоколите.

“Абсурдно е да се твърди, че съм поправят оценки в протоколите. Когато започна ликвидационната сесия, трябваше да знаем какви мерки са взети спрямо хората със слаби оценки. И аз наредих тези, които имат по две двойки, да не бъдат допускани до изпит. Такава е заповедта на ректора проф. Камен Веселинов. Затова се наложи някои хора да бъдат извадени по време на изпит. И масово започнаха да идват при мен да ми искат обяснение. Но трябваше да докажат оценките си, тъй като ги нямаха нанесени в книжките. Протоколи също липсваха”, обясни зам.-директорът на филиала доц. д-р Георги Мишев.

Прокуратурата: Мъртви души в документацията

Студентка от Техническия университет, която е прекъснала за една година, се е оказала “мъртва душа” според документацията във филиала. Момичето от факултета по машиностроене и уредостроене е положило част от изпитите, но когато е отишла да възстанови студентските си права, се оказва, че липсват всякакви протоколи. Момичето е подало жалба в Районната прокуратура в петък, два дни преди да гръмне скандалът. Тази жалба е присъединена към сигнала, подаден от ректора проф. Камен Веселинов, и е възложена цялостна проверка на Икономическа полиция. Говорителят на прокуратурата Даниела Начева обяви, че ще се изисква цялата документация, ще се проверява има ли липсващи документи, фалшифицирани подписи и оценки.

 

Студентите: Напускаме

Не можах да запиша трети курс, защото бях изгонен от изпит, заяви Теодор Чалъков. Оказало се, че има четири невзети изпита. Докато докаже два от тях, времето за ликвидация минало и бил принуден да прекъсне. Рових в купчина от около 500 писмени работи, открих и 30-40 протокола. На някои от тях нямаше имена, а само оценки. Спокойно можех да си напиша името на протокол с петица, но не го направих. Всъщност аз имах 4. Ако си бях платил, сега нямаше да прекъсвам. От 10 дни чакам да ми издадат академична справка, за да се преместя, но не мотаят”, разказа Теодор. Колегата му Красимир Колев пък се завърнал от бригада в чужбина и се оказало, че има 3 невзети. “Преди да замина, ги държах и с ужас разбрах, че нямам нанесени оценки. Доказах ги, но вече беше късно. Други колеги си бяха извадили академична справка, че нямат невзети изпити, за да отидат на бригада, а като се върнаха, се оказаха със 7 невзети”, добавя яснота около перипетиите си Красимир, който също се готви да напуска вуза. Колежките му Десислава и Диляна се оказват късметлийки, защото били сред първите, които оправили липсващите си бележки. Как? Просто се явили отново на два изпита, нищо че са ги държали. “Колегите, които решиха да се опълчат, изгърмяха”, признават момичетата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?