46

Скандалът се разраства: Минеков е в Скопие. А къде са арх. Петров и Петкана Бакалова

Скандалът около липсата на реакция от институциите по казуса със съборената сграда на ул. „Авксентий Велешки” в Пловдив се разраства. След публикацията на „Марица” в редакцията се обади Стоян Стоянов, представител на „Кепитал холдинг груп”. Преди два месеца разрушаването на две сгради, собственост на холдинга, се превърна в национална новина, а министърът на културата Велислав Минеков лично дойде в Пловдив, за да спира багерите.

„Проф. Минеков е в Скопие и не може да дойде на място и да вземе отношение по съборената сграда на ул. „Авксентий Велешки”. Добре, а къде са арх. Петър Петров и Петкана Бакалова. Къде са активистите, които уж бранят старините. Петкана Бакалова е върл защитник на съборетините, останки от някогашните тютюневи складове. Защо сега тя не протестира?”, пита Стоян Стоянов.

Както „Марица” вече писа, част от административната сграда на някогашната Цигарена фабрика на ул. „Авксентий Велешки” е разрушена, а по проект там е предвидено ново строителство. До момента обаче няма никаква реакция нито от министерството на културата, нито от Националния институт за недвижимо културно наследство, нито от т.нар. граждански активисти.

Ето коментара на Стоян Стоянов по случая:

„Проф. Минеков го няма, но защо мълчи Петкана Бакалова. Преди два месеца точно тя провокира с действията си цялата държава, а министърът, шефът на НИНКН и даже полицията дойдоха на крак и опитаха да спрат съвсем законното събаряне на нашата сграда. А сега няма никой?! Не е ли това съмнение за избирателност при действията на тези лица и не навежда ли на съмнения в посока бизнес интереси на Бакалова със свързани лица от държавните институции като арх. Петър Петров например, с когото тя живее на семейни начала?

Това ми дава повод да питам тези лица, не се ли проявява двоен аршин. Защото днес никой йне реагира на подобен случай, а в нашия една законно съборена сграда /бел. ред. – тази на бул. „Христо Ботев 51-53/ стана паметник на културата седмици след като вече не съществуваше? Защо сега всички мълчат?”.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?