Следвайте ни

Скандалът с украинци край Пловдив: Говори Инспекцията по труда

viber icon

Инспекцията по труда Пловдив се самосезира по публикации в социалните мрежи за наети работници от Украйна в оранжерии в землището на село Ръжево Конаре, според които работодателят едностранно е променил условията по трудовите им договори. Това съобщи нейният директор Атанас Чернаев.  

При проверката по работни места са заварени да полагат труд 10 украински граждани от общо 17 работници. Прегледани са трудовите досиета на всички наети от работодателя от месец април до момента на проверката.

Установи се, че всички украински граждани са наети законосъобразно. Договорените с тях възнаграждения са в размер на 620 лв. и са  еднакви със заплатите на българските граждани, изпълняващи същата работа. За полаган в събота труд им е заплащано възнаграждение срещу касов ордер.

Договорите на 28 от украинските граждани са прекратени по взаимно съгласие със заповеди, връчени срещу подпис. Трима от напусналите чуждестранни работници са се върнали на работа.


За установените при проверката нарушения са предприети мерки за тяхното отстраняване.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?