49

Скандал в Пловдив: Майка скочи на касиерка, отказала карта на децата й

Скандал между майка на двама ученици и касиерка се е разразил на гишето за продажба на преференциални карти  в Пловдив. 

За неприятния инцидент в бюрото на бул.”Шести септември” 45  сподели за „Марица” Велиана Пеева, възмутена, че касиерката е отказала да издаде карти на двете й деца с мотив, че нямали нови ученически карти. 

Веселина Топалова, която ръководи продажбата на карти във фирма „Автобусни превози Пловдив” ЕООД, заяви, че стриктно спазват разпоредбите на Община Пловдив, които изискват задължително представяне на заверена ученическа карта за текущата учебна година. "Служителката е спазила заповедта на кмета", подчерта Топалова. 

Представяме и двете мнения. 

„Искам да изкажа възмущението си от поведението на служителката Василка Димитрова Иванова, касиер към „Автобусни превози Пловдив” ЕООД.

На 28.9.2022г.,  посетих Гише за издаване на преференциални карти за градски транспорт на бул.”Шести Септември” №45. Имам двама ученика, които пътуват ежедневно до училището, в което учат.  За целта излязох по-рано от работа, взех децата от къщи, заедно с нужните документи и в 16,00 часа бяхме на гореспоменатото място. Имаше голяма опашка, ученици и възрастни хора, които чинно чакаха реда си. Госпожа Василка Димитрова Иванова работеше сама. И докато чакахме да ни дойде редът, виждахме че половината от хората ги връщаше и не им издаваше карти, като всеки път се разразяваше скандал. Но за какво става въпрос, не знаехме, защото опашката за чакане беше навън.

Дойде и нашия ред. Влязохме с децата и представихме следните документи:

-Актуални снимки на децата;

-Актуално Уверение от училище, че децата  са записани като ученици за учебната 2022/2023г., дневна форма на обучение.

-Ученически лични карти, подписани и подпечатани, със снимка, за предходната учебна година 2021/2022г.;

Децата са под 14г. и нямат Лични Документи все още. Единственият документ, който доказва, че упоменатите в уверението деца са тези, които водя, е Ученическата карта. В ученическата карта има снимка на детето,  трите имена, адрес и телефон, подписани и подпечатани от Директора на училището.  В началото на учебната година, дни след откриването и е нормално все още да не са раздадени, подписани и подпечатани новите Ученически карти. За това ние представихме единствените към момента, с които разполагаме.

И тук започна скандалът. Служителката Василка Димитрова Иванова категорично отказа да издаде карти за пътуване на децата ми, докато не представят нови лични карти. Колкото и да се опитах да я убедя, че децата имат уверение, че са ученици в гр. Пловдив през настоящата учебна година 2022/2023, за което има актуално уверение. Ученическите карти удостоверяват, че точно тези деца са пред нея, за издаване на карти…, тя отказваше. Свърза се с някого по телефона, когото представи като Началника си и му обясни ситуацията.Поисках да разговарям и аз с човека. Оказа се жена и повтаряше думите на служителката за категоричен отказ.

И така, след лют скандал, в който служителката се държеше грубо и арогантно, говореше ми на „ти” и ми заяви, че „не стига че ни издавала карти с намаление, ами сме имали и претенции”… Що за отношение!? След като сме нямали ученическа карта, да сме представили бележник на ученика. В кой век живее тази служителка? Наясно ли е, че от години вече не съществува ученически бележник на хартия? Докога ще търпим служители на които не им се работи, в пенсионна или предпенсионна възраст, работещи бавно и мудно, да търсят начин да разкарват и размотават хората?! Къде би могло да има измама в нашия случай, та отказаха картите на децата?!”, коментира възмутено майката на двамата ученици. 

Тя допълва, че на друго гише я посрещнали усмихнати служители на същата фирма и издали без проблем карти за двамата ученици.

Веселина Топалова , ръководител към фирма "Автобусни превози", каза, че е запозната със случая и че категоричното й мнение е, че служителката правилно е отказала да издаде преференциални карти на двама ученици.

„Спазваме правилата, утвърдени със заповед на кмета на община Пловдив № 140 А -2872 от 31.10.2014 г. В заповедта изрично се посочва, че ученик трябва да представи уверение от учебното заведение и ученическа карта със снимка, издадена за текущата учебна година, в конкретния случай за 2022 – 2023 г. Работим съгласно указания на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта". Документите се представят, за да избегнем случаи на злоупотреби, които не са малко в градския транспорт в Пловдив”, коментира Веселина Топалова. 

Тя допълни, че при издаването на преференциални карти за ученици за септември са били правени компромиси, като признавали ученическите карти за изминалата учебна година. "Тогава все още не бяха издадени нови ученически карти. Сега се продават преференциални превозни документи за октомври и считаме, че всички ученици вече имат ученически карти за тази учебна година", обясни  Веселина Топалова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Той

Той

30.09.2022 | 09:41

Продавачката е права ! Защо все за някой трябва да се нарушават закони , наредби и други такива!!!???

Отговори
5 1
към Той

към Той

30.09.2022 | 13:14

В Наредбата изобщо няма изискване за представяне на Ученическа карта! Не е хубаво да се говори наизуст ;) При всички категории изрично е упоменато нуждата от лична карта. Но не и в т.4 за учениците: В Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на община Пловдив е регламентирано правото на пътуване с преференциална персонализирана карта: Чл. 27. (1) Право на пътуване е преференциална персонализирана карта имат: 1. лицата, получаващи пенсия при условията на гл. VI от Кодекса за социално осигуряване, навършили възраст по чл. 68, ал. 1 – 3 от същия кодекс, с постоянен адрес на територията на община Пловдив – картите се издават/зареждат срещу личен паспорт или лична карта и пенсионно разпореждане (оригинал или нотариално заверено копие) за осигурителен стаж и възраст: 2. студентите редовно обучение, обучаващи се във висши учебни заведения на територията на Пловдив, картите се издават/зареждат след представяне на лична карта и студентска книжка, и копие от нея със записана текуща учебна година и заверен семестър за периода, за който се иска картата. За абсолвенти правото на преференциално пътуване важи до 30.06. на съответната година. 3. докторантите редовно обучение във висши учебни заведения, с ректорат на територията на община Пловдив – картите се издават/зареждат по списък на докторантите, заверен от съответния ректорат и лична карта; 4. ученици, учащи се в училища на територията на Пловдив, картите се издават/зареждат срещу списъци, заверени и представени от учебното заведение. Допуска се и представянето на „Уверение”, издадено от учебното заведение, че лицето е техен възпитаник и не е включен в представения списък. За абитуриенти правото на преференциални пътувания важи до 30.06. на съответната година. 5. всички ученици от специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и социалните учебно-професионални центрове в структурата на община Пловдив – картите се издават/зареждат по списъци от съответните специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и социални учебно- професионални центрове, утвърдени от директорите им и дирекция „Социална политика“ на община Пловдив; 6. лица с увреждания с над 50 % намалена работоспособност – картите се издават/зареждат срещу лична карта й решение на ТЕЛК – оригинал и копие. За карти за лица с придружител името на придружителя се изписва на гърба на картата и се удостоверява при ползване с лична карта. Придружителят може да пътува с превозния документ на правоимащия, само когато го придружава. 7. майки с деца до 3 годишна възраст, отговарящи на условията на чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца и Правилника за неговото приложение, картите се издават/зареждат срещу лична карта и удостоверение от Дирекция ’’Социално подпомагане”.

Отговори
1 1
Всъщност

Всъщност

29.09.2022 | 13:58

Нови ученически карти се издават от първия учебен ден. Да беше им купила и да им беше обяснила да идат да ги заверят. Или на класната им. Пусти мързел...

Отговори
6 9
към "Всъщност"

към "Всъщност"

29.09.2022 | 14:51

Ти ученици имаш ли, та се изказваш неподготвен? Картите се събират от Класния ръководител и се предоставят на Директора за подпис и печат. Когато това бъде свършено, чак тогава се връщат от класния на учениците. Това отнема седмици. Как си представяте 1000 ученика на опашка пред Директорския кабинет с лична карта в ръка, за подпис и печат? Пусто, да се изкажем неподготвени, на всяка манджа мерудия...

Отговори
16 2
Да, знам

Да, знам

29.09.2022 | 14:59

И аз имам ученици, познат ми е реда. Но ако някой е на зор не е проблем да намине към секретарката, тя ще направи каквото трябва. Никой правилник не забранява да отидеш сам за печат и подпис.

Отговори
6 8
Ами, не е така...

Ами, не е така...

29.09.2022 | 15:07

Заблуждавате се! Това няма как да стане! Пробвайте да го направите за вашите ученици, ако не ми вярвате ;) И пак Ви подканям, представете си 1000 ученици пред Директорския кабинет, наредени с карти в ръка. Не пред секретарката, а пред Директорския кабинет, защото той лично се подписва на всяка от тях. Секретарката може да удари печата, след това.

Отговори
10 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?