Следвайте ни

Скандал с 4 институции! Пловдивчанин пита: Краде ли ми Операта от тока?

viber icon

Работници без отличителни знаци на облеклата идват в 2 часа през нощта и свързват дебел кабел с кутията с електромери пред къщата на ул. „Авксентий Велешки” 2А. На въпросите на разбудените стопани на дома какво правят, казват: Питайте Операта! Един от стопаните - Йордан Николов, пуска за ден шест сигнала до четири различни институции срещу това безобразие. И пита: Операта краде ли ми от тока? 

 

 В четвъртък вечерта Пловдивската опера стартира новия сезон с голям музикален спектакъл на открито, придружен с мапинг върху фасадата на сградата, който ще се състои на кръстовището на улиците "Авксентий Велешки" и "Гладстон", пред Градския дом на културата "Борис Христов". Входът за събитието ще е свободен за граждани, като движението там ще бъде спряно заради спектакъла.

Точно в навечерието на чакания от меломаните празник обаче се разрази скандалът

с окачения токов кабел по къщата на Йордан Николов. Дебелият проводник е ​хванат със свински опашки за едновремешна кука на Енергото на фасадата на къщата. "Кой е дал разрешение да се окачва този кабел на къщата ми и защо не съм уведомен", пита гневно пловдивчанинът. Операта, Домът на културата „Борис Христов”, EVN и полицията затънаха в общия скандал.

В кутията на кооперацията е бил поставен временен електромер за събитието на Операта

От вчера институциите си прехвърлят топката една на друга. От Операта и Дома на културата твърдят, че за прекарания кабел отговаря EVN. От Eнергото пък са категорични, че за всичко отговорност носи Операта, а работниците, опънали скандалния кабел, не са техни. От полицията пък казват, че е трябвало да бъдат уведомени от EVN за извършено престъпление, за да се намесят.

И в цялата ситуация потърпевшият собственик на къщата се оказва безгласна буква 

„В понеделник следобед дойде някакъв микробус без отличителни знаци и разтовари някакво скеле. Издигнаха го и може да видите, че то стърчи над нищото, не е захванато в земята и не е обозначено по никакъв начин. За мен това е една незаконна постройка”, категоричен е Николов. За скелето в зелена площ ​срещу Дома на културата той е пуснал сигнал до район „Централен”.

След това по тъмна доба, в 2 часа посред нощ, живеещите били разбудени от шум и видели от терасите си как работници опъват кабел от скелето, закачат го на фасадата на частния имот и го свързват с кутията, където са електромерите им.

Ето как работниците са закачили за фасадата на къщата временния кабел

От Операта и от EVN успокояват, че кабелът черпи ток от уличната мрежа и няма да е за сметка на живеещите в кооперацията. „Ще използваме улично електричество. За самия спектакъл ще бъде спряно и уличното осветление, за да се вижда по-добре мапингът”, обясни Никола Шопов от Операта.

Същото твърдят и от ​Енергото. Оттам обясниха, че в кутията на къщата има място за вкарване на временен електромер, какъвто се използва за такива събития. Техни работници обаче са монтирали само него, а кабелът по фасадата е от хора на Операта.

„Въпросът не е дали ще правят представление с краден ток, или не, а това, че

трябваше да бъдем уведомени, че фасадата ни ще се използва за такива неща,

а под прозорците ни ще има спектакъл. И щяхме да откажем да дадем разрешение за тях - за мен това е напълно незаконно действие”, категоричен е Йордан Николов.

Това скеле е една незаконна постройка, категоричен е пловдивчанинът

Още през нощта, когато прекарвали кабела, той се обадил във Второ РПУ за незаконните кабели и издигнатото скеле. Оттам обаче отказали да изпратят автомобил и уточнили, че „това престъпление трябва да се констатира първо от EVN”. Николов се обадил три пъти до електроразпределителното дружество,  че кабелът, захванат за скелето, не е обезопасен. Чак след третото позвъняване казали, че всичко е наред. Петият сигнал е до район „Централен”, а шестият - към тел. 112.

Директорът на Градския дом на културата "Борис Христов" Петя Щерева вчера коментира, че не вижда защо трябва да бъдат уведомявани хората за подобна процедура. „Няма защо да бъдат уведомени. Служителите на EVN са обозначени, никой освен тях не може да пипа таблата. За окачения на фасадата кабел отговарят от дружеството”, заяви тя. 

Директорката на ГДК "Борис Христов": Токът няма нищо общо с този в къщата

Държавна опера и Общината правят това събитие. Още вчера пристигнаха служителите на EVN, които прекараха отделен електромер за него. Кабелът няма нищо общо с тока, по който да тече токът за къщата. Защо да бъдат уведомени хората? Служителите на EVN са обозначени. За окачения на фасадата кабел отговаря EVN. За това, че фасадата на къщата ще се използва, все пак мисля, че е трябвало да бъде уведомен собственикът. Домът на културата има генератор, който се включва при аварийна ситуация и не е предвиден за подобни случаи, коментира пред "Марица" директорът на ГДК "Борис Христов" Петя Щерева. 

EVN: Други са прекарвали кабела

EVN има съществуващо табло на ул. „Авксентий Велешки“ 2. При заявка за ползване на ток за различни обществени прояви на таблото се монтира временен електромер за отчитане на електроенергията, който след това се демонтира, но таблото остава. В случая работна група на EVN е монтирала само електромера, но не и кабела. Вероятно отношение към това има организаторът на проявата, твърдят от EVN България.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Г.син Реигън

Г.син Реигън

30.09.2020 | 18:20

Май за едно и също говорим Ако исторически времето да ни разделя

Отговори
0 0
Г.син Рейгън

Г.син Рейгън

30.09.2020 | 18:17

Май за едно и също си говорим Ако да сме исторически далеч във времето разделени

Отговори
0 0
Не само разрешение

Не само разрешение

30.09.2020 | 12:35

Даже наем трябва да платят за ползване на чужда собственост-фасада на частна къща. Или не признават частната собственост и ЕВН и операта се разпореждат с нея като със своя с благословията на полицията и районния кмет!

Отговори
6 1
Не само разрешение

Не само разрешение

30.09.2020 | 12:31

Даже наем трябва да платят за ползване на чужда собственост-фасада на частна къща. Или не признават частната собственост и монополиста се разпорежда с нея като със своя с благословията на полицията и районния кмет.

Отговори
4 1
Както

Както

30.09.2020 | 10:01

Се вижда Кабелът Излиза от таблото под електромерната кутия където изключителни права има енергото. А относно това че е закачен на кука на частна къща е големият въпрос.Ами това си е голяма напаст въобще в България.Малко ли са висящите кабели по фасадите и стълбищата на всички жилищни сгради по цяла България.Не че съм с носталгия към социалистическо време но тогава имаше ред,който се изразяваше в това че за подобно нещо се изискваше проект одобрен от съответна служба.Това особено е необходимо днес когато частната собственост е защитена от закона.

Отговори
12 2
Таварищ Сталин

Таварищ Сталин

30.09.2020 | 09:54

Има институции има проблем . Нема институции нема проблем Понял

Отговори
5 1
Г-н Рейгън

Г-н Рейгън

30.09.2020 | 10:06

Институциите в тоталитарните държави създават проблеми за гражданите. В демократичните - разрешават проблемите! Понял, тов. Сталин?

Отговори
4 1
ХИ  ХИ

ХИ ХИ

30.09.2020 | 10:16

ХИ ХИ ХИ.

Отговори
1 1
Батко

Батко

30.09.2020 | 09:44

Сваляй кабела, фасадата е твоя, ама го свали като има представление. Като дойдат, няма те в града.

Отговори
13 2
ЛЕМА

ЛЕМА

30.09.2020 | 09:37

В държавата на SICаджийските мутри всяко беззаконие минава метър и остава за сметка на обикновените граждани данъкоплатци!

Отговори
14 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?