Скандал! Кандидатка за шеф на Онкото подписала договора за скъпия томограф

Петима кандидати напират да оглавят Комплексен онкологичен център-Пловдив. Конкурсът за шеф на едно от водещите лечебни заведения не само в Южна България, но и в страната, е насрочен за утре. Сред подалите документи за управител на КОЦ е и проф. д-р Марианна Янева, ръководела временно болницата и досега радиолог в нея. Проверка на "Марица" обаче показа, че тя има основна роля в шумния скандал със закупения за близо милион лева компютърен томограф в Онкото, който не работи от няколко дни.

Именно проф. д-р Мариана Янева е подписала договора за скъпата апаратура, което доведе до разследване от прокуратурата и присъда за бившия управител на КОЦ д-р Красимир Вальов.

Пак Янева е пропуснала да осигури резервна рентгенова тръба за скенера, макар дълго време да уверявала наследника си д-р Парашкев Цветков, че това е направено с анекс към договора. Оказва се, че анексът е само за срока на гаранцията, който е удължен от 12 на 36 месеца. Миналата седмица въпросната рентгенова тръба аварира. Така скенерът, купен преди 3,5 години за близо 1 млн. лева, не действа. Това налага от КОЦ - Пловдив да изпращат пациентите си за изследвания в МБАЛ "Св. Пантелеймон", за което Онкоцентърът трябва да плати около 25 000 лева за месец. Управителят Парашкев Цветков вече е влязъл във връзка с производителите от "Сименс" и се надява да получи тръба под наем срещу 5000 лв. месечно.

Цената на важния компонент е над 150 000 лева, което означава, че за доставката му ще е необходима обществена поръчка. Това означава, че нова рентгенова тръба ще има най-рано след месец и половина.

ПРИСЪДАТА 

Заради същия компютърен томограф бившият управител на КОЦ - Пловдив д-р Красимир Вальов бе осъден на 3 години затвор условно с 5 години изпитателен срок. Това стана в началото на юли с решение на магистратите от Пловдивският апелативен съд, които отмениха оправдателната присъда на Вальов, произнесена по-рано от Окръжния съд. Сега Вальов ще обжалва пред ВКС.

Според държавното обвинение е безспорно, че при организирането на обществената поръчка за  „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ - Пловдив ЕООД“ д-р Вальов е нанесъл сериозни щети на Онкото. Без да проведе реално пазарно проучване, той е заложил прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Същата апаратура е доставени в други лечебни заведения в пъти по-евтино.

Кариерата на д-р Красимир Вальов в КОЦ - Пловдив бе съвсем кратка. Той спечели конкурс за управител през юни 2016-а, а заради скандала с обществената поръчка подаде оставка през ноември същата година. Парадоксът е, че делото за закупуването на същата техника се води само срещу него, защото договорът с избрания доставчик е подписан от други хора, които обаче не са привлечени като страни в процеса.

ИМА ЛИ ПОМАГАЧИ 

Оказва се, не д-р Вальов, а именно проф. Марианна Янева, която днес е кандидат за управител на КОЦ - Пловдив, е парафирала контракта с доставчика „Меркурий Комерсиал“ ООД.  След оставката на д-р Вальов от общинската администрация не стартираха конкурс за нов шеф на Онкото. Вместо това проф. Янева стана временно управляващ и като такава е подписала договора за въпросния томограф. Под документа са се подписали още главният счетоводител Красимир Тодоров и юрисконсултът Ива Панайотова. Сделката е за 898 000 лева без ДДС.

Янева и Тодоров и до днес са служители в КОЦ - Пловдив. И двамата са прикривали факта, че по договор няма осигурена резервна рентгенова тръба, макар този компонент да има кратък живот, което се вижда от направената проверка от представители на "Сименс" през 2019 година. Така още когато са подписвали контракта с доставчика "Меркурий Комерсиал", Янева и Тодоров са знаели, че след малко повече от 2 години ще трябва да се платят още 150 000 лева за подмяната на важния компонент. 

ИНВЕСТИЦИИТЕ​

Преди 2 месеца Общинският съвет в Пловдив стопира инвестиционната програма на КОЦ - Пловдив с мотива, че предстои избор на нов управител и именно той трябва да организира поръчките за близо 6 млн. лева, с които пловдивският Онкоцентър трябва да се сдобие с втори линеен ускорител и апаратура за гама-лъчение. Техниката е жизненоважна за пациентите и качеството на лечението, защото в момента КОЦ - Пловдив е единственият голям Онкоцентър, който не разполага с хибридна СПЕК/КТ система и гама-камера, а единственият линеен ускорител работи на двусменен режим и поставя основната дейност на лечебното заведение  в риск. Общинските съветници обаче се оказаха по-загрижени за начина, по който ще се похарчат средствата, а не от медицинската страна на въпроса. Направени бяха и внушения, че в края на мандата си сегашният управител може и да не организира обществената поръчка по най-целесъобразния начин. Интересно защо същите съветници в местния парламент, който  е принципал на Онкото, не са се заинтересували кой в крайна сметка е подписал договора за закупуването на скандалния томограф! И защо не са поискали сметка от тогавашния управител, който утре може да се окаже титулярят, който ще организира и новата обществена поръчка за техниката.  

НА ВНИМАНИЕТО НА КОМИСИЯТА ПО ИЗБОРА НА НОВ УПРАВИТЕЛ 

През годините имаше редица съмнения, че Онкоцентърът, в който се лекуват хора от най-уязвимата група, се използва за партийна хранилка. Назначавани са калинки, заради които за откривани и специални щатове, които нямат нищо общо с основната дейност на лечебното заведение. Слуховете се потвърждават в разследване на „Марица“, а скандалните случаи би трябвало вече да са известни и на членовете на комисията, която трябва да избере новия управител на КОЦ - Пловдив. Тя е в състав от 5 души. Председател е д-р Калин Калинов, бивш управител на КОЦ - Пловдив, а сега шеф на Дирекция "Здравеопазване" в  Община Пловдив. Представител на Министерството на здравеопазването е д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ - Пловдив. От квотата на Общинския съвет, принципал на КОЦ, за нов управител ще гласуват председателя на групата на ГЕРБ в местния парламент Йордан Илиев, Ангел Славов (ГЕРБ) и Слави Георгиев (независим). 

Дано тези хора са наясно каква отговорност носят на плещите си! И да не гласуват така, както им нареди партийният началник, без да се интересуват от обществения интерес! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
19 коментара
Истински пациент

Истински пациент

07.08.2020 | 15:49

Че защо им е друга техника?! За три години веднъж не ми направиха дори скенер и влошаването на заболяването ми беше драстично. А те казваха, че няма нужда, като питах защо!

Отговори
1 1
Валя

Валя

04.08.2020 | 09:51

Моя апел е към комисията,хора мислете моля ви,оставете Цветков да довърши започналото!

Отговори
6 0
Димов

Димов

03.08.2020 | 12:20

Странна комисия. Какво разбират от медицина Илиев, Славов, Георгие включително и Аргиров, който никога не е носил отговорност, като лекар, а е бил назначаван на партиен принцип на ръководни длъжности. Протестите са затова, че ни управляват некомпетентни инеморални хора. Така че проведете най-после един нормален конкурс.

Отговори
15 0
въпрос

въпрос

03.08.2020 | 12:09

докога над страната ни бащина ще вилней таз червена простащина?

Отговори
15 2
бивш гербер

бивш гербер

03.08.2020 | 12:08

Много странна комисия. Какво разбират от медицина Илиев, Славов, Георгиев включително и Аргиров, който никога не е носил отговорност ,като лекар, а винаги бил назначаван на партиен принцип някъде на ръководна длъжност. Протестите са затова ,че ни управляват некомпетентни и неморални хора.

Отговори
11 0
Човек

Човек

03.08.2020 | 12:08

Всички там са срам за лекарската гилдия, абсолютно безчуствени, абсолютно корумпирани за сметка на хорските мъки...метла трябва

Отговори
17 0
Валя

Валя

04.08.2020 | 09:58

Човек,към вас,много лесно взехте метлата,а дали съвестта ви е чиста,докато метете,а?

Отговори
2 6
Петя

Петя

03.08.2020 | 12:03

Конкурса е нагласен с хората на Тотев,чрез Юлиян Ковачев за корумпираната професор Янева!

Отговори
23 2
Валя

Валя

04.08.2020 | 09:54

Мойте уважения,към професорката,но време е да си е в къщи!

Отговори
22 0
излезе права

излезе права

04.08.2020 | 18:03

Проф. Янева е първа на конкурса. Как така след скандали пак същите хорица се нареждат? Горките болни...

Отговори
15 0
потенциален пациент

потенциален пациент

03.08.2020 | 10:24

Статията е поръчкова. Колко получихте за да омаскарите. И съдейки по коментарите наловихте прости шарани, които типично по български преливат от злоба и се чудят върху кого да я излеят. Ясно кой ще спечели конкурса след като трима в комисията са от Герб, в това число и Аргиров, който е на всяко гърне похлупак.

Отговори
8 7
Петрова

Петрова

03.08.2020 | 09:54

Докога с тези червени бабички. Няма ли по-млади

Отговори
19 0
Петрова

Петрова

03.08.2020 | 09:53

Докога с тези червени бабички

Отговори
14 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?