1939

Сирница дойде - кукери танцуват в Стария град

Група кукери премина с традиционния си танц по ул. „Съборна” в Стария град. Те посетиха църквата „Св. Св. Константин и Елена” за празника Сирни Заговезни. 

В културния резерват има няколко големи групи италиански туристи, за които кукерското шоу бе нещо неочаквано.

Сирни заговезни (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница) е много важен празник. Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н. 

Преди празника, през седмицата между Месни и Сирни заговезни, наречена Сирна неделя, се изпълняват различни обреди и обичаи, много от които идват от езическите времена, каквито именно са кукерските шествия.

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 2 оценки
2.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

27.02.2023 | 02:36

оферта за личен и професионален заем Ние сме кредитна финансова институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euos pacific bank. Предлагаме много изгодни кредитни услуги от 5000 евро до сума от 500 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане от 25 години, свържете се с нас по имейл или чрез WhatsApp на следните координати. За информация се свържете с нас по имейл. Имейл: [email protected]; whatsapp:+33 745 503 314

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?