Следвайте ни

Синът на починалия дядо Васил: Опитват се да потулят случая в дом "Хармония"

Оставих го за 3 дни и го загубих. Подавам сигнал до главния прокурор

Четири месеца след смъртта на дядо Васил, който изчезна от Старчески дом "Хармония," синът му Малин Иванов проговори пред "Марица". Той научил случайно за изчезването на баща си, а от ръководството на дома дори не изказали съболезнования за загубата.

Дядо Васил напусна "Хармония" само 3 дена след настаняването си. Две седмици по-късно бе намерен мъртъв в канавка край Околовръстното шосе. Трупът му беше открит близо до бензиностанцията в посока София след разклона за Първенец. Така и не стана ясно как 84-годишният мъж, който страдаше от тежка деменция, е напуснал сградата, която уж има строг пропускателен режим. Наследниците му възнамеряват да заведат дело срещу собственика на дом "Хармония".

- Г-н Иванов, минаха четири месеца от нелепата загуба на баща ви. Има ли подведени под отговорност?

- Абсолютно никой не е подведен под отговорност и това започва да ме притеснява. Затова възнамерявам да пусна жалба до главния прокурор на България и до окръжния прокурор на Пловдив. Не мога да подмина с лека ръка случилото се. Сега, вместо да ходя на свиждане при баща си, ходя на гробищата да паля свещи и нося цветя. Има виновен за изчезването на баща ми и искам той да понесе отговорността си. Все пак съм се лишил от някои неща, за да го настаня там и да има кой да се грижи за него. Дълго се обвинявах, че го оставих в дом. Ако беше у нас, колкото и да сме ангажирани, щяхме да го обгрижим по-добре и може би все още щеше да е жив.

 


- Колко време живя в дом „Хармония“?

- Три дни. Настанихме го на 11 април и на 14 април вече започнахме да го търсим. Последно ходих на свиждане в деня преди да изчезне. На следващия ден отидох на свиждане в 16,30 и не го открих. Дори не ме бяха уведомили и не знам дали щяха да го направят, ако не бях отишъл на свиждане. Това е тотално безотговорно отношение от страна на управителя и на служителите. Преживяхме истински кошмар – обикаляхме денонощно по улици и паркове, лепяхме обяви. Не го пожелавам на никого.

 


- От дома бяха ли се обадили в полицията за случая?

- Не.

 


- Защо, какво ви обясниха?

- Казаха ми, че те не можели да подадат сигнал, тъй като не били никои. Аз бях този, който подаде сигнала до органите на реда. Чудя се тогава кой носи отговорност за здравето и сигурността на хората, настанени в дома...

 


- А вас защо не са уведомили?

- Не получих отговор на този въпрос.

 


- Подозирате ли, че са се опитвали да го намерят и да потулят случая?

- Възможно е, защото съм чувал за други такива случаи, в които хора са напускали пределите на дома и след това те са ги връщали, без никои да узнае. Просто късмет - намирали са ги и са ги прибирали. Баща ми не успяха. Освен това, докато търсехме баща ми, забелязах, че заключването на вратата не действаше. 

 


- По кое време е изчезнал дядо Васил?

- Има разминаване в часа на изчезване - някои твърдят, че е обядвал и след това е изчезнал, а други, че това се е случило след следобедната закуска. Няма точен час. Интересното е, че и живата охрана, която е отвън, нищо не е видяла. Това е загадка. Той няма откъде да мине освен през вратата. Няма да се покатери през оградата, имайки предвид, че едвам ходеше. Ние живеем на четвъртия етаж и нямаме асансьор - докато слезе до долу се изморяваше и сядаше да почива. Същото се случваше и докато стигне до парка, а той е на няколко метра от нас.

 


- Тогава как е изминал 3-километровото разстояние от дом „Хармония“ до канавката, в която беше намерен?

- Не мога да си го обясня и продължавам да се питам. 

 


- След като баща ви е бил в дома само 3 дни, предложиха ли ви да ви върнат част от месечната такса?

- Не, но би трябвало да го направят.

 


- Как се чувстваше дядо Васил, докато докато беше в дом "Хармония"?

- Казваше, че се чувства добре, не изглеждаше да е под упойващи вещества. Последния път, когато го видях обаче, го бяха облекли с панталон на друг човек. Просто дрехата не беше негова.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?