Следвайте ни

Синята зона стана зелена в Паркинг Дей

viber icon

Малко чудо се случи в Пловдив за няколко часа - спряха войните за паркомясто. На пъпа на центъра банка си даде доброволно своето, за да бъде превърнато в кът за четене. Друго бе превзето от деца, които яхнаха люлки-кончета. Истинска джунгла се ширна в още един очертан с бяло сектор за паркиране. И уж всичките са в Синя зона, а никой не дойде да таксува. Защото едни  чудаци я превърнаха в зелена. 

Международната инициативата PARK(ing) Day провокира граждани, активисти, бизнеси и неправителствени организации да преобразят за ден обичайните места, на които оставяме колите си в големия град. Фондация „Credo Bonum”  прави акцията вече 6 г. в столицата, а за първи път стъпи и в Европейската столица на културата. И в 8 точки по улиците „Отец Паисий” и „Христо Г. Данов” се появиха зелени и артистични оазиси вместо лъскави джипове или поостарели коли, нов внос от Европа. 

20-годишният Емил застана на пункта на организацията „Аз, Ти, Пловдив”, за да раздава джобни пепелници от стебло на бамбук, които се затварят с коркова тапа. Идеята е да превъзпита поне 200 шофьори, които си пускат фаса през стъклото на колата или го мятат на слизане и цъкват дистанционното за заключването и алармата.  От двете страни на третокурсника по софтуерни технологии и дизайн  от ПУ се извисиха инсталации от отпадъци - компактдискове, кабели, опаковки. Още една, по-внушителна, с името „7 грама” бе сглобена от съмишлениците му пред Общината.

При съвременния си начин на живот всяка година човек поглъща 7 грама микропластмаса,

обясни Емил. Той е бил доброволец в различни инициативи, но зелената идея най-много му пасва като лично кредо.

През няколко паркирани автомобила по-нагоре от него по ул. „Отец Паисий” трима млади ландшафтни архитекти докараха с буса си от София  цяла джунгла от саксиени растения. Решихме да направим нещо, което показва каква е била природата точно на това място, преди да почне да се ползва като паркинг, обясни Мария Савова.  Заради това вглеждане под пластовете на градската среда и времето проектът на студиото „Камък, ножица, градина” се нарича „Palimpsest”. Това е вид пергамент с текст, който е положен върху друг, вече заличен. Христо Божидаров и Петър Пързулов разтовариха цветя с непознати имена - кортаделия, перовския, императорска трева, пампаска трева, дебела Мара, хелениум.  И ги групираха така, както се предполага, че са изглеждали в миналото. Екипът стъпва на това, че Пловдивското поле представлява алувиална низина около Марица,  в което има изолирани находища на крайбрежни и халофитни местообитания от типа панонски солени степи и солени блата, както и на естествени и полуестествени тревни формации от типа низинни сенокосни ливади. 

Доста по-простичко подходи към заданието създателят на детска игра „Лукави лисици” Лазар Босаков, който „извади” картонени герои от нея и ги окачи на няколко стола на своето паркомясто. Млачуганите имаха възможност да седнат и да пробват играта с карти, която още не моеж да се намери в магазина. Тя е за малки и големи, с нахални невестулки, гладни мечки, малко забавни клюки и закачливи капани.

Чужденци се спряха в съседство пред интерактивната тениска на Марчела Апостолова.

Пловдивчанката, която завърши Сорбоната и избра да се върне у дома,

спечели второ място на конкурса за млад предприемач на Общината, като разработи своя бранд, с който се включи в PARK(ing) Day. На предниците на фланелките си рисува изглед от Стария град, Античния театър и кв. „Капана”. Щом се сканира, чрез мобилно приложение, той „отваря” на телефона реалния градски пейзаж, който може да се наблюдава от различни гледни точки. 

Гигантска книга от бяло платно пък „отвори страниците” си на фрагментите „Мляко”, „Небесно” и „Ангелът на непрочетените книги” от сборника „Всичките наши тела” на Георги Господинов. Вятърът не позволи да бъде окачена на калкана на Българо-американска кредитна банка, както бе първоначалният замисъл. Но и полегнала на земята оформи кът за чете на паркомястото, на което бяха разположени и цветни пуфове. 

Първите 30 души от публиката на PARK(ing) Day, които успяха да обиколят и осемте преобразени точки,  събраха печати от всички тях върху карта с локациите по подобие на Стоте туристически обекта. И си тръгнаха с подарък от Информационния център на проекта, който се оказа градина на колела.

Гласуваме за рециклирането 


Един от проектите на PARK(ing) Day  се „протегна” и по-далеч от отреденото му място на ул. „Отец Паисий”. На Главната от „Аз, Ти, Пловдив!” проведоха полеви тест с пловдивчани в най-дългата „НОЩ” на Пловдив 2019.  Минувачите бяха провокирани да отговорят на въпрос „Рециклираш ли?”, като гласуват "за" или "против", изхвърляйки шише или опаковка в две тръби, част от артинсталация. Организаторите имат идея и за следваща стъпка - да съберат така пластмаса, която да бъде предадена за вторични суровини, а с парите да се направят дървени пейки в два квартала. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?