44

Синя зона и паркингите в Пловдив с рекордни приходи

Над 4,2 млн. лв. са постъпилите в Общината приходи от дейността на ОП „Паркиране и репатриране“ от януари до юни. Ако се запазят същите темпове, събраната миналата година рекордна сума от 8,3 милиона се очертава не само да се запази, но и да бъде надмината. Неслучайно предприятието се нарича образно "златна кокошка" за бюджета на Общината.

„С над 2 милиона лева повече са приходите от платеното паркиране в сравнение с 2019 г., въпреки че от 2018-а насам цените не са увеличавани. Един час престой в синя зона си е все два лева, не е променяна и тарифата на общинските паркинги“, коментира кметът Здравко Димитров, след като му бяха представени отчетите за първото полугодие. 

Според него синя зона до голяма степен изпълнява целите, заради които e създадена още през 2009 година - ограничаване на трафика и въвеждане на ред при паркирането в централната градска част. Към нея вече са приобщени над 100 улици с над 2200 паркоместа, като на всички живеещи в тези квартали е предоставена възможност за абонамент на атрактивни цени. Присъединяват се и пътни отсечки в районите „Северен“ и „Западен“, където напоследък също се отчита засилено напрежение в трафика и паркирането.

„Има възможност и за по-евтино паркиране при заплащане чрез паркинг автоматите - 1 лев за 30 минути. След последната обществена поръчка за нови 15 паркомата общият им брой ще нарасне на 98, така че цялата синя зона ще бъде обхваната. Тези машини, наред със SMS-ите, стават все по-предпочитано средство за заплащане. Така субективният човешки фактор рязко губи доминиращото до неотдавна влияние“, отбеляза директорът на „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов.

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов допълни, че неслучайно в стартиралия проект за надграждане на електронно билетната система в градския транспорт е включено и платеното паркиране.

„Защото, когато говорим за смарт сити, за градска мобилност от нов тип, трябва да предоставим възможността чрез едно мобилно приложение да се заплаща и паркирането, и билетът в градския транспорт, и наемането на електрически скутер и велосипед“, каза Чонов.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

01.08.2023 | 16:42

И какво разбраха Пловдивчани от рекордните приходи? Изпотрошени тротоари, стърчащи бордюри, липса на маркировка, мръсотия навсякъде около синя зона...

Отговори
2 0
село Бой Ко Воо

село Бой Ко Воо

01.08.2023 | 12:02

Когато чуем за смарт/умно/управление веднага се сещаме за управлението на Ванчо - Обратното на острото и приемника му Здравец Обратното на умното! А това че повечето приходи от паркирането идва заради. най-скапаният транспорт и липсата на качествени автобуси, намалени два пъти не го казвате! Хората не ви вярват на /смарт/градския транспорт за който раздавате на ангро всяка година от бюджета над 30милиона лв на техните бандитски фирми за това шефовете им са с повдигнати обвинения и подписки от по 50хил.лв!Това НЕ, неуважаеми СМАРТ чиновници умното ВИ управление на Пловдив е пълен провал, само щавите хората с това умно паркиране защото по ваша вина те са принудени да се движат с колите си!

Отговори
5 0
Като пловдивчанин и шофьор

Като пловдивчанин и шофьор

01.08.2023 | 11:58

тази новина ме изпълва с радост!

Отговори
1 0
Какво се хвалите бе?

Какво се хвалите бе?

01.08.2023 | 11:14

Че окрадохте още 4.2 млн лв от Пловдивчани

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?