49

Синдромът „Анка” вкара в капан и екипа на Здравко Димитров

Масовото жалене на обществени поръчки вкарва в риск проекти за милиони. Нужни са нови законодателни промени, за да може хем честният избор на изпълнители да е гарантиран, хем процедурите да не се точат с години заради обжалвания в КЗК и административните съдилища 

 

Всички пловдивчани от години се питат защо се бавят тъй очакваните от нас улични ремонти и строителство на важни за града обекти,  за които уж е осигурено финансиране и следователно би трябвало да има бърза писта за изпълнението им. Гневим се на местната власт и я обвиняваме за липса на оперативност и компетентност в управлението на публичните средства, част от които по негласна традиция  си остават неусвоени в бюджетната година и се прехвърлят за следващата с реален риск да се оскъпят заради инфлацията.

Но има още една сериозна причина - зачестилото напоследък обжалване на обществени поръчки, поради ко​ето инвестиции за милиони левове се оказват блокирани за няколко месеца, а понякога и за година - две.

В Пловдив жаленето на поръчките се превърна в спорт за всички, а проблемът получи името "Синдром "Анка” по времето на администрацията на бившия кмет Иван Тотев. Кръстница на синдрома стана мистериозната Анка Ангелова от гр. Антоново, Търговищка област. През 2018 г. „бизнес дамата” беше блокирала с жалбите си до КЗК и ВАС крупните  обществени  поръчки  за реконструкция  на пл. „Централен” и подлеза на ул. „Гладстон” за 12 млн. лева, благоустрояването между бул. „Кн. Мария Луиза” и „Марица-юг” за 20 млн. лева и изграждането на новата галерия на ул. „Гладстон” за 4 милиона.  

Оказа се, че 

на името на Анка от ромската махала са регистрирани 49 фирми,

включително и кухата „Ремс строй” ЕООД, чрез която са подавани жалбите. Всички възражения бяха отхвърлени от КЗК и ВАС, но се загуби време.

Пак през 2018-а „Зара брокер” с жалбата си забави ремонта на Кукленско шосе за 6 млн. лева, а „Пътна маркировка” ЕООД - рехабилитация на улици в Пловдив за 7 млн. лева. И двете фирми били създадени със символичен капитал 2 лева. Законът за обществените поръчки, създаден на базата на европейските директиви  за лоялна конкуренция в бизнеса, няма как да ограничи фирми за участието им в публични търгове, дори ако те са регистрирани с минимален капитал. С други думи, всеки може да жали поръчките в момента, в който се публикува обявата.

В капана на жалбите до дупка на всяка поръчка попадна и 

администрацията на кмета Здравко Димитров. 

Мотивите за обжалване на обществените поръчки са различни. Преди време фирма „Парсек Груп” спечели поръчката  за реконструкцията на ул. „Даме Груев” за 7,5 млн. лева, но след като беше оспорила пред КЗК  избраната  от тръжната комисия  „Пътинженеринг”.  „Парсек груп”, която почти  не пропуска местни търгове и жали наред, беше избрана за изпълнител  на разширението на  ДГ „Зорница” , но след жалбата на „Делчев инженеринг” загуби поръчката. Инвестициите в двата обекта се забавиха с  една година.

Популярната в миналия мандат фирма „Запрянови - 03”, блеснала с Цар-Сименовата градина и претърпяла фиаско със зоопарка, блокира наскоро реконструкцията на Хуманитарната гимназия  за 12 млн. лева още при обявяването на поръчката. Запрянови оспориха изискването за работа на дву- и трисменен режим на работа с аргумент, че според закона и общинската наредба в нощните часове не може да се вдига шум. Същата фирма жали и поръчката за детски ясли №18.

В капана се озова и намерението на местната власт да построи нова сграда на Основно училище  „Княз Александър I”,

което се помещава в Хуманитарната гимназия.  По жалба на консорциум „Образователна инфраструктура” КЗК отмени класирането и върна процедурата на нулев стадий. Тръжната комисия беше избрала за изпълнител „Ринг ​- П”, която строи ДГ „Каменица”. Поръчката за ДГ „Каменица” също беше обжалвана от  „Пирс - Д” (изпълнител на зала „Дунав”),  но КЗК потвърди класирането.

Две жалби атакуваха надграждането на електронната система в градския транспорт веднага след старта на обществената поръчка за 12 млн. лева. На 10 октомври беше подадена жалба до КЗК от ЮПАСС, четири дни по-късно -  от „Телелинк бизнес сървис” ЕАД. За разлика от ромката Анка, и двете компании са с голям опит в сходните дейности в други градове на страната, включително в София, така че в случая не може да се говори за задкулисни мотиви.  Един от аргументите на жалбоподателите е, че условията на поръчката включват всички компоненти на нова електронна система, а не на надграждане на съществуващата, която не действа.     

Очевидно конкуренцията в бизнеса става все по-жестока, особено когато става реч за милиони. Масовото жалене на обществени поръчки вкарва в риск проекти за милиони, особено когато става дума за изграждането на обекти с европейски средства, за чието усвояване има крайна срокове. Специалистите са единодушни, че са необходими нови законодателни промени, за да може хем честният избор на изпълнителите да е гарантиран, хем процедурите да не се точат с години заради обжалвания в КЗК и административните съдилища. 

Фризьорски салон вече не може да бутне пътен проект

Два екипа, съставени предимно от юристи, подготвят обществените поръчки в Община Пловдив. Единият е сформиран при зам.-кмета  по строителството Пламен Райчев за по-големи инфраструктурни проекти,  вторият - с шеф на Дирекцията Тодор Тодоров, отговоря за всички услуги и доставки плюс част от строителни обекти. 

Практиката от последните няколко години показва, че  всяка втора - трета поръчка  от големите се оспорва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а след това и пред Върховен административен  съд (ВАС). „Законът дава право на всеки да обжалва не само класирането на участници  в търга, но и самата процедура с условията на обявената поръчка”, коментира зам.-кметът по строителството в Община Пловдив Пламен Райчев. Напоследък  делата във ВАС по обжалване на поръчките се насрочват по-бързо. 

Добрата новина е, че с последните промени в Закона за обществените поръчки е въведена селекция на жалбите. С подаването им процедурата не се спира автоматично, както беше по времето на Анка, а само след решение на КЗК, която изисква жалбоподателят да представи адрес - мейл, телефон, факс, документ, че е платена държавна такса,  а също така доказателство, че компанията, подала жалба, оперира в сферата на поръчката, тоест се явява заинтересовано лице. "Това изключва фризьорски салон да спре с гола жалба без адрес и такса инфраструктурен проект. На практика с тази промяна в закона синдромът "Анка" беше преодолян", счита Тодор Тодоров, ръководител на Дирекция „Обществени поръчки” в Община Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Капан пред нощните шкафчета на гербаджийските крадци

Капан пред нощните шкафчета на гербаджийските крадци

17.11.2022 | 12:18

Иеремиева тези ги разправяй на баба си от бусманци.

Отговори
4 2
За Южната тангента на града мълчат гадовете

За Южната тангента на града мълчат гадовете

17.11.2022 | 12:12

Мълчат за транспортната Южна тангента на града, минаваща по трасето на булевард Академик Петър Динеков, който в момента е една тясна улица. Мълчат крадливите гадове.

Отговори
4 1
Докога тази община ще лишава район Южен от булеварди

Докога тази община ще лишава район Южен от булеварди

17.11.2022 | 12:05

В този район има пет непостроени булеварда, които са само булеварди в плановете на общината. Некадърници и крадци има в тази община и в този общински съвет.

Отговори
3 1
Дим.

Дим.

17.11.2022 | 09:44

Докато се харчат пари против интереса на хората ще е така. Да направим нещо за да усвоим едни пари от Европа.

Отговори
9 1
А как ги усвояват

А как ги усвояват

17.11.2022 | 12:28

Директно отиват в нощните им шкафчета. Нали така тикво ББ гербаджийска.

Отговори
4 2
за синдромакой е виновен

за синдромакой е виновен

17.11.2022 | 08:23

Онези мафиоти в парламента и правителствата са виновни! Пишат закони и оставят нарочно вратички за да могат за крадат! Правистите са най-облагодетелствани. Затова БЪЛГАРИЯ НЯМА МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! Докато не се направят закони в полза единствено и само на обществото и да се прилагат, и докато не се работи единствено и само за благополучието на нацията а не за личния джоб, то нямаме място в Европа! Холандците са наясно с мръсните крадливи местни нрави и с право казват НЕ на България в Шенген ! А че и кметовете на Пловдив се оказаха крадливи тарикати и лъжливи партийни мафиоти е видно навред в града.

Отговори
21 3
676

676

17.11.2022 | 08:55

Какъв ЕС нали от там идва корупцията и нашите крадци се учат от тях

Отговори
9 7
Добре, че е ЕС, да ни научи на корупция

Добре, че е ЕС, да ни научи на корупция

17.11.2022 | 09:41

Пък ти прочети Алеко - “Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, ... управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене.”

Отговори
9 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?