2374
Следвайте ни

Шумни нощни влакове тероризират Прослав, машинисти подлудиха жителите с локомотивни свирки

viber icon

Десетки жители на пловдивския квартал Прослав се разбунтуваха срещу свирките на влаковете през нощта. Те твърдят, че във вечерните часове, в периода от 22 до 4 часа, машинистите не пропускат да подадат звуков сигнал, преминавайки с композицията през квартала.

„Проблемът не е толкова в това, че е сигнализирал, а че понякога се чуват цели музикални композиции. Сякаш нарочно се вдига шум в продължение на 30 секунди, за да събуди всички. Понякога пък се разминават два влака и машинистите се поздравяват със сирена посред нощ, а ние подскачаме в леглата. Това е абсурдно и прекалено“, коментира Мирослав, който живее на две преки от жп линиите от повече от 20 години. 

Проблемът със силните свирки на влаковете е сериозен и за майките. „Приспивам детето. Минават час-два и като мине влак и започне да свири силно и продължително, детето се буди и после следва непрестанен рев, тъй като му се спи, а са го събудили. Кошмар е за много майки в квартала, особено за тези, които се намират на „първа линия“. Не знам какво може да се направи, но предполагам, че е възможно да се инструктират машинистите да пазят нощната тишина, преминавайки през жилищни зони“, посочи пред „Марица“ Гергана, която е майка на бебе на годинка.

Жителите са недоволни и от шумоизолационните стени, които бяха изградени заедно с пасарелката. "Първо, не изолират никакъв шум, второ, човек има усещането, че дори е по-силен. Не вършат никаква работа, освен чисто естетична", коментират в квартала. 

Медията ни се свърза с районния кмет Димитър Колев, който посочи, че при него не са постъпвали официални сигнали за нощния влаков терор. Той допълни обаче, че е чувал този проблем да се коментира в квартала.

Жителите на Прослав все още обмислят как да се справят с проблема. Към момента планират да се инициира подписка, която да се сведе до знанието на районното кметство в „Западен“ и до БДЖ.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Манталитет

Манталитет

08.10.2021 | 18:26

Това ако е в развита държава, ще има сериозни санкции за отговорните за шума.

Отговори
0 0
Ситко

Ситко

06.10.2021 | 16:14

За Прослав не знам. Но знам, че карловската линия прегражда цялата западна част на града. Задръстванията при преминаване на влак (на Пещерска и 6-ти септември) са грандиозни. Чуват се линейки, които не могат да стигнат до спешната помощ. Отделно шума и мръсотията за живеещите в близост. Представете си бул. Копривщица. С по две платна с паваж и жп линия между тях. Това не може да място за живеене на европейци през 2021 година. Не се намери кмет с визия, който да реши този проблем.

Отговори
2 0
Гошето

Гошето

06.10.2021 | 11:12

По закон трябва да се сигнализира за идващи влак ,ако стане произшествие после машиниста пак виновен,това че има психари на които не им е мил живота е друг въпрос, а тези ,,граждани,, от селото които са си купили къщи близо до релсовия път да са му мислили когато ги купуват, виждал съм как пресичат и бягат пред влака все едно това е магаре и ще спре да им направи път да минат понеже са с предимство, в града като дойдат са същите бягат като щурави,това е селото си е село,цървула гьон не става,не ставаааа.

Отговори
6 4
Иван

Иван

06.10.2021 | 09:08

Новите локомотиви на БДЖ свирят ужасно силно. Нямам проблем да свирят като наближават прелези, но при положение че през нощта няма никого и няма прелез за какъв свирят. Ако някой е решил да го гази влака, да го газят, ние нормалните, дето плащаме данъци, за разлика от лудите, имаме нужда от сън!

Отговори
8 6
Чайка

Чайка

06.10.2021 | 08:54

Статия от типа - едни майки на детската площадка се оплакваха, аз ги чух и сътвотрих статия. Влаковете, хората и проблема там, не са от вчера, но както казва районния кмет - оплаквания, не са получавани.

Отговори
12 1
пловдив

пловдив

06.10.2021 | 07:41

Много претенциозни тези граждани от прослав

Отговори
14 10
Тракия

Тракия

08.10.2021 | 18:21

Типичен Ганьо, интересуващ го само неговите проблеми. Може би и завист, че някой хора живеят в къщи.

Отговори
0 1
пловдив

пловдив

06.10.2021 | 07:38

Някой да им е виновен, че са си купили жилища около линиите ....? Като искат спокойствие още малко по в полето ....

Отговори
19 7
Петров

Петров

06.10.2021 | 07:58

Има ли парцели в твоето село да идваме да те пооправим.

Отговори
8 6
Даааа

Даааа

06.10.2021 | 07:28

Машинистите ссввирят предии прелез или преминаваща пешеходна пътека - Задължително! С цел да се предупредят евентуалните пресичащи за идващия влак! Закон! Еако изкарат някоя песен вече е проблем.

Отговори
19 3
жепеец

жепеец

06.10.2021 | 07:23

Това го правят конкретни превозвачи и то не БДЖ а от частните и то не само там ами и минавайки през гара Пловдив. Проблема може да се реши елементарно и културно като се каже на собственика на фирмата базирана в гара Тодор Каблешков.

Отговори
9 6
Петко машиниста

Петко машиниста

06.10.2021 | 08:45

А бе разбирач що не дойдеш в машината и да гледаш като минаваме през мичкюр какво става-нинават си като овце пред влака и се мислят за безсмъртни.И не свирим само ние!

Отговори
17 4
Не на лъжата

Не на лъжата

06.10.2021 | 20:11

Защо лъжете г-н Петко - машинист? И какво става в мичкюр(пише се с главна буква). И това име вече не е актуално за квартала. Сега се казва Прослав и не сте ли забелязали, че има пасарелка. Идете на очен преглед моля. Лека вечер ви пожелавам.

Отговори
1 3
Майна

Майна

08.10.2021 | 21:17

Мичкюра си е Мичкюр ако ще десет пъти да го преименувате все си е село Мичкюр.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?