Следвайте ни

Ще тегли ли Пловдив заем за важните проекти? Банката ни чака до 20 юли

Ако се забавим с искането и документите, парите с лихва 0,33% ще отидат при други градове

viber icon

Проектът за инвестиционния заем на Община Пловдив ще бъде внесен за разглеждане на сесията, насрочена веднага след парламентарните избори. Администрацията ще иска подкрепа на Общинския съвет за кредит в размер до 40 млн. лева за най-важните обекти от пътната инфраструктура.

Ако  сега не вземем този изгоден заем от Европейската банка, ще го дадат на други градове, а ние ще продължим да чакаме в задръствания, които от година на година стават все по-тежки заради тесните улици, предупреди кметът Здравко Димитров. Срокът, поставен от  фонд „Флаг”, с който се водят разговори повече от една година, е 20 юли. Сесията е изтеглена по-рано - на 14 юли.

Като приоритети от Община Пловдив посочват финансиране на подлез „Модър -Царевец”, тунел под  кръговото кръстовище до Водната палата и доставка на машини и оборудване на общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”. В момента се уточнява дали в този списък да бъде включена реконструкцията на ул. „Даме Груев”, или вместо нея с кредит да се финансират бул. „Хаджи  Димитър” от Коматевския надлез до ул. „Царевец”  и да се разшири с още едно платно ул. „Царевец” от бул. „Хаджи Димитър” до „Свобода”. 

„Това ще улесни трафика около бъдещия подлез „Модър – Царевец”, с чието изграждане се изпълнява част от западната тангента, заложена в Общия устройствен план на Пловдив. Ул. „Даме Груев” би могло да се реконструира със собствени средства на Общината”, коментира Димитров. Ул. "Даме Груев" в момента се проектира от избраната фирма изпълнител "Парсек груп", а старт на ремонта се очаква през август.

Кметът потвърди, че офертата на фонд „Флаг” за заема  предвижда лихва 0,33%, и подчерта, че от волята на общинските съветници зависи  дали ще бъде подписан договор с банката  за пътната инфраструктура, или всички досегашни усилия на администрацията са били напразни. Към предложението ще бъдат приложени и проектите, които вече бяха обсъждани в присъствието на общински съветници, представители на гилдиите в града и граждани. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Max Bent

Max Bent

06.07.2021 | 23:31

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Макс Бент. Аз съм кредитор, а също и финансов съветник. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или заем за собствен капитал, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация на заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като ние сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми отминали. Свържете се с нас по имейл: [email protected] [email protected] Това е ипотеките на Ocean Finance. Ние предлагаме заеми на тези, които се интересуват с разумен лихвен процент от 2%. Диапазонът варира от 5 000,00 евро до максимум 100 000 000,00 евро.

Отговори
0 0
Алекс

Алекс

30.06.2021 | 11:40

Защо тези проекти? Най тежка ситуацията е на ул. Копривщица, там всеки ден хората минават през прелезите като на руска рулетка, защо не се гледа как да се спасят човешки животи. Модер царевец кому е нужен, ясно е че ще облекчи трафика, но не е толкова важен от колкото прелезите на ул. 6-ти Септеври, ул. Свобода, и бул. Пещерско шосе.

Отговори
0 1
Данъкоплатец

Данъкоплатец

30.06.2021 | 11:06

Моля ,не позволявайте заем на специалистите на Баце .Недоразумението - настоящ кмет на Пловдив е специалист само по усвояването.

Отговори
1 1
мм да

мм да

30.06.2021 | 10:25

Ако ще прави представените нелепи проекти, по-добре да "изпуснем" този заем. Уж щяха да избират банка, а банката избрана и дава срок ... някой трябва да отговаря за това

Отговори
4 1
не на заемите

не на заемите

30.06.2021 | 10:14

Никакви нови заеми! Всеки кмет гледа да тегли милиони, а кой ще ги връща? То затова се определя бюджет. Идните поколения не са длъжни да изплащат далаверите и кражбите на десетки милиони от предишни заеми!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?