3906

Ще плащаме в автобуса по телефона и с кредитна карта

 

Хартиеният билет остава, но ще бъде по-скъп от останалите начини за разплащане на услугата в градския транспорт 

 

Целта за надграждането на електронно-билетната система е в Пловдив да има удобен, редовен градски транспорт, безопасен за гражданите, обяснява зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов.

Идеята е в автобусите да се плаща с кредитни или дебитни карти, издадени от всяка една банка, както и с мобилно приложение в телефона. Електронната транспортна карта вероятно ще се запази, както и хартиените билети, които шофьорите ще продават на пътници, качили се в рейса, без да имат възможност да се таксуват по новия начин. Предвижда се вместо хартиено билетче да се издава касов бон, който обаче ще бъде с друга, по-висока цена. 

По повод на злополучната електронна система на "Индра" през 2016 г. Общинският съвет беше гласувал наредба, в която бяха посочени 12 вида превозни документи. Тогава, в периода на гръмките обещания за модерните начини на плащане в градския транспорт, електронните табели с точните разписания, бяха приети различни видове билети и карти - за един час, за 1,30 часа с прехвърляне на друг рейс, дневна за 24 часа, месечна, за две линии, целогодишна и т.н.  

Предполага се, че с въвеждането на електронната система Общината ще разгледа старата наредба и ще я актуализира, ако се налага. В момента пътниците в Пловдив плащат левче за билет и имат няколко вида карти, включително абонаментна за един месец на стойност 50 лева за всички 29 линии.  Те обаче не могат да се зареждат на автомат и се купуват само на гише. Преференциалните карти за ученици, студенти, пенсионери, инвалиди и майки с малки деца също се издават само в бюрата срещу 13 лева на месец. Пътниците, които имат право на намаление, всеки път, след като срокът на картата изтече, трябва да се редят на гишето с документ, който да доказва, че имат право. Засега не е ясно дали този проблем може да намери решение. 

За останалата част от пътниците надграждането на електронната система предвижда много по-лесен начин на таксуване - чрез мобилно приложение/електронно банкиране, на каса, ТВМ или чрез така наречените електронни портфейли. Всяка карта ще бъде със свой уникален номер. При изгубване информацията се пази в базата данни и може да се възстанови при издаване на новата пластика. 

Специално мобилно приложение и доближаване на телефона до валидатора дава възможност за четене на QR кода на електронния билет, който преди това е закупен. 

Оцени новината

Оцени новината
2.7/5 от 3 оценки
2.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Иван

Иван

09.07.2023 | 06:19

Не им вярвам на тези-канят се като гладни на с..не.Вижте Варна-имат електробуси вече.Единственото хубаво нещо е,че идват местни избори...

Отговори
2 0
Марко

Марко

06.07.2023 | 17:42

Иейййй , най после !!!

Отговори
0 0
Батака

Батака

05.07.2023 | 13:41

Кво стана с 45 те милиона ей големи факири сте, тука има тука нема трева да пасат пред вас. Най-куриозното че никой не ги турси за прахосани милиони на пловдивчани

Отговори
4 0
Ваня

Ваня

05.07.2023 | 13:07

АЙДЕ няма нужда от карти, телефони, кодове и темподобни.Толкова кондуктори безработни ли ще останат.

Отговори
6 3
В автобусите много пенсионери и ученици пътуват

В автобусите много пенсионери и ученици пътуват

05.07.2023 | 10:25

Учениците обикновено нямат кредитни карти, често дори и дебитни нямат, а повечето по-стари пенсионери не могат да се оправят нито с картите, нито с разни сложни приложения на телефона. Изобщо, хубаво са го измислили. А пък спестените кондуктори ще станат контрольори, поне повечето, щото без контрол не може.

Отговори
11 0
Браво!

Браво!

05.07.2023 | 09:09

Оправете бакийте на Тотев и Индра!

Отговори
8 1
Чонка зуладжията

Чонка зуладжията

05.07.2023 | 08:28

Чонка, ще плащаме години за вашите кражби мушмурок

Отговори
13 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?