Следвайте ни

Ще контролират снегорините в Пловдив с GPS

С GPS за по-строг контрол  са оборудвани всичките 90 машини на "Чистота" и "КМД", които от днес започват зимното дежурство.

В студените месеци улиците и мостовете под тепетата ще се поддържат от 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача.

Срещу 3,60 лева на час, които се плащат от общинския бюджет, техниката ще е в денонощна готовност да реагира максимално бързо, ако завали сняг.

На 24-часово разположение са и шофьорите, които до 30 минути след подадения от оперативния щаб сигнал трябва да изкарат машините от гаражите. 

„Пловдив е готов за зимата. Техниката е изправна, разполагаме с достатъчно количество сол и химически препарати срещу сняг и поледици“, увери  зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов.

Според утвърдените правила и графици при снеговалеж най-напред се обработват мостовете, булевардите и улиците, по които се движат градските автобуси, а след това машините влизат в кварталите.

"Площадите, пешеходните зони и велоалеите почистваме със закупените през последните години малогабаритни мултифункционални машини. Предприятието разполага и със 7 роторни снегорина", обясни и. д. директор на  „Чистота“ Николай Георгиев.

Според прогнозата до края на ноември се очаква меко време с положителни температури. Екипите на общинското предприятие и частният подизпълнител са готови за всякакви изненадващи обрати.

Тодор Чонов посочи, че на среща в Областната дирекция на МВР, проведена миналата седмица, са предприети мерки за координиране дейността на различните институции, които да гарантират сигурността и безопасното предвижване на гражданите и при влошаване на времето.

"Общинският инспекторат ще осъществява засилен контрол дали граждани, собственици на търговски обекти, фирми, организации, ведомства и предприятия изпълняват задълженията си да почистват тротоарите пред имотите си", предупреди зам.-кметът.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

troble

25.11.2019 | 22:01
0 0

Особено по малките улици най редовно с вдигнати гребла да пестят гориво.

Адолф Джугашвили

25.11.2019 | 21:41
0 0

Някой знае ли, дали снегопочистването се заплаща на километър.... Щото съм гледал, че някои снегорини вървят с вдигнати гребла!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?