4232

Ще има ли скоро Пловдив градска железница? Засега е мираж

Бившият финансов министър Асен Василев и бившият вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев - Атанас Пеканов, влязоха в задочен спор дали Пловдив ще има градска железница, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). По традиция се смесиха истини с лъжи, но големият проблем е, че обществените поръчки по проекта се провалят една след друга и има огромен риск от загуба на средства по ПВУ, пише в свой анализ segabg.com. 

Спорът около метрото в Пловдив тръгна от организирана среща със симпатизанти на „Продължаваме промяната“ в града под тепетата. Пред гражданите Асен Василев изнесе презентация, изброяваща различни успехи на правителството, сред които и включване на проект за изграждане на метро за Пловдив в ПВУ. „Това е нещо, което аз бутам много преди да съм министър - Пловдив да има метро, градска железница“, каза Василев, като обяви, че е говорил поне 10 пъти по темата с НКЖИ. Той представи визуализация на проекта и заяви, че той е готов на ниво идеен проект, предстояло техническо проектиране и ако НКЖИ не си смени приоритетите, изграждането ще започне от следващата 2025 г. На тези твърдения реагира вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов, който репликира, че в ПВУ няма проект за изграждане на метро за Пловдив. Василев обаче не се съгласи и го обвини, че не познава плана. Уви, дадените от самия Асен Василев обяснения във Фейсбук показват, че той наистина преувеличава.  

Следва да се признае, че кабинетът на Кирил Петков наистина има принос за преработването на големия проект за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ по ПВУ. Този проект фигурираше и в предходни версии на плана, още в най-първоначалната, от времената на Томислав Дончев, но беше по-скромен. Във варианта на плана към октомври 2021 г. проектът предвиждаше закупуване на 20 влака за конкретни дълги направления на стойност 312 млн. лв. При правителството на Петков проектът бе надграден, като вече предвижда и закупуването на 42 нови влака - 7 двуетажни и 35 едноетажни, за влаково обслужване на крайградските райони на София, Пловдив и други градове. За това прогнозно бяха предвидени 372, 6 млн. лв. финансиране по ПВУ, 159,9 млн. лв. национално дофинансиране за покриване на пълната цена на мотрисите и още 200 млн. лв. гаранционна поддръжка. 

Дотук свършват добрите новини и хвалбите около проекта. Най-малкият проблем около него е невярното представяне на проект за закупуване на влакове като проект за изграждане на градско метро. Двете неща са различни и тук Асен Василев може да се сърди само на себе си за разваления телефон. По-голямата драма е провалът на съответните обществени поръчки и меко казано, розовите прогнози как нещата ще се реализират набързо. 

Новите крайградски влакове ще дойдат. Някога, но не сега

И втората обявена от транспортния министър Георги Гвоздейков обществена поръчка за закупуване на нови влакове за крайградските линии, в това число и за градска железница на Пловдив, се провали. Нещо повече ​- поръчките започват да се провалят с един и същи аргумент - невъзможност новите влакове да бъдат доставени и регистрирани в срок, в който възложителят - транспортното министерство, изисква. И двата кандидат​а, подали оферти -компаниите PESA и SKODA, не са успели да се вместят в срока от 28 месеца за доставка и регистрация на влаковете и предлагат по-дълго изпълнение. Заради неспазването на сроковете поръчката бе прекратена. 

Сега транспортното министерство смята да премине към пряко договаряне с широк кръг компании, но не е ясно с какво това ще улесни спазването на срока. Той е свързан с крайната дата за изпълнение на ПВУ - 2026 г. Т.е. тук картината няма да се подобрява, а ще се влошава. Сроковете ще стават все по-невъзможни. 

Кой всъщност изпълнява проекта за градска железница

В презентацията на Асен Василев ясно се видя, че той смесва проектите. Пред пловдивчани той обясни, че над 10 пъти се е чувал с НКЖИ да започне „това нещо да се проектира“. НКЖИ всъщност няма нищо общо с проекта за закупуване на новите влакове, цитиран от самия Василев. Новите влакове се купуват от самото транспортно министерство и вероятно ще се прехвърлят като актив на „БДЖ-Пътнически превози“. НКЖИ работи по градска железница на Пловдив по съвсем друг проект, който се чака отдавна и който не е по ПВУ.

Изграждането на градска железница на Пловдив е част от голям проект по Оперативна програма „Транспортна свързаност“. Проектът е заложен в рамките на приоритет 4 „Интермодалност в градска среда“, на обща стойност 92 млн. лв. По него се предвижда изграждането на жп връзки между жп гарите на Пловдив и Бургас и летищата на двата града.

Отделно от това, НКЖИ работи по втори етап от модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас, отново по оперативната програма. 

Кога картинките ще станат реалност

В изявата си пред пловдивчани Асен Василев остави усещане, че всичко е много просто и може да се реализира бързо, ако има желание да се работи и „не се краде“. „Това нещо ми бе обяснено, че ще отнеме три години. Хората го направиха за три месеца идейния проект“, даде пример Василев, сочейки визуализацията на градската железница. Той допълни, че в момента тече техническо проектиране и строителството може да започне догодина. 

Това може би е най-несериозната част от изказването на Василев, която прави лоша услуга и на самата НКЖИ. Изпълнението на такива големи инфраструктурни проекти изобщо не е лесно и това да представяш изготвена идея и визуализация като доказателство за свършена работа на фона на тежки дейности, които предстоят, е много неубедително.  

Според информационната система за управление на средствата от ЕС приоритетна ос „Интермодалност в градска среда“ е с 0 (нула) лева реално изпълнение, като дейностите тепърва предстоят. На 2 февруари НКЖИ пусна предварителна информация, според която предстои компанията да пусне реално обявление за обществена поръчка „Изготвяне на технически проект, технически спецификации за строителство и изработване на ПУП за връзка между жп гара Пловдив и летище Пловдив“. Според предварителното обявление самата поръчка предстои да бъде обявена на 15 февруари. Този срок не бе спазен, вероятно покрай ротацията ​- процедура бе обявена на 18 април, и тя не е за самото проектиране, а за провеждане на пазарни консултации за представяне на предложения с индикативни цени с цел определяне на прогнозната стойност на бъдещата поръчка.  

Вярно е, че един финансов министър няма как да познава в детайли всички големи поръчки. Но създаването на неверни очаквания и приписването на заслуги просто не е добра практика. Особено на фона на сериозен риск от провал на проектите, които отчиташ като успешни. Предстои да видим развръзка по темата с новите крайградски влакове и кога и дали ще тръгнат да пътуват - нещо, срещу което никой не би протестирал.

Иначе, сходна презентация представи през 2023 г. и служебният министър Христо Алексиев, макар и с не толкова ефектна видео визуализация.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Семейство Мейзга

Семейство Мейзга

24.04.2024 | 13:51

Ходихме цялото семейство на гледачка и тя каза че ще има нова железница.Но докато стане можем да се возим на влакчето на Младежкия хълм. Юпиии

Отговори
1 0
петков

петков

24.04.2024 | 12:42

Поздравления за екипа на в.Марица ,че слага малко ред в понятията и ж. п. проектите за Пловдив.Градска железница с естакадата Централна гара- гара Филипово си е една химера.Виж организирането на Крайградски пътнически влакове примерно Асеновград-Пловдив- Стамболийски или Скутаре-Пловдив -Стамболийски е нещо реално и борзо осъществимо.Ако някой чете коментарите да каже на кметовете на Пловдив и Асеновград, че НКЖИ им разработва неудачен вариант за ж.п. линия до летището.Практически асеновградчани ще трябва да пътуват до Крумово и с друг влак да се връщат на летището.Кметовете да не чакат да ги поставят пред свършен факт а да се интересуват от заданието и проектирането.

Отговори
2 0
зам.кметин

зам.кметин

24.04.2024 | 11:04

Улиците, булевардите като след бомбардировка, трафикът е ужасен, ремонт на ремонта на ремонта безкрайни, ние сме прости и вие сте прости и затова винаги гласувате за нас.Случихме се на народ.

Отговори
3 1
тошо

тошо

24.04.2024 | 10:56

с такъв мишок градоначалник и смешния му заместник,нищо няма да има в Пловдив

Отговори
4 1
...

...

24.04.2024 | 10:44

Дори да има влакове, то трябва да има оператор и субсидии. Общината да си поръча изпълнението на маршрутите и да си плати. А плащането някак се избягва да се коментира :D

Отговори
3 0
Диди

Диди

24.04.2024 | 10:36

На хората в Южен, а и не само там им писна от прахоляк,кал и мизерия три години да се чудят от къде да обикалят за да ходят на работа. Къде ви е градския транспорт?

Отговори
4 0
Пепо

Пепо

24.04.2024 | 10:30

Не една, а две или даже три железници! И без друго няма да стане ( и дано не стане, че помним Гърневките) , така че бройката на обещанията не е от значение.

Отговори
5 1
Хехехе

Хехехе

24.04.2024 | 09:48

Василев много се е надценил и много много подценява публиката. Няма как от идеен проект до започването на строежа да има година - две. Толкова отнемат документите и разрешенията за строителство на къща, а не на инфраструктурен проект. 100% лъжа е това изказване на Василев.

Отговори
9 0
За изборите в Пловдив

За изборите в Пловдив

24.04.2024 | 09:34

да придъвчем старата дъвка...Още като я направим тази железница, да решим на кого ще я харижем...На тролейбусите дълго висяха жиците ,но накрая къде сами ,къде принудително ги смъкнаха...С линиите ще е по-трудно/аз така мисля/

Отговори
11 1
Да ама не!

Да ама не!

24.04.2024 | 09:26

Ще ама друг път!Като наближат избори и се почват лъжите и фантасмагориите!От тази железница няма да има никакъв смисълТя не решава нито един транспортен приблем!Даже и да я направят само ше изхарчат едни пари от тях полувината ше ги изхарчат и после ше стои като панетник на глупостта и корупцията като сегашните шкафове по спирките за 20 милиона !

Отговори
13 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?