Следвайте ни

Шоуто на века: Събираме 80 000 души под кула от 200 тона

Свен Байер: Не направихме шоуто до реката, защото там не е безопасно

Невиждано светлинно и визуално шоу обеща за откриването на Европейска столица на културата директорът на немската компания Phase7 Свен Сьорен Байер.

В него ще участват знакови български звезди като Теодоси Спасов и Валя Балканска. Ще гостува немският диджей Schiller.

Шоуто ще се състои, дори да вали снят или проливен дъжд. Това казаха оптимистично от фондация Пловдив 2019.

И призоваха гостите на шоуто да си носят цветни дъждобрани, ако наистина вали. Очакват до 80 000 души публика.

„Когато правихме откриването на Европейска столица на културата в шведския град Умеа през 2014 година температурата бе минус 20 градуса. Пак се събраха 50 000 души”, каза Свен Сьорен Байер.

Вавилонската кула ще е висока 30 метра и ще бъде конструирана от швейцарскакта компания Nussli. Тя ще пристигне с 20 тира, в които ще бъде и невижданата досега аудио-визуална техника.

Пред Марица.бг г-н Байер каза, че кулата ще е от стоманени профили и ще тежи 200 тона. Тя ще е на 6 нива, като 5 от тях ще се използват от музиканти и танцьори. 3600 лампи и два големи екрана ще е осветяват. Екраните ще показват лица от публиката.

Първото ниво ще е платформа дълга 100 метра в двете посоки.

„Инженерите ни са изчислили, че тежестта от 200 тона няма да развали асфалта на булевард „Цар Борис III Обединител”, убеден е немският продуцент.

Той призна пред Марица.бг, че е съвсем наясно с проблемите, които ще причини на пловдивчани близо 20-дневното затваряне на най-важната пътна артерия в града.

Обмислян бил и вариант това да бъде направено на брега на реката, но метеролозите не са могли да дадат прогноза какво ще е нивото на Марица на 12 явуари.

„Заради безопасността на екипа ни, на артистите и на публиката, се отказахме да го правим там”, допълни Свен Сьорен Байер.

Изпълнителите

Почти всички известни пловдивски състави ще вземат участие в отриващото шоу „Ние сме всички цветове”.

След Теfдоси Спасов на двете 200-метрови сцени отстрани на Вавилонската кула ще излязат 20 кукера. Те са част от различни ансамбли в цялата страна.

На сцената ще се качат и 20 танцьори он Националната гимназия  за сценични и екранни изкуства.

Техни колеги от класовете по артистичен грим ще гримират всичките 1500 артисти и доброволци от публиката.

Ще излязат 150 млади спортисти, които се занимават с всички видове спорт.

Ансамбъл „Тракия” ще излезе по един нетрадиционен начин. Хореографката Лидия Климент ще подготви топтанцьорите на Пловдив за съвременни танци.

200 хористи от АМТИИ, „Детска китка” и хора на момчетата „Стефка Благоева” също ще са на мегасцената.

След това ще видим музикантите от АМТИИ да свирят на лазерни арфи. Накрая ще чуем валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Купонът ще продължи с диджей Schiller.

 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?