Следвайте ни

Шотландец загърби Лос Анджелис заради Пловдив СНИМКИ

Стивън Люис Симпсън смята, че градът ни е центърът на Вселената, иска да прави филм за него

viber icon

Eдин британец стъпва преди 9 години за пръв път в Пловдив и веднага решава, че това е неговият град. След време идва да живее за постоянно тук, след като прекарва 10 години в Лос Анджелис. Шотландският режисьор и продуцент Стивън Люис Симпсън кара вече четвъртата си година в града под тепетата. И казва: „Пловдив е центърът на Вселената за мен!“.

Филмът му от 2016-а „Нито вълк, нито куче“, който е заснет в населения с индианци от нацията лакота град Пайн Ридж, му носи международна известност. В него е заснет 95-годишният индиански вожд Дейв Белоглав Орел. Сега Стивън  иска да заснеме два пълнометражни филма в любимия си Пловдив.

"Реших да изоставя Лос Анджелис, защото там вече не е много весело. Мястото е огромно и става все по-трудно да се работи в него. За една вечеря пътуваш 90 минути. Имах нужда от по-добър баланс", разказва британецът.

За пръв път дошъл в България преди 9 години и отседнал при приятел от Щатите в София. Прекарал 9 седмици там. „Един ден дойдохме в Пловдив и в момента, когато стъпих тук, си казах: Направил съм грешка - трябваше да дойда първо тук! Аз харесвам София, но тук е друго. Просто дойдох от грешната посока“, казва Стивън.

Градът му останал в сърцето и той не го забравил. Преди три години и половина дошъл да живее за постоянно в Пловдив. Подчертава, че оттогава не е мърдал от града. За последните 15 месеца не се е отдалечавал по-далеч от 1 километър от центъра. Само веднъж ходил в планините.

„Това ме прави щастлив като никъде другаде. За мен този град е центърът на Вселената. А когато съм в любимия ми бар в "Капана", се чувствам все едно съм в центъра на центъра на Вселената“, смее се британецът.

Няма никакъв проблем в това, че бизнесът му е свързан с правенето на филми, а той не в меката на киното - Лос Анджелис. Обяснява  че за него това е по-скоро предимство.

Смята, че има два начина да си създател на филми. Единият е да си вътре в индустрията - като всички тези, които идват в „Ню Бояна“ и снимат нещо. „Аз не съм това. Сега  успявам сам да направя нещо различно - започвам да разпространявам сам филмите си. За Щатите това е много необичайно и почти никой не го прави“, обяснява той.

Последният му филм „Нито вълк, нито куче“ се представя много добре в Америка. Той е най-дълго показваният филм в кината - повече от 2 години след премиерата си. „По времето, когато се появил, в кината имаше премиери на 161 филма и моят победи 147 от тях“, казва Стивън. А това са компании с големи екипи и професионалисти. И постигнал това от Пловдив. Пресмята, че успехът му не би бил възможен, ако е направил всичко това в Щатите - там всичко е щяло да излезе много по-скъпо.

Това, което разбрал при създаването на „Нито вълк, нито куче“, е, че кинотеатрите не се интересуват от това имаш ли звезди във филма, или не. Тях ги интересува само как лентата се представя в другите кина. „Снимах филма си в Пайн Ридж в Южна Дакота. Бедността там е невиждана, безработицата е 90%. За тези хора да участват във филм бе нещо изключително. А за мен бе невероятно лесно да снимам с нормални хора, които не са от Лос Анджелис“, казва Стивън.

Двата му нови проекта, които са свързани изцяло с Пловдив, ще разчитат на всякакъв вид промоции, които представят града и продуктите, създавани в него. „Говоря сега за регионален маркетинг - актрисата ми да носи дрехи, създадени в самия град. В помещенията, които снимаме, ще са с произведени тук мебели - искам всичко да е дизайнерско и да е локално. Много неща се правят в Пловдив - можем да показваме местни ресторанти и барове“, казва шотландецът.

В родния му град Абърдийн нямало снимани филми и затова също не бил много известен. Припомня, че след „Смело сърце“ на Мел Гибсън в Шотландия има невиждан бум на туристи. Същото става и в щата Южна Дакота, след като излиза „Танцуващият с вълци“. „Да заснемеш конкретен филм за град като Пловдив, ще е много добре за туризма. А Пловдив е едно от съкровищата на света. Още повече че сега България има първата си номинация за Оскар в лицето на Мария Бакалова“, припомня Стивън. Като професионалист е изумен от изпълнението й. Учуден е обаче, че тук повече критикуват успеха й, отколкото да му се радват.

За двата си предстоящи „пловдивски“ филма иска да организира всички разрешителни с полицията и Общината, за да може да снима на различни места. И градът да осъзнае как може да се промотира по този начин.

Стивън е бил в Монреал, когато Мартин Скорсезе снима „Авиаторът“. Действието е в Лос Анджелис, но филмът основно е сниман в канадския град, защото той е предложил прекрасна данъчна политика и е дал разрешение да се снима безплатно във всички големи обществени сгради. „Целта ми е да популяризираме града - в Щатите може и 100 души да го гледат, но след това да си кажат: Трябва да посетя Пловдив!“, казва Стивън Люис Симпсън.

 

„Непобедимите“ и летището

Стивън постоянно хвали града на приятелите си в чужбина. И повечето пъти му отговарят: Не сме чували за него! “Най-интересното е, че Пловдив не е развален от туристите. Имате точния брой - не твърде много и немалко”, казва той. Вижда проблем в това, че тук също се снимат чужди филми, но не става ясно, че това е Пловдив и в сюжета се говори за друго място. “Помните ли филма “Непобедимите” (“Expendables”)? Снимките бяха на пловдивското летище, но никой не разбра това. А къде другаде може да намерите такова летище, кое-то е да идеално за снимки?”, пита британецът.

 

Любов и убийства под тепетата

Първият му пловдивски филм ще е в две версии - едната ще е на български, а другата на английски. Той ще е любовна история, в която ще се преплете и убийство. Вторият филм ще е международен трилър с дължина над 100 минути. “Той е вдъхновен от моя българска приятелка, работила за частна анализаторска фондация, която се занимава с международния тероризъм. Този филм ще е основно на английски и ще е сниман на 100% в Пловдив”, казва Стивън. За двата филма ще търси млади таланти от тук или от страната. Харесал е за оператор талантлив пловдивчанин. “Току-виж открием хора, които ще се насочат така към киното”, надява се британецът.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

03.04.2021 | 23:51

Росенчо, да кажеш на един шотландец, че е британец е малко обидно за него!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?