44

Шепа униформени се борят с насилието над животни

Зоополицията в България не е като по филмите

 

За работеща и ефективна зоополиция в страната се говори от десетилетия. В същото време с всяка година случаите на насилие над животни, включително умъртвяване, растат главоломно. В крайна сметка, до зоополиция, като по филмите, у нас така не се стигна.

Във всяко районно полицейско управление в Пловдив и страната има тясно специализирани униформени, подготвени да реагират при насилие над животни. Предвид всекидневните подобни случаи обаче е повече от очевидно, че тази шепа хора просто няма как да се справи с агресивна "пандемия". Усилията ​за усъвършенстването на тези звена на държавно ниво обаче са нулеви, а темата въобще не е на дневен ред въпреки облъчването в медиите. Зоополицията остава един красив мираж, а собствениците на животни сами се хвърлят с гърди напред в битката за тяхната защита или за възмездие.

Чисто хронологично, още през 2011 година деянията срещу животни бяха криминализирани и започнаха да се разглеждат като престъпления. До инкриминирането им се стигна след няколко емблематични случая на садизъм в различни градове на страната, които станаха широко известни.

В началото на 2008 г. влезе в сила Законът за защита на животните

Той обаче не предвиждаше адекватни санкции за такъв тип прояви. Сега чл. 325б, ал. 1 от Наказателния кодекс ​предвижда за проявена жестокост към гръбначно животно и причинена противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, наказание лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. А квалифицираният състав (т.е. по-тежко наказуем) по ал. 2 фиксира наказание от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието е извършено от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях, както и когато деянието е извършено по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост, на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице, а също и при повторно такова зверство. 

От 2016 година към Генерална дирекция "Национална полиция“ работи сектор "Зоополиция и кинология“, като областните дирекции има определени служители, които разследват и престъпленията срещу животни. 

Във всяко районно управление има по един разследващ полицай, както и по един от териториална или криминална полиция, които се занимават със случаи на насилие над животни, каза пред „Марица“ шефът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Те са преминали съответно обучение и са експерти по такива казуси. Затова и случаите се отработват професионално и с нужната отговорност. 

Заместник районният прокурор Атанас Илиев посочи, че прокуратурата също обръща особено внимание на прояви на насилие над животни. Неведнъж от държавното обвинение са се самосезирали по конкретни случаи.

Работата и на двете институции става все повече заради все по-честите прояви на издевателства, предимно над кучета и котки. В ежедневие се превърнаха съседските скандали по повод животни, тровенето и убиването ​им. Социалните мрежи се превърнаха в своеобразен поменик за умъртвени кучета и котки, същевременно и в карта на смъртоносните места, където се оставя отрова.

Един от фрапантните случаи, които Пловдив помни, е от 21 юни 2015 г. Тогава на бензиностанция, намираща се на кръстовището между булевардите "Пещерско шосе" и "Копривщица", Христо Петков се подразнил от лаенето на кучето Гергана, докато зареждал колата си. За животното се грижели служителите на бензиностанцията и хора от квартала. Мъжът извадил от багажника спортен лък и  пронизал ​четириногото смъртоносно със стрела в главата.

Свидетели се притекли на помощ и повикали полиция.   

Пред съда мъжът поддържа версията за самоотбрана срещу кучето. Експертизата обаче доказа, че той е стрелял по него с лък от близо 40 метра, без да има опасност да бъде нападнат от кучето. Делото стартира отначало, с разпоредително заседание, след като през 2017 г. Петков получи условна присъда от година и два месеца и 2100 лв. глоба. Този пример е и показателен за това, че възмездието или ще дойде с бавна крачка, или въобще няма да се появи на хоризонта. 

Случаят с кучето Мечо в столицата предизвика цунами от възмущение, което заля и институциите. Всеобщото недоволство и реакцията на обществото, включително трошенето на жилището на насилника, доведоха до задържането му в ареста за проявената особена жестокост.  

Хората продължават да искат работеща зоополиция. Такава, която да не реагира постфактум, а при всеки един сигнал за насилие над животни.

„Насилието, независимо дали срещу човек или друга жива твар, е огледало на собствената ни същност“, коментират защитници на правата на животните, очаквайки нещо да се промени и престъпниците да бъдат съдени. 

 

305 кучета и 4400 котки скитат под тепетата

Автор: Валя Йеремиева

В Община Пловдив през една година се прави преброяване на бездомните четириноги, като според последното по улиците скитат 305 кучета и 4400 котки. „Броят им намалява, защото прилагаме кастрация, както е предвидено в Националната програма за намаляване на популацията”, каза главният експерт в общинската дирекция „Екология” Йорданка Цонева. При първото преброяване преди години четириногите бяха в пъти повече. За сравнение, през 2017 г. в областния град бяха регистрирани 675 скитащи кучета и 7032 улични котки. 

Една от кучешките площадки, изградени в Пловдив

 

Близо 300 зоодоброволци са регистрирани в Пловдив, за да помагат както в грижите за безстопанствените кучета и котки, така и за контрола и кастрацията. Доброволците са наясно с едно от важните правила - да не замърсяват пространствата, когато ги хранят.

Община Пловдив няма специална наредба за кучета и котки, каквато беше приета преди, и изцяло се ръководи от Националната програма за намаляване на популацията на бездомните четириноги. Местната наредба беше отменена, след като от прокуратурата я прецениха за излишна, тъй като се дублирала със законите.

По собствена инициатива, без да има задължение, Община Пловдив извършва  кастрация, освен на кучета, и на бездомни котки. Средствата, събрани от такса куче (30 лева годишно), отиват за издръжка на приюта и изграждане на кучешки площадки. Многобройни са кампаниите, организирани от местната власт заедно с неправителствени организации и ветеринарни клиники, насочени към стимулиране на добрите стопани на четириноги. 

 

ЗУЕС е безсилен срещу жилища кучкарници

Автор: Росен Саръмов

Безразборното гледане на кучета и котки в апартаментите е честа причина за съседски войни. Още няма законов начин, ако собственик на жилище реши да гледа в него много домашни любимци и комшиите му се оплакват от мръсотия и неприятни миризми, той да бъде принуден да се съобрази се тях. Законът за управление на етажната собственост (ЗУЕС) не регламентира ясно как се решават подобни спорове. Той засяга само финансовите взаимоотношения между собствениците и ангажиментите им към сградите. Останалите наредби са свързани с районните кметства, но те също се интересуват само от това животното да е регистрирано, да има паспорт и да му е платен годишният данък. Ако някой гледа десетки кучета и котки в дома си и пречи на съседите, се приема като частноправен спор, който трябва да се реши в съда. 

Нищо не се е променило от времето на култовата фраза “Кучета и котки може! А прасета не може” на Дочо Булгуров от “Селянинът с колелото”

 

В края на 2018 година такъв конфликт в блок в район „Южен” завърши със звучен шамар срещу 24 съседи, които от години се борят със собственик на жилище, където се гледат десетки кучета и котки. В отделни периоди в жилището са гледани 52 четириноги едновременно. За това се хвали в социалните мрежи самият любител на животни. Снимките от Фейсбук, които показват десетки кучета и котки, обаче не вършат никаква работа в нашия съд.

Вонята от апартамента бе непоносима, на терасата му дори имаше няколко пръста животински тор. В деня, когато бе проверката от съда, кучкарят разбиваше с хилти натрупания 10 сантиметра тор, разказват комшиите на кучкаря.

Делото срещу него е заведено от една от обитателките на блока. Зад нея застават още 23-ма собственици на жилища. Всички си поделят разходите. Блокът, тормозен от години, загуби делото в Районния съд. Когато започнало делото, мъжът вече бил махнал животните. Две проверки от съда намерили десетки кучета и котки в жилището, третата обаче не открила такива. Междувременно кучкарят събрал дарения във Фейсбук и си купил къща на село.

Според ЗУЕС, за да се регистрира домашен любимец, трябва да се иска разрешение за гледането на кучета и котки от непосредствените съседи. Това обикновено не се спазва при оформянето на документите за животните. Етажната собственост може да разпореди собствениците на четириноги, които подлежат на извеждане, да плащат ежемесечна входна такса като за един човек. 

Най-старият приют в Пловдив има 91 места и се пука по шевовете

Автор: Валя Йеремиева

 

Приютът за бездомни кучета, който се намира на 4-ти км на Пазарджишко шосе, плаче за разширение, защото всички 91 места са запълнени. Зоокомплексът на Община Пловдив е и първият в страната, чието строителство започна през 1992 г. по изричното настояване на тогавашния кмет д-р Гарабед Томасян. По онова време инициативата на д-р Томасян бе посрещната с присмех, но се оказа, че проблемът с безстопанствените кучета и котки и до днес е актуален. 

Управителят на „Зооветеринарен комплекс” Георги Божев разказва, че в предприятието работят 22-ма служители, от които само 16 са пряко ангажирани с улавянето и грижите за бездомните кучета. Според него Националната програма за намаляване на популацията на безстопанствените животни няма желания ефект. Една от важните мерки, посочени в програмата, е създаване на приюти с финансиране от републиканския и общинските бюджети, но досега държавата не е дала за тях нито лев. Зоокомплексът се издържа изцяло с парите на Община Пловдив.

Съседните области Хасково, Смолян, Кърджали и Пазарджик нямат приюти, а екипите на пловдивския Зоокомплекс по заявка ловят кучета не само в съседните общини, но и в Лъки, Лесичово, Белово, Батак. „Кучетата се обезпаразитяват, кастрират се и на всяко се слага чип. По закон сме длъжни да връщаме безстопанствените животни там, където те са уловени, с изключение на детски, учебни и болнични заведения”, обясни Георги Божев.

Бездомни животни от приюта зарадваха децата по време на поредната кампания в “Капана” / Снимка: Валентина Биларева

 

Обитателите на приюта имат достатъчно храна, а за тези, които са болни или оперирани, клетките се затоплят с кварцови лампи, особено след като е направена кастрация. След случая с питбулите, конфискувани заради нелегалните боеве от техния стопанин и оставени в приюта четири години, в предприятието не помнят да са попадали на бито и измъчвано животно. 

„За голямо съжаление, ние сме много далече от момента, в който ще спре практиката домашни любимци да се изхвърлят навън. По тази причина сигурно и нашите внуци ще имат проблем с бездомните кучета. Затова са нужни по-строги мерки”, коментира шефът на Зооветеринарния комплекс.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Алекс

Алекс

23.12.2022 | 19:21

Да попитам на помашките ми комшии помиярите им лаят по цели нощи и не мога да спя. Какво да правя?

Отговори
2 2
котката

котката

19.12.2022 | 13:53

Песът и агресивен да е,е по важен от човекот.

Отговори
4 4
Анти Мечо

Анти Мечо

17.12.2022 | 13:57

Призовавам да тормозите, биете и убивате кучета!!! Зоо полиция няма и няма и да има, поздравявам майка им на всички зоо глупаци.Ако искате да няма тормоз приберете ги в приюти тези кучета или в домовете си, ако ли не аз казвам че терора ще продължи защото кучетата продължават да хапят хора!!!

Отговори
4 25
Аз съм Мечо

Аз съм Мечо

17.12.2022 | 14:55

Усещам по миризмата гадовете като теб, хапя до кокал и правя безплатна вазектомия.Нека и баща ти да се чувства поздравен.

Отговори
19 4
Лилия

Лилия

18.12.2022 | 00:20

А що не пребивате тия дето ги пускат по улиците. Или те падат от луната??? Да те призоват висшите сили в Ада!!!

Отговори
14 0
А кой ще се бори срещу терора върху най-бедните европейци

А кой ще се бори срещу терора върху най-бедните европейци

17.12.2022 | 11:55

Докога ще ни тероризират и ще сме най-бедните европейци. Защо доходите ни не са европейски

Отговори
9 8
Руен Пандев

Руен Пандев

17.12.2022 | 11:25

Дайте пряк телефон за екстремни ситуации с животни.

Отговори
19 4
Той

Той

17.12.2022 | 11:43

Нула три осмици обичам големи цици

Отговори
4 14
Въпросът е как и колко се спазва Закона за защита на животните

Въпросът е как и колко се спазва Закона за защита на животните

17.12.2022 | 12:24

И от стопаните, и от гражданите, които би следвало да дават сигнали, и от т.нар. зоополиция. Телефони иначе бол: 112 - подават сигнал към отговорната община; в най-близкото полицейско управление, ОДБХ в съответния град; общинските приюти, към които би трябвало да работят обучени хора - за Пловдив има само имейл - [email protected], което е странно. От сигналите на гражданите за какъвто и да е случай до отговорните институции нещо няма връзка.

Отговори
14 3
МОЛИ

МОЛИ

22.12.2022 | 16:20

НЕМОГА ДА ВИ ДАМ ТЕЛ.,ЗАЩОТО НЕ ГО НЕЗНАМ НА БИЯЧА ЗАРКОВ!!!

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?