Следвайте ни

Шефът на Природонаучния оцеля сред варани в Борнео

viber icon

На острова с отровни змии и скорпиони се чувствахме като в пещерата на Аладин, разказват д-р Огнян Тодоров и Светлозара Казанджиева.    

Най-незабравимият момент на остров Борнео за д-р Огнян Тодоров и докторанта Светлозара Казанджиева бил откриването на растението рафлезия. То има най-големия цвят в света. „Тя е уникален паразит - бавно разтваря цвета си в продължение на 9 месеца и след това само за три дни прецъфтява и това става през януари”, разказва директорът на Природонаучния музей. Намерил току-що разцъфналата рафлезия на 3500 метра надморска височина. Другото чудо, което пловдивските зоолози са срещали, е най-голямото насекомо в света ​- дългата 65 сантиметра пръчица. Тя е неразличима от обикновен клон и само опитно око може да я ​види. 

Първото, което научаваш в малайзийската част на Борнео, са строгите закони за опазване на видовете. „Забранено е да си харесаш нещо и да решиш да си го донесеш като сувенир в България. Можеш да се радваш на змии и скорпиони, да ги снимаш, но не и да ги взимаш”, разказва д-р Тодоров. Към експедицията, в която е имало учени от Европа и Латинска Америка, са били прикрепени специални водачи. Те следили дали всички спазват регулациите. Учените изследвали влиянието на гуаното (екскрементите на прилепите) върху околната джунгла.

В парка „Бурунг Мулу”, който е включен в ЮНЕСКО, са пещерите с най-големи галерии в света. Там са и най-многобройните колонии от прилепи. Само в едната пещера тя наброява 2,5 милиона животни и всеки следобед те излизат повече от половин час от нея. „Тези хиляди прилепи приличат на дим и са голяма туристическа атракция”, казва шефът на музея. Самата зала, от която излизат прилепите, е толкова голяма, че стените <210> не може да се видят и с най-силните прожектори.

На Борнео д-р Тодоров се почувствал като в пещерата на Аладин. „В един момент все едно бях на място, пълно със съкровища. Всичко, което бях чел по книгите, изведнъж се оказа около мен ​- отровни змии, варани, скорпиони”, спомня си той. Срещнал три вида отровни змии. Най-интересна от тях е дървесната отровница. Цветът <210> я прави неразличима от растенията.

„Можеш да минеш на 10-ина сантиметра от нея и тя няма да реагира. Ще е агресивна само ако има директен контакт”, обяснява д-р Тодоров. Имал огромния шанс да види летяща змия. Според него е рядък случай този вид да слезе на земята. В малайзийската част на Борнео живее и кралската кобра. Тя се среща изключително рядко и местообитанията <210> са малки. Най-големият черен скорпион в света е на този остров. Среща се под път и над път и не е много отровен. Много е влажно - постоянно можеш да затънеш.

В парка „Бурунг Мулу” пловдивчани са живели в специални бунгала. Те приютяват всички изследователи. В другите паркове са били на палатки. Най-важното за палатка в джунглата е тя да има хубаво гумирано дъно, припомня д-р Тодоров.

През 70-те е имало кампания за обезлесяване на Борнео в малайзийската му част, която сега е разчистена и на мястото на гората има палмови плантации. Приказката на пловдивските изследователи стигнала и до най-високия връх в Югоизточна Азия ​- Кинабалу. Той е висок 4101 метра и на него няма и шепа сняг.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?