Следвайте ни

Наследството на Тотев: Шефовете на ВиК пазарували апартаменти от строителя на "Лаута Гардън"

Имотгейт в Пловдив се разраства

viber icon

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

 

Управителят на водния оператор Спартак Николов и дясната му ръка Ани Лафчиева били съседи в луксозната жилищна сграда на ул. "Хан Аспарух" 120. Бившата общинска съветничка погасила светкавично две ипотеки, след като постъпва на работа в държавната фирма.

Ако някой твърди, че заплатите в България са ниски, а служителите в държавните фирми и учреждения едва свързват двата края, дълбоко се лъже. Пример за висок стандарт са ценните кадри от ръководството на ВиК-Пловдив. Някои от тях водят живот, за който много предприемачи от частния сектор могат само да мечтаят - сменят жилища и коли, пътуват по чужбина, а хобитата им се множат. 

За управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов и дясната му ръка Ани Лафчиева животът се преобръща, след като се сближават с Иван Тотев. Двамата отдавна са част от приятелския кръг на бившия градоначалник. През 2007-а, когато кариерата на Тотев тръгва нагоре като кмет на "Източен",

Лафчиева е секретарка

на офиса на ГЕРБ в района. Две години по-късно вече е на работата във ВиК, а от 2011-а до последните местни избори е и общински съветник. По подобен начин се развива и кариерата на Спартак Николов, който освен заместник, а после и управител на държавното дружество, също бе два мандата съветник в местния парламент. 

Оказва се, че Николов и Лафчиева имат и други общи интереси освен професионалните. Преглед на имотния регистър показва, че за известно време двамата се оказват съседи в луксозната жилищна сграда на ул. „Хан Аспарух“ 120. Кооперацията се намира до надлез „Родопи“ и бул. "Найчо Цанов". Преди няколко години  в непосредствена близост до нея Общината изгради голям паркинг, сякаш някой е усещал, че редица видни общинари и приближени на Иван Тотев ще станат новодомци тук. През 2019-а пък е обновена и градинката наблизо. 

По-интересен е начинът, по който двамата се сдобиват с жилищата.

В кооперацията Спартак Николов купува два апартамента, а Лафчиева - един

А сделките са директно със строителя. Фирмата, изградила кооперацията, се казва "Стомекс" ООД и е собственост на Петър Милев и Дечо Дечев. Тя е известна със сериозния си опит в застрояването на бивши общински имоти. Вече с "Демилекс" ЕООД  Петър Милев (като собственик) и Дечо Дечев (управител) нашумяха в скандала "Лаутагейт", след като започнаха да строят билдинг на 10 етажа с три крила върху бивш общински имот. Преди това предназначението на терена от над 3 декара в парка бе сменено светкавично за комплексно застрояване и там днес се издига комплексът "Лаута Гардън". Имотът първоначално бе продаден от Общината на фирма "Пътинженеринг", а после се оказа в ръцете на Станимир Ташков, брат на депутата Атанас Ташков и девер на Радослава Ташкова, тогава зам.-председател на ОбС. 

Далеч преди да гръмне "Лаутагейт"

обаче, Спартак Николов е в близки взаимоотношения с въпросните предприемачи. Той и съпругата му придобиват собственост на ул. „Хан Аспарух“, след като продават  земя в  Прослав и „Остромила“. Сделките за този имот се движат успоредно с  тези  на ул. „Лозенград“ 47, където фамилията инвестира.  През 2010 г.  София Николова купува от „Стомекс“ право на строеж  на апартамент с площ 98,61 кв. м. Година по-късно  чрез прехвърляне правят замяна със „Стомекс“, в резултат на която Спартак и София Николова стават титуляри на правото на строеж на други две жилища - едното е с площ 82,57 кв. м, а другото - 79,62 кв. м. Придобиват още гараж и офис с площ 23,75 кв. м. През 2012 г. заменят  с други частни лица офис за двоен гараж и купуват ателие, пак на същия адрес.  През 2017 г. съпрузите се сдобиват с право на ползване на две паркоместа на ул. „Хан Аспарух“ 120.

По-любопитно е казусът с Ани Лафчиева. През февруари 2011 година с ипотека през самата фирма​ инвеститор "Стомекс" Лафчиева и мъжът, с когото дамата живее, купуват право на строеж  на апартамент с площ 82.47 кв. м в кооперацията на ул. "Хан Аспарух" 120. През същата година Лафчиева закупува и паркомясто в сградата. Делата на Лафчиева във ВиК и Общинския съвет явно вървят много добре, защото за няма и 2 години - в края на 2012-а, ипотеката на апартамента е заличена в имотния регистър, което значи, че жилището е изплатено. 

Откакто е близка на Иван Тотев, дамата се е специализирала в покупката на жилища с ипотеки и светкавичното им погасяване

Още през 2007-а Лафчиева със свой роднина купува с банков заем апартамент от 94,07 кв. м в блок 191 в ЖР "Тракия". Сделката става факт на 22 януари 2007-а и още в края на същата година ипотеката е ​изплатена. 

Схемата се повтаря и с имот в комплекс "Марица Гардънс". Там Лафчиева и бившият <210> благоверен купуват с ипотека апартамент от 103,880 кв. метра. Докато българинът изплаща жилищните си кредити между 15 и 25 години, Лафчиева отново се е оказала далеч по-кадърна и се е справила за няма и 6. Ако България бе нормална държава, а институциите, отговарящи за опазването на публичните средства от посегателства, си вършеха работата, тази специална дарба на госпожата вероятно щеше да заинтересува разследващите.    

Към днешна дата обаче висшата служителка на ВиК е чиста като сълза и напълно безимотна, защото е дарила на дъщеря си Катерина Дончева както своята 1/2 от имота на улица "Хан Аспарух" 120, така и половината от апартамента в "Марица Гардънс". 

 

Схемата "Демилекс" строи за всеки, който уреди евтин общински имот

 

Схемата, по която хора от приятелския кръг на Иван Тотев се уреждат законно с жилища, без реално да влагат реално свои, е проста. Влиятелните местни величия уреждат евтини общински имоти, а "Демилекс" строи. В някои случаи приближените на бившия кмет ги придобиват под формата на обезщетение за предоставения терен ("Лаута Гардън"), в други - чрез замени с неясно остойностяване, а в трети - с вътрешни ипотечни кредити, които се погасяват по бързата процедура.       

 Тъщата на Спартак 

Госпожа Мария Кичукова е ключов играч в някои от сделките на приятелския кръг. Както "Марица" разкри в свое разследване, тя е управител на фирма "Дякон Иларион Билд", контролирана от бизнесмени, близки на Спартак Николов и Иван Тотев. Схемата с въпросното дружество сработва с имотите на ул. "Силистра" 19 и бул. "Марица" 50. И двете сгради са построени от "Демилекс". 

Лаутагейт

"Демилекс" очевидно са много близки с кръга около Иван Тотев, защото същата фирма е изпълнител на 10-етажния комплекс „Лаута Гардън”, където срещу предоставения бивш общински терен братът на пловдивския депутат Атанас Ташков - Станимир, ще се сдобие с 8 апартамента и още няколко гаражи и ателиета.  

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дак

Дак

09.01.2020 | 12:00

Нали знаете приказката: "ЛАКУМ ДОЛ" И ........ще се отрази кармично на поколенията им.!

Отговори
4 1
водоползвател

водоползвател

08.01.2020 | 18:20

Съграждани, прави ли ви впечатление колко хора са чели статията,а няма никакви коментари? Представяте ли си какъв страх тресе хората в хубавия ни град? Всъщност нормален е страхът на хората.Ако бяхме нормална държава още вчера до края на работния ден Спартачето трябваше да е задържан.Това не е фирмата на Лъв Стоянов-последния комунистически кмет на район Тракия, за да назначава мъртви души /Надя Казакова/, а сериозна държавна фирма.Но.............Здраве да е.

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?