Следвайте ни

Шефове от Пловдив с ултиматум: Ваксина или уволнение!

viber icon

Ваксинация срещу коронавирус или уволнение! Такъв ултиматум отправят към своите служители собственици на частни фирми в Пловдив, научи "Марица". Ако откажат да се съобразят с учтивата молба на шефа си, работниците били пращани в неплатен отпуск за неопределен срок, докато размислят. Работодателите настоявали, че не искат да рискуват заразата да пламне във фирмата и да бъдат принудени да затворят заради задължителната карантина. 

"Работя в малка фирма с още 8 души. Щом пуснаха "зелените коридори" за имунизация, шефът ни събра и обясни, че трябва да си бием инжекция, ако не искаме да отидем на улицата", разказа пред "Марица" 37-годишният пловдивчанин Петър. Той и двама негови колеги засега са отказали да изпълнят нареждането. 

"Имаме семейства, малки деца, не знам как ще се справим, ако ни уволнят. Такъв човек за мен е лош работодател. Нарушават се правата ми. Дали да се ваксинирам, или не е въпрос на личен избор", коментира той и допълни, че има приятели, изпаднали в същата ситуация. 

В социалните мрежи също вече има множество сигнали за подобен шефски натиск. Повечето коментари изразяват възмущение от подобен подход, други съветват хората да си търсят правата в съда. Трети пък заявяват, че биха стиснали ръката на такива прозорливи началници, които мислят за колектива. 

"Със сигурност отказ от имунизация не може да е повод за уволнение. Служителите в подобна ситуация могат да сигнализират при нас, а ние да предприемем проверка. Ако съответният ръководител е подхвърлил нещо за задължителна ваксинация, това остава в сферата на казаното. Но ако има издадена заповед за подобно нещо, може да се докаже. Със сигурност този процес не е толкова масов. Засега нямаме постъпили такива сигнали. Когато са налице принуда и притискане, предполагам ще бъдем сигнализирани", коментира пред "Марица" директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. 

"Няма как да бъде принуждаван човек да бъде ваксиниран, тук става въпрос за конституционни права. Друг е въпросът, че може би е добре хората да се имунизират, но не може да бъдат принудени административно или по какъвто и да било начин. Ако настъпи уволнение в резултат на отказ, тогава заповедта за отстраняването може да бъде атакувана в съда", обясни и местният лидер на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев. Той увери, че ако в неговия синдикат бъдат получени сигнали за принудителна ваксинация на работници, ще им се съдейства по всякакъв начин. 

"Марица" потърси и работодателската гледна точка. Местен шеф на фирма с 25 души персонал, заета в IT сектора, коментира, че сам по себе си би се ваксинирал, но никога не би принудил своите служители да го направят. "Такъв работодател за мен е некоректен. Задължителната ваксинация е грубо погазване на човешките права и свободи. Тук става въпрос за личен избор. Аз ще го направя, първо, за собственото си здраве и това на близките ми, след което заради факта, че няма да мога да мръдна никъде без ваксина, предвид че пътувам изключително много. Но няма да задължа никой да последва моя пример. Всеки трябва да реши сам. Ваксинацията не е част от сключения трудов договор, нито от длъжностната характеристика на служителите. Съветвам работници в подобна ситуация да си търсят правата в съда", заяви 32-годишният управител Георги.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (32)

Браво

Браво

02.03.2021 | 21:43

Точно така. Шизофраниците с конспирациите да мрът от глад като много знаят, ама гладът е по - силен от тока Шматки

Отговори
0 13
Ха, да видим

Ха, да видим

02.03.2021 | 23:48

Ще видим до максимум 1-2 години кои ще умрат. тези без ваксините , или тези с ваксините . И професори вече казват , че ковид е лабораторно биологично оръжие/ проф.Начев/. За най-сигурно са направили така и ваксините.

Отговори
14 2
Иво

Иво

12.03.2021 | 11:18

Ей,пед*л.Бягай, да се криеш под масата,да не те хване вируса!

Отговори
0 0
Огледай се народе  юда е средвас

Огледай се народе юда е средвас

02.03.2021 | 20:50

Виждате ли чифутската благодарност в действие Преди девети 1944 година Това е някъде преди 75 години Чифутите са били задължени на всяка връхна дреха да имат зашити жълти звездички Ако е лято и е еврейна по потник и на потника му е трябвало да има жълта звездичка Отива еврейна да търси някаква работа Ама той е белязан със звездичка Нашия български работодател още като видел жълтата звездичка му е посочвал на чифута мръсен еврейски изхода Няма работа за теб гад мързелива и крадлива еврейска Мри от глад ти и семейството ти Така нашите български работодатели са пазели националната ни сигурност от крадливата и мързелива еврейска пасмина И защото са крадливи и мързеливи какви стават освен всичко друго Разбойници Партизани обирджий на мандри и кошари И идва заветния за тях 9 ти септември и започват да овладяват постепено възлови места в политическата и икономическа сфера на нашия живот За пловдивчани само ще напомня кой беше последния Партиен секретар на ОК комитет на партията в Пловдив който те освиркваха в дните около 10 ноември на митингите в Пловдив Еврейна Пачов Факт Стари асевноградчани добре си спомнят за тази кървава еврейска фамилия от партизани разбойници комунисти Един от тях Кръстьо Пачов е бил главореза на еврейските комунисти в тогавашната Асеновграска околия А за онези който пък не помнят само пет минути като макаци ще напомня че лицето Григор Шопов управлявало Държавна сигурност е откровен еврейн Помислете защо името му е обвито в медийна мъгла все едно никога не съществувал А точно през него е минавала цялата информация за обществено икономическия и политически живот в България Освен че е захранвал комунистическата номенклатура със информация Помислете той би могъл и да ги манипулира с погрешна такава от което следват и погрешни решения А дали е споделял тази информация с менторите му от МОСАД което е острието на глобалния еврейски хищнически банкерски капитал в чийто лапи знайно или незнайно как България се озова Със затворени пазари със милиарди заеми взети от същия еврейски хищен банкерски капитал наречен Международен валутен фонд и Световната банка Погрешна информация Погрешни анализи Погрешни решения и България в батака За да мога днес техните чифутски мекерета да ни управляват

Отговори
7 1
Додо

Додо

02.03.2021 | 17:40

Скоро Бухенвал Треблинка Аушвиц ще отворят тия гадове само и само да ни бодат с меки мръсотии

Отговори
29 1
Има лесно

Има лесно

02.03.2021 | 16:14

Кой не му изнася-напуска. Прави си фирма и работи. .Ако иска работодателят ще си наема само ваксинирани, той е собственикът. Те и ПСР-ите по границите са нарушаване на свободното право на придвижване, но никой не бучи, а всички си правят.

Отговори
12 34
...

...

02.03.2021 | 16:29

голяма част от хората които ги задължават да се ваксинират работят в сферата на производството ... едва ли всеки работник има възможност да си отвори фирма

Отговори
21 3
Да, ама не

Да, ама не

02.03.2021 | 19:50

Така е .Но защо собственикът да търпи загуби. Разболяват се един, двама, карантинират цеха, кой на пангара- собственикът. Неизпълнени поръчки, болнични и т.н. Няма демокрация в дивия капитализъм. Като си малък, бачкаш и изпълняваш. Като не ти стиска, търсиш друга работа. Собственикът може да поставя неговите си условия, не е майка Тереза, защото бизнесът е негов и отговаря за цикъла на работа, заплати, поръчки, а трябва да има и печалба.

Отговори
8 18
Другата страна

Другата страна

02.03.2021 | 19:56

Като не може изпълнява, или дОма. На собственика кой ще му плаща неустойки за затварене и загуби заради заразени и бизнеса му гори?

Отговори
4 13
Не сте разбрали нищо

Не сте разбрали нищо

02.03.2021 | 23:54

Ще се разболяват само тези , които си сложиха отровите.

Отговори
9 2
джф9б+946ж9

джф9б+946ж9

02.03.2021 | 13:50

На това му се вика демокрация и прозрачност....

Отговори
11 4
Вън ве чифутска сган

Вън ве чифутска сган

02.03.2021 | 12:40

Да и аз за туй говоря Заразителите чифути навън Нямат място в България чифутската сган Само зараза разнасят Заразата на мързела лакомията наглоста предателството двуличието подлоста Който са по страшни от всякаква болест Защото съсипват човешката душа

Отговори
12 13
Пламен

Пламен

02.03.2021 | 11:29

Маймуните са много хитри. Заповедите са устни. Няма нищо на хартия. Много добре знаят, че нямат право. И ако откажеш, много ясно, че ще те уволнят по друга причина.

Отговори
48 7
...

...

02.03.2021 | 11:26

В някои фирми карат хората, които са отказали да се ваксинират писмено да "заявят", че не желаят да се ваксинират ... След няколко дни им се връчва уведомлението за прекратяване на трудовото взаймоотношение

Отговори
24 1
БТВ

БТВ

02.03.2021 | 11:08

Една телевизия да цъфне в едно такова заводче- и всичко ще е до там ! Жална им майка, а адвокатите ще има да лапат....

Отговори
29 1
Е и?

Е и?

02.03.2021 | 16:16

Като цъфне, какво? Работодателят иска да работи с ваксинирани и си наема такива, а другите свободни да напуснат.

Отговори
9 20
КУКУ

КУКУ

02.03.2021 | 10:59

Добре е да публикувате имената на тези фирми, които изискват нещо подобно. Според мен това са някакви частни случаи, които са доста под 1% от фирмите.

Отговори
28 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?