Следвайте ни

Шефката на социалните: Случаят с Дария изглежда инцидент

За бъдеща мярка на закрила спрямо детето решаващо ще е дали семейството системно пийва и го оставя без надзор

„Социалните служби усилено работят по случая с детето, което падна от втория етаж на дома си. По последни данни от тази сутрин то е изведено от интензивно отделение, няма опасност за живота му, което много ни радва – заяви шефката на „Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева. - Майка му го придружава в болницата, преди това в интензивното това не беше позволено. Бащата ходи сутрин и вечер, преди и след работа. Лекарите уверяват, че те адекватно и загрижено се интересуват от Дария”.

Ето какво още оповести Танева по случая с инцидента от 6 септември с момиченце на 1 г. и 3 месеца:

„Ние гледаме в момента всяка стъпка на семейството. Социалните работници са в болницата всяка сутрин след визитация, при нужда и вечер, като три пъти на ден се чуват с екипа. Родителите пожелаха психологическа подкрепа, тъй като са изключително стресирани от ситуацията. Издадено е направление за такава подкрепа, както и за  обследване на родителския капацитет.

На среща с бабата по майчина линия и сестрата на майката те изразиха готовност да поемат грижите за Дария, ако това се наложи. Те бяха посочени от майката като евентуалните хора, при които тя може да бъде настанена като мярка на закрила, ако евентуално се стигне до обрат в обстоятелствата или те бъдат подведени под отговорност или задържани. Ако близките откажат, следваща мярка е приемно семейство. Но това е само, ако срещу родителите бъде повдигнато обвинение.

За да се даде отговор дали Дария ще бъде изведена от семейството, от социалните служби трябва да се свърши страшно много работа. Като начало имаме срок за пълно обследване на ситуацията  преди инцидента. Събираме информация от съседи, работодатели, за да проучим дали това е инцидент или семейството по принцип употребява и злоупотребява с алкохол. При посещението в дома, на което наблюдаваме няколко ключови неща, се установи, че кошарата на детето е под прозореца. Отделена е със скрин. Семейството твърди, че Дария е стъпила на скрина и е паднала от прозореца. Провери се какви са условията за отглеждане на Дария. Те са абсолютно адекватни за посрещане на нуждите на дете на нейната възраст, с необходимите дрехи, храна и играчки. Не можем да кажем, че Дария не се отглежда в нормални условия. Напротив. Съседите твърдят, че майката всеки ден я разхожда.

Много е важно, че Дария се възстановява. Подчертавам, че все още не ни е поискан доклад от прокуратурата. Когато това се случи, имаме готовност да  изложим пълно и подробно какво сме констатирали до момента като орган по закрила.

За да се вземат решения за мярката на закрила, е изключително важно да видим какво ще се предприеме от разследващите органи спрямо родителите. 20 дни е срокът за нашата проверка, след което отваряме случая и обследваме родителския капацитет. В срок от 3 месеца трябва да излезем с официален доклад за това.

Това ще го свършат експерти от социална услуга за подкрепа на семейството. Направлението за нея е издадено по желание на семейството, тъй като бащата е на 63 г., това е първо дете за него. Той самият признава, че му е трудно да свикне с новите обстоятелства и поиска помощ. След като бъдат проведени всички разговори, ще можем да взимаме по-категорични решения. Много е важно към момента как родителите посрещат нуждите на Дария. И от болницата ни уверяват, че това се случва напълно адекватно, майката и бащата съдействат, осъзнават какво се е случило, изключително са притеснени. Консултирали сме ги да се размести мебилировката в дома им. Мога да кажа, че родителите не са нехайни, поне според констатираното до момента, ще проверим и обстоятелствата в минало време.

Майката е с повече опит в двойката, която съжителства на семейни начала. Тя  е около 40-годишна и има пълнолетно дете от предишен брак.

Ситуацията е от 6 септември, ние работим от 2 дни. Разбрахме за инцидента от медиите. Нямаме сигнали от никоя институция. Два дни са много кратък период, за да отговоря категорично дали след изписването от болницата ние ще предприемем мярка на закрила за Дария веднага или при други промени на обстоятелствата. Категорично ще има мярка, ако прокуратурата повдигне обвинение на родителите.

Надяваме се да няма последствия от травмата й и да се възстанови напълно.

Не е толкова лесно да бъде изведено едно дете. Ако злополуката не беше прецедент, ако сме получавали и преди сигнали, ако съседите и работодателите дават обратна информация, че детето се неглижира, ако в семейството нямаше среда и условия за отглеждането на това дете, тогава решенията са други.  Към момента нещата не стоят по този начин и това се определя като инцидент – и от страна на родителите, и социалните служби са на това мнение. Да, има неглижиране, допусната е много сериозна грешка, че родителите са заспали и са били почерпени, но към момента не можем да кажем дали това е еднократно или системно се случва родителите да пийнат на обяд и да дремнат. От установяването на това най-много зависи нашето решение. Предвид всички протести среще Стратегията за детето и евентуални извеждания на деца от семейството, искам да уверя, че преди да се стигне до такова крайно решение, се върши много работа, която явно не се вижда. Тези решения не се взимат лесно, обсъждат се с много специалисти.

Подкрепата за таткото

В социалната услуга за психологическа помощ на бащата на Дария работят психолог, терапевт и социален работник. Те първо ще надграждат родителските умения. Второ, ще бъде подложена подкрепа  за справяне, ако се окаже, че имат проблеми, които не споделят все още. В хода на работата почти винаги се установява фактическото състояние и това ще ни даде представа дали случаят с Дария е инцидент или резултат от системно  поведение на родителите да си пийват по чашка алкохол на обяд. Специалистите могат да извлекат тази информация и да направят тези заключение при срещите, от което ще зависят нашите по-нататъшни решения.

След 2 дни работа, към момента за нас това е инцидент. Но след седмица, когато тези специалисти са започнали работа по-интензивно, тогава ще преценим дали е еднократно или практика да се ниглежира Дария.  В случая прозорецът е бил оставен отворен, те са заспали. По думите им не са допускали, че детето може да се изкачи на скрина и да скочи през прозореца. Лично за мен от това, което видях в дома, наистина е трудно такова малко дете да направи това действие. Но нещата са се случили, за голямо съжаление. Показаха възглавница, на която е стъпило детето, и е достигнало скрина.

Родителите работят в „Български пощи”, майката е в отпуск по майчинство.

Изоставени деца

От началото на годината имаме 7-8 деца, които са изоставени в родилни отделения от майки, които са от други населени места, родили са в Пловдив и след това не са  прибрали бебетата у дома. Всички тези деца са настанени  в приемни семейства.

Изведените деца по смисъла на мярка на закрила при дете в риск, са 2. Те са временно настанени в приемни семейства, докато се стабилизира ситуацията с биологичните им родители и докато се направи проучването дали могат да бъдат реинтегрирани обратно.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?