Следвайте ни

Шефката на ДГ „Мир”: Извиних се на екипа

Ще поканя на нова среща родителите, с които още не можем да постигнем общ език, казва Светлана Джанкиян

viber icon

„Извиних се на екипа си, ако съм засегнала някого. Персоналът също го направи спрямо мен. Психоклиматът е възстановен. Ще поканя  на нова среща и родителите, с които все още не можем да изгладим противоречията”, заяви пред „Марица” директорката на ДГ „Мир” Светлана Джаникян.

Шефката на детското заведение увери, че след завръщането й от дългия болничен на 6 януари първо се заела да възстанови диалога с персонала  чрез две срещи с всеки екип – педагозите от първа, от втора смяна и непедагогическия персонал. На тях се постигнало споразумение веднъж всяка седмица екипът да се събира на оперативка, на която да се казват позиции и да се обсъжда работата. Преди това Джаникян спускала персонални задачи, като считала за ненужно да ангажира вниманието и времето на целия екип вместо лично на педагога, на когото иска да възложи нещо.  Учителите обаче настояли за по-широк формат и вече са проведени няколко такива срещи.

За първия опит за контакт на родителите с нея Джаникян обясни, че те дошли в момент, когато чакала представители на Общината за предаване на документация и предписания. Затова ги приела чак в края на деня. „Казах и на тях, че не е необходимо да се пристъпва към наказания. Аз съм възпитана в християнските ценности. Затова и се извиних на екипа, ако съм наранила някого. А и те – на мен”, каза директорката. И уточни, че помощник-възпитателката е получила административно наказание забележка, докато Джаникян била в болнични – от заместничката й. 

Изпълнила съм всички предписания на Общината и Държавната агенция за закрила на детето, включително и относно видеонаблюдението, каза още директорката. Представила своето становище в общината след връчването на констатациите от проверката и препоръките. Сега на свой ред очаква окончателното решение на проверяващите.  Ако оттам настояват за административна санкция и спрямо учителката, най-приемлива според нея би била най-леката – забележка.

„Тежки наказания няма да решат проблема, а само може отново да нарушат психоклимата. Това са професионалисти, интелигентни хора. Всички сме отчели грешките си. Най-добре е да продължим спокойно да работим”, каза Джаникян.

Тя призна, че на срещата с родителите поканила медиатори по препоръка на ДАЗД и пак не се постигнал общ език с родители от трета група. „Не е коректно да водим битка помежду си с плакати на оградата и с ултиматуми. Най-добрият начин е да разговаряме”, добави директорката.

Запитана за конкурса за нейна заместничка, тя отрече да е бил предрешен, както се говори сред  родителите. Постъпили две кандидатури и вече е назначена Веселина Балджиева, която се представила по-убедително.” Спазени са всички процедури. „Следвам закона във всяко отношение и при проверките се видя, че съм спазила процедурите, когато постъпи жалба от родителите на дете, че е било наказвано. Ако имах сериозни нарушения, досега щях да бъда отстранена. За два месеца въведох в ред документацията, която беше скрита от предишния директор”, заяви Джаникян.

Запитана защо според нея ситуацията излезе от контрол, директорката допусна, че някои родители може да са били настройвани умишлено срещу нея.

„Съжалявам, че се стигна до тук. Но ако се направят нужните компромиси, включително и от родителите, нещата ще тръгнат в добра посока. Не искам конфронтация, а общо решение”, увери Джаникян. Понеже към момента с майките не могат да постигнат разбирателство, и в следващи разговори ще търси помощ от медиатори.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Питам

15.01.2020 | 21:37

Как е изпълнила всичко като е била в дълъг болничен, че даже и заместник е имала?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?