49

Шефът на социалните за пребитото бебе в Пловдив: Шокирани сме! Молим се да оцелее

Шест пъти социалните са били при Анка, за да извършат проверки и да проследят как тя полага грижи за осиновеното дете. Това каза пред "Марица" директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева. Тя посочи, че социални служители са ходили до дома й на ул. "Клисура" и при тези посещения не са забелязали нищо нередно. "Извършени са регламентирани проверки по закон. Регламентирани не означава, че тя се предупреждава и знае предварително, каквато е обществената нагласа. Проверките са били без уточнен ден и час. Все пак става въпрос за проверка, и то за осиновено дете. При тези посещения колегите не са наблюдавали нещо, което да ги притесни или най-малко да ги усъмни. Все пак те са дългогодишни специалисти и всяко нередно нещо би им направило впечатление. А такова в конкретния случай не е имало", каза Танева.

При разговорите със съседи на социалните им се повтаряло само едно - че детето е гледано добре. "Да, това са всички факти, които ние знаем и сме добили при посещенията с течение на времето. Всички следосиновителни доклади сме ги предоставили на разследващите органи. Там е записано точно това, защото е било самата истина. Към онзи момент, към момента на проверките, освен разговорите с нея, освен наблюденията на детето, винаги сме говорили с личния му лекар и със съседи, които да потвърдят нейните думи. Всички потвърждават едно и също - че тя е полагала много добри грижи за това дете. Ние всички сме шокирани от случилото се, от цялата ситуация. Трябва да се изясни причината, довела до това нещо, и да отговорим на въпроса "защо".

По повод на назначените експертизи - съдебномедицинска и съдебнопсихиатрична, Надя Танева посочи, че те касаят социалните служители дотолкова, че да си обяснят защо се е стигнало до този инцидент и да си направят необходимите анализи след случилото се. "За съжаление, не се дава почти никакъв шанс на детето да оцелее, то е в критично състояние. Надявам се да се случи чудо и наистина, ако детето прояви индикации на възстановяване, нашите ангажименти оттук нататък ще бъдат да го настаним в близка семейна среда и съответно да му търсим друга мярка на закрила. Но в никакъв случай детето няма да бъде върнато на тази осиновителка", каза директорът на "Социално подпомагане" в града под тепетата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Българин

Българин

28.09.2022 | 19:14

Вас кой ви надзирава дали си вършите работата съвестно. Как става така лесно да се осиновяват деца има нещо нередно в този случай .

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?