Следвайте ни

Шефът на ОП "Градини и паркове": Нямаме капацитет да изкореняваме дървета от островите на р. Марица

Веселин Козарев обяснява как може да се реши проблемът с джунглата в коритото на реката

viber icon

- Вече около 9 години имаме специализирано звено, което се грижи за коритото на реката. Може ли с някаква нова техника да се реши проблем​ът с джунглата в реката?

- Вече 9 години осигуряваме проходимостта на  речното корито на Марица при високи води като защита на града от наводнения. Самораслите храсти и дървета се премахват още докато са малки. Бригадата се състои от 7 души, разполага с моторни храсторези и надуваема лодка с двигател, с която да достига до островите. Тръгнат ли да избуяват издънките на дърветата, бригадата влиза вътре да чисти цялата, около 10-километровата ивица. Междувременно израснаха много големи дървета. Работата по островите напоследък е затруднена и за това, че каквото сме отрязали там, няма как с надуваемата лодка да се извози на брега. Надделява мнението, че е време да се извърши по-цялостно почистване на растителността от речното корито, което да включва изкореняване и извозване на останалите по островите отпадъци. „Градини и паркове“ няма капацитет за такава мащабна дейност.    

- Достатъчни ли са само резачките за работа в реката?

- Техниката, с която разполагаме, е достатъчна за профилактика, но периодично е нужно основно почистване на коритото, след което отново да продължим с превантивните дейности.

- Има ли друг град у нас, който да трябва да се грижи за 10 километра речен бряг?

- Има градове и с по-дълги речни корита на своите територии, но не ми е известно къде другаде се извършва постоянна превенция със собствен ресурс. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Властта е в карантина през този мандат

Властта е в карантина през този мандат

27.10.2020 | 18:06

Кризата в управлението надминава в пъти "кризата" с вируса.

Отговори
1 0
Назначават  се

Назначават се

27.10.2020 | 10:10

Акъллии.Да дават акъл а не да вършат работата за която са назначени.

Отговори
3 1
ЙОВЧЕВА

ЙОВЧЕВА

27.10.2020 | 09:47

ГОСПОДИНЕ ИМА МЕСТА И АДРЕСИ НА КОИТО ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ...ЗАЩО В КИЧУК ПАРИЖ ВСИЧКИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА СЕ ПРЕУСТРОИХА И СЕ ОЗЕЛЕНИХА А ТУК ...НА БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ 172.....ОТ 60 ГОДИНИ САМО ИДВАТЕ ДА ОТРЕЖЕТЕ НЯКОЙ ПЪН ОТ ПАДНАЛО ДЪРВО СЛЕД БУРЯ....ВСИЧИ ДРЪВЕТА КОИТО СЕГА СА ОГРОМНИ СИ ГИ ЗЗАСАДИХМЕ НИЕ ПО ТОЧНО НАШИТЕ РОДИТЕЛИ СЪС СОБСТВЕНИ СИЛИ ..И ТРУД ... САМИ СИ ПОДДЪРЖАХМЕ ПРОСТРАНСТВАТА ..ИМАШЕ НАПОИТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ СЕГА Е ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ.... МРЪСОТИЯ НЕУГЛЕДНИ ХРАСТИ ...И ПИЯНИ КОМПАНИИ НОН СТОП.... ОТ КРЪСТОВИЩЕТО НА ДУНАВ И БУЛ БЪЛГАРИЯ ДО КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛ БЪЛГАРИЯ И ВАСИЛ АПРИЛОВ... ИМА 4 БЛОКА КОИТО СА ТАКА ИЗОСТАВЕНИ ТОЛКОВА Е НЕУГЛЕДНО ...ВСЕ ЕДНО СМЕ В АНАДОЛА.... ИСКАМЕ ТЕЗИ ЧЕТИРИ БЛОКА ДА СА ВИ ОБЕКТ ..НА ВНИМАНИЕ НА КМЕТА НА РАЙОН СЕВЕРЕН И НА ВАС ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ...ИСКАМЕ КАТО ПРЕД ЛУКСОР ТРЕВА ПОДДЪРЖАНА И ПОЛИВАНА ОЗЕЛЕНЕНО И КРАСИВО.................ТАКА КАТО ГО НАПРАВИ ПРЕД НЕГОВИЯ БЛОК ГОСПОДИН КМЕТА АЛЕКСИЕВ.... НИЕ СЪЩО ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ....НЕКА ДА БЪДЕМ ВКЛЮЧЕНИ В ПРОЕКТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И ОЗЕЛЕНЯВАНЕ КАКТО ПОДОБАВА ...И НИЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ...ПРЕД БЛОКА ИМА ПЕЙКИ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО Т.Е. НА 64 ГОДИНИ РАЗКРИВЕНИ И ИЗПОТРОШЕНИ С РАЗМЕРИ ЗА МАЛКИ ДЕЦА...И НЯКОЛКО ПО- НОВИ.... S0S!!! SOS!! СКОРО ДОЙДОХА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ ПРИДРУЖЕНИ ОТ ГОСПОДИН НИКОЛАЙ ВАРСАНОВ.....КОИТО С ЕДНИ РЕЗАЧКИ ДОЙДОХА И НЕ ОКАСТРИХА ПЛЕВЕЛИ И ХРАСТИ А ДИРЕКТНО ОТРЯЗАХА ДЕКОРАТИВНО КРАСИВО УВИВНО ЦВЕТЕ НА КОЕТО ОТРЯЗАХА СТВОЛА КОЙТО Е ДЕБЕЛ КОЛКОТО ЕДНА РЪКА.... ТАКЪВ СКАНДАЛ ИМ ЗАФОРМИХ И КАКВО ОТ ТОВА ...ЗАЩО СЕ ПУСКАТ РАЗНИ НЕГРАМОТНИ РО.МИ БЕЗ МОЗ.ЪЧНИ КОТО НЕ НАБЛЮДАВАТ...ТОВА ЦВЕТЕ БЕШЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ ГЛЕДАНО ДОРИ ВАРСАНОВ ГО ПРИЗНА ЗА ГРЕШКА И КАКВО ОТ ТОВА...... НЯКОЙ СИ ВЕЛЬО И МИТКО....АМИ НОСЕТЕ СИ ОТГОВОРНОСТИТЕ... БЕЗОБРАЗНО Е ТОВА ДА НЯМА НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕШ И КО ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ.....

Отговори
2 0
Поздравявам  Ви

Поздравявам Ви

27.10.2020 | 10:06

Че разглеждате нещата по същество и настоятелно. За разлика от статията.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?