46
Следвайте ни

Шефът на OIV Пау Рока стана Доктор хонорис кауза на УХТ

По негова инициатива в учебното заведение ще се разкрие нова магистърска специалност „Технология на виното и високоалкохолните напитки“

viber icon

В учебно опитната база на Аграрния университет в Пловдив, вероятно ще бъде разположен експерименталният лозаро-винарски център на Международната организация по лозата и виното (OIV). Както Марица писа, организацията със седалище в Париж, ще открие свое представителство в региона. Целта е да се съхраняват и популяризират автохтонни сортове лозя, които виреят на Балканите и в Черноморския регион. 

Новината потвърди днес под тепетата генералният директор на OIV Пау Рока. На тържествена церемония в Университета по хранителни технологии в Пловдив той бе удостоен с почетното звание Доктор Хонорис Кауза. То бе присъдено от Академичния съвет на вуза за изключителен принос в развитието на двустранните отношения между OIV и УХТ.

По инициатива на Рока и под егидата на OIV в учебното заведение ще се разкрие нова магистърска специалност „Технология на виното и високоалкохолните напитки“, която ще се преподава на английски език. Тя ще стартира през академичната 2022/2023 г. С нейното въвеждане УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие във Франция и Университета „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи с етикета на OIV.

Ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов връчи на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет. За съпругата на испанеца – Диана, имаше специален подарък – реплика на един от ритоните от Панагюрското златно съкровище. 

 

Сред официалните гости на церемонията бяха посланикът на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова – Ташкова, ректори на висши учебни заведения от Пловдив и страната и др.

Снимки от Наташа Манева

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?