Следвайте ни

Шефът на "Общинска охрана": 99% от колоездачите спазват правилата

viber icon

Повечето от велосипедистите на Гребния канал спазват стриктно правилата, твърди шефът на „Общинска охрана” Димитър Палашев. Предприятието има денонощни патрули на базата, отделно в тази зона са монтирани видеокамери.

Според директора  годишно  стават по два-три инцидента с  пешеходци, блъснати от колоездачи. „Обикновено това се случва по вина на  самите пешеходци. Според нашите наблюдения  те са по-недисциплинирани от велосипедистите, от които  99%   се движат само по велоалеите на Гребния канал, без да навлизат в пешеходното пространство. Наблюдаваме често, че  дори родители с малки деца  вървят  по велоалеята, въпреки че това е забранено  навсякъде по света, включително и при нас, или  дете рязко изскача на трасето”, коментира Димитър Палашев.  

Директорът на предприятието разказа, че миналата година на Гребния канал е пострадало дете, което се е разхождало с баба  си до водата.  Отскубнало се е, хукнало изведнъж насред  велоалеята, където в този миг е минавал колоездач.

Палашев  уточни, че повече нарушения се допускат от велосипедисти на Главната, където  е абсолютно забранено да въртиш педали. Глобите са по  30 лева. „Стараем се да предупреждаваме друг път да слизат от колелото и налагаме санкции само в краен случай”, подчерта шефът на "Общинска охрана".  За пешеходци глоби няма. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иииии

Иииии

25.08.2020 | 10:27

Много интересна ситуация. В случая велосипедистите се възмущават от безотговорността на пешеходците, а какво се случва когато велосипедната алея излиза на пътното платно на кръстовищата. Аз лично не съм видял велосипедист да спре и се огледа на нерегулирани кръстовища. При излизането на велоалеята на пътното платно има надпис СТОП,касаещ велосипедистите. Но закона за движението по пътищата е САМО за автомобилистите.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?