71

Шефът на кадастъра в Пловдив: Вкарваме в бюджета 2,5 млн. лв. годишно само от такси

Само от събирането на такси Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Пловдив допринася с 2,5 милиона лева към републиканския бюджет. Това каза пред "Марица" директорът на Агенцията в града под тепетата инж. Никола Бадев. 

По думите му в Пловдив служителите на кадастъра са общо 22. От тях половината се занимават с приемане на документи и деловодна работа, други 5 извършват регистрации, направа на скици и схеми, а останалите обработват преписки. "В момента отсъстват 8 души, а останалите поемат цялата дейност, която трябва да се върши", посочи Бадев.

Той подчерта, че дейноста на службата по кадастър не е само обслужването с кадастрална информация, изменение на карта и попълване на регистрация в кадастралния регистър на недвижимите имоти. "В абревиатурата АГКК има геодезия, която тук не се засяга, има картография  за която никой не говори. И на последно място е кадастъра, което е само една част. Тоест, хората не подозират какъв обем от работа извършваме. Никой не знае, че се работят кадсстралните карти на три общини – Хисаря, Съединение и Стамболийски, които са с общо над 30 населени места. Цялата процедура по приемане, одобряване и контрол на изработените кадастрални карти, пренасянето на информацията в информационната система, за да може хората да бъдат обслужвани с нея, се върши от нас. След това имаме грижа по постоянната поддръжка к и постоянната актуализация на самата информация и съдържание на кадастралната карта", каза инж. Бадев.

Той посочи, че стачката, която се проведе днес между 10 и 11 часа, е с три основни искания - справедливо заплащане за обема труд, тоест увеличение на заплатите с минимум 20 %, увеличението да стане с дата от 1 октомври, както и увеличение на бройките работещи в Агенцията, които се определят с постановление на МС. "В момента те са 417 души в цялата страна, в службите по кадастър са 334 или средно по 12 души на служба", каза още Бадев. По думите му работа, която преди години се е вършила от над 200 души, сега се изпълнява от 10. 

Инж. Бадев даде пример с други европейски страни. Посочи, че в Чехия например към 2002 година тази дейност се изпълнявала от 5500 души. В Дания и Холандия пък от 3500 души. Дори в съседна Северна Македония, която е три пъти по-малка от България, има три пъти повече служители в Агенцията -над 1200 души, изтъкна Бадев и определи всичко това като парадокс. Според него служителите в Пловдив трябва да се увеличат поне 3 пъти, за да се върши цялата дейност безпроблемно и без свръхнатоварване. 

На ден обслужваме по 300-350 души, подчерта шефът на кадастъра в града под тепетата. 


"Когато беше приет Закона за кадастъра и имотния регистър през 2000 година, тогава имашпе записан текст, че 75 % от постъпилите такси и други финансирания трябва да остават в Агенцията за материално стимулиране на служителите, за обучения, за канцеларски материали и т.н. Никога не сме ги изполвали, впоследствие този текст отпадна", коментира Бадев.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Да ви ПРИСЕДНАТ ДАНО обирджии

Да ви ПРИСЕДНАТ ДАНО обирджии

13.10.2022 | 10:38

Два месеца за един документ вие сте за трепане.Първо овцата сгреши документа ми и не го призна за нейна вина и се нобутах с още пари и един месец докато излезне другия

Отговори
0 0
Ами....

Ами....

13.10.2022 | 21:51

За тая работа трябва да се плащат вредни. Само заради това, че служителите трябва да търпят такива като теб по цял ден. Дето не си оправят бакиите с години, а после "овцата" им виновна. Ми и мота си е твой бе, къде спа?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?