4232

Шефът на “Градини и паркове” подаде оставка

Директорът на ОП “Градини и паркове” Веселин Козарев подава днес оставка

“Така реших, без да искат да напусна, по свое желание”, каза той за “Марица”. 

Той беше назначен в мандата на Здравко Димитров от партия на Дани Каназирева “Съюз за Пловдив”. 

Във "Фейсбук" Козарев написа: 

Напускам общинското предприятие “Градини и паркове” по свое желание, напълно осъзнато. 

Има вече нова власт в града под тепетата, уж като старата, но с нови хора. От една партия, а всъщност врагове. 

Знаете ли, в предприятието, което управлявах през изминалите три тежки години на пандемия и инфлация, проблемите на най-нископоставените служители в Общината, всъщност са далеч от тези на политическия елит. 

Преди 4 години и аз бях избран за общински съветник от “Съюз за Пловдив”, но оставих топлото място в местния парламент и излязох на студа и в калта - там до разбитите камиони на предприятието и до немотията на моите колеги. Направих го с ясното съзнание да дам част от най-активните си години в реалната работа за красотата на любимия ни град. 

В работата си не съм прилагал двоен аршин и това може да бъде потвърдено от хората, които ме познават. Не съм делил обикновения човек от “големците”, и приятелите от недоброжелателите. Дано и подходът на наследника ми да е същият. 

С новоизбрания кмет Костадин Димитров действаме в пълен синхрон. Сега, когато аз искам да напусна, той иска да назначи някой друг. Той е човек на честта, а честта е съвест. С чиста съвест мога да посрещна следващия директор и да му предам управлението. Ако е необходимо - ще бъда насреща. 

Аз не получих достатъчно подкрепа нито от предишния кмет, а сега и от новия за реализирането на идеите, които имам, може би заради политическата конюнктура, в която се намирах. Надявам се наследникът ми да получи истински гръб от кмета и неговия екип, за да има шанса да направи необходимата реформа, както и да осигури достатъчно средства най-вече за достойно заплащане на труда на хората в ОП “Градини и паркове”. 

Аз дадох всичко от себе си, работих с желание и със сърце, преживявах всяка критика, учех се от грешките. Пожелавам успех на новото управление и ще се радвам да постигнат много повече, отколкото аз успях за това Пловдив да бъде по-чист, зелен и красив!

Ето и акцентите от работата, която свършихме, аз и моят екип, през последните 3 години. Благодаря на всеки един, лично и поотделно! 


Техниката

Когато преди 3 години постъпих в „Градини и паркове”, заварих недостатъчно техника. Част от нея беше и в окаяно състояние.

Автовишките например непрестанно се разваляха и това спъваше работата на бригадите, които извършват санитарни резитби на дърветата.

Заради аварирали машини се изоставаше с графиците, годишно се обработваха по около 1000 дървета по-малко. Липсата на камиони за всяка бригада пък забавяше почистването на зелените площи в междублоковите пространства.

Първата крачка за решаване на проблема бе закупуването на допълнителна техника за 1 млн. лв. – 3 автовишки, 6 големи 7-тонни самосвала, 2 микробуса, косачни машини, шредери, кастрачки, моторни ножици, триони и храсторези, дробилни машини за клони.

Допълнително нови 21 нови съоръжения на стойност 3,7 млн. лв. с ДДС бяха доставени  за нуждите на предприятието по проект на общината. Сред тях са още 4 автовишки и 4 дробилки, които превръщат клоните в чипс, 6 електрически малки самосвала, 6 електрически вакуумни прахосмукачки, малък челен товарач, малък камион.

Така решихме проблема и спестихме време с постоянно развалените автовишки и дробилни машини и разкарването на техника от една бригада в друга. По мое настояване сред новата техника бе включен и голям трактор с шредер. Изключително ефективен за косенето на големи площи в район Тракия.

Само за месец с него успяваме да премахнем избуялата растителност на достъпните места в коритото на Марица, като ни спестява 6 месеца ръчен труд, а косачите, които обработват реката успяхме да пренасочим към други труднодостъпни места в междублоковите пространства.

Внедряването на съвременна техника е много важно за по-добрата поддръжка на зелените площи. За да се справим по-бързо с тревата, която заради валежите тази пролет растеше буквално за часове, за обработката на големите междублокови пространства наехме роботизирана косачка, управлявана само от един човек с дистанционно.

Тя отмени 16-17 работници, които пренасочихме към по-труднодостъпни места.

След направения анализ и проучване на пазара внесох докладна до кмета за отпускане на средства, с които да закупим за предприятието и такива машини. Те могат да се използват дори и през зимата за почистване на снега от алеите в парковете. Засега няма развитие по темата, но се надявам в бъдеще това да се случи.  

 

Заплатите

Друг сериозен проблем, който заварих, бяха изключително ниските заплати на служителите в предприятието. Успях да се преборя за увеличаването им с 35-40%. За жалост, заради повишаването на инфлация не се сбъдна желанието ми за по-достойно заплащане на колегите. Допреди месец 205 души получаваха чисто 630 лв. на месец, а останалите – средно  по   680 – 700 лв. Въпросът за възнагражденията остава отворен и за да се привлекат квалифицирани кадри, той трябва да бъде решен.

 

Разсадника

Когато получих писмо от наемодателя, че иска почти 6 пъти повишаване на месечния наем на разсадника – от 10 хил. на 56 хил. лв., моментално внесох доклад до кмета. Предложих 3 варианта:

- да заплащаме само за тази около една трета част от общата площ на разсадника, която използваме;
- да се намери по-малък терен, където да отглеждаме специфична растителност, а другата да купуваме;

- изцяло да закупуваме необходимата растителност от свободния пазар, която ще ни излезне 50 на 50 и това би ни освободило от зависимостта, в която сме сега;


Предложенията ми не бяха приети. Все пак успях да се преборя да се заплаща само за една трета от общата площ. Така спестих на общината 252 000лв. В момента се плаща около 35 хил.лв. месечно, но смятам, че и тази цена е неоправдана. Затова договор не подписах! Направих няколко предложения да се намери по-малък общински имот, където да преместим разсадника. Очаквам развитие и по тази тема.  


Дърветата и цветята

Средногодишно успявахме да засадим по около 2000 дървета. Миналата година броят им дори надхвърли 2100. Стремежът ни беше да засаждаме все повече нови дървета. Това стана възможно благодарение на съвместните акции с представители на бизнеса, които предприятието привлече като партньори. Това са повече от 50 компании и фирми, като една част от тях тази есен ще се включат за втори и трети път.
Залагахме предимно на видове, които виреят добре при специфичните местни климатични условия. Сред широколистните дървета преобладават чинари, липи, явори, ясени, рустифини, а сред иглолистните – ели, борове, кипариси и др. Навсякъде, където има възможност, на мястото на премахнатите по санитарни причини дървета, посадихме нови. През последните две годни особено внимание обърнахме на дърветата по улиците. Трудно е да се изброят всички, но все пак да споменем поне някои от тях: булевардите „Шести септември“, „Руски“, Васил Априлов“, „Цариградско шосе“, „Никола Вапцаров“, „Освобождение“, „Санкт Петербург“, „Копривщица

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 8 оценки
3.5/5 от 8 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?