3906

Шефът на Археологически музей разгроми министъра за Панагюрското съкровище

Директорът на Регионалния археологически музей доц. Костадин Кисьов опроверга твърдението на министъра на културата, че в Пловдив няма условия за опазване на Панагюрското златно съкровище.


Ексклузивното слово на доц. Кисьов беше посрещнато с адмирации на сесията на Общинския съвет по повод на предложението на “Браво Пловдив” златото да се върне в Пловдив.

 


Изявлението на министъра е грозно, неетично и неинформирано, каза доц. Кисьов. Той напомни, че съкровището е собственост на РАМ  и трябва да  се върне в Пловдив. Договорът е за временно гостуване в НИМ, след като през 1974 г. държавата го е взела. 


"Срокът на договора изтече през 2022 г. , аз не съм го подписал и няма да подпиша, защото съкровището е собственост на Археологическия музей", твърдо заяви доц. Кисьов и изтъкна, че НИМ е създаден през 80-те години, а пловдивският музей - през 1882 г.

Той посочи, че именно в РАМ в Пловдив е била проведена през 2016 г. демонстрация на система за охрана като образец в страната. В мандатите на д-р Иван Чомаков и Славчо Атанасов сградата беше изцяло реновирана, напомни директорът. 

" В Пловдив  са гостували експонатите от други държави, включително от музеите в Атина и Лувър.  Преди да бъдат изпратени, техните министерства за разлика от нашето правят одит дали условията са подходящи. Ние сме имали два такива одита и сме издържали теста", подчерта доц. Кисьов.


Той е категоричен, че музеят има капацитет и всички необходими условия за връщането на съкровището, съхраняването му и популяризиране. 


"Аргументът на министъра, че РАМ не може да организира изложби в чужбина, е неоснователен. Имаме 5 изложби в последните години, сред които от Япония и Норвегия. Сега съкровището ще пътува в САЩ, ние преговаряме с Китай" допълни директорът.


С болка каза, че през 1974 г. , когато министър на културата беше Людмила Живкова., от РАМ са взети 120 ценни експоната. Всички ценности в музеите в България са публична държавна собственост, но това не означава, че те трябва да отидат в НИМ.


Доц. Кисьов напомни обаче, че музеят има нужда от разширение. Той е най- богатият в страната, има 250 000 експоната, но поради недостатъчната площ са изложени 4300.


Общинският съвет дружно гласува декларацията  за връщането на Панагюрското съкровище в Пловдив. "НИМ го държи неправомерно", обобщи Славчо Атанасов от “Съединени за Пловдив”. Предложението беше прието с 46 гласа.


А Веселин Маневски похвали: “Браво на “Браво, Пловдив”. 

 


Решението беше посрещнато в залата с дружни ръкопляскания и одобрение от страна на доц. Кисьов и колегите му. Това е първата стъпка, считат археолозите.
 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 7 оценки
4.4/5 от 7 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?