Следвайте ни

Шедьовър в Археологическия: Показват любимата икона на Бил Клинтън СНИМКИ

viber icon

Едно от двете майсторски копия на най-старата керамична икона на светеца Теодор Стратилат от Преславската школа пристигна в Пловдивския археологически музей. Нейните парчета бяха открити в средата на миналия век във втората българска столица.

Копието е собственост на единственият работещ все още частен музей у нас. Той е към фондация „Арете – Фол“, чийто председател е проф. Димитър Иванов от университета по Библиотекарско дело и информационни технологии. 

„Копието е изработено от проф. Ивана Енева от Академията, а другото бе подарено на президента Бил Клинтън по време на посещението му в България. Той бе много впечатлен от него макар да не е православен“, каза проф. Иванов.

Първите икони, които може да се видят на изложбата са почти 2-метровите изображения на Свети Георги и Свети Димитър от едно несъществуващо вече Плевенско село.

„Иконите са оригинали и се въртяха дълго време на черния пазар. Бяха в много лошо състояние и бяха възстановени от реставрационния екип към музея ни“, разкри проф. Димитър Иванов.

На изложбата може да се види оригиналната икона на Свети Симон Зилот. Точно на неговата сватба в Кана Галилейска Исус превръща водата във вино.

„В колекцията ни има и две оригинални икони от Николай Павлович, които са от 19 век. Тяхното излъчване вече ренесансово – Свети Георги и Свети Димитър не са с изпити лица, а са като победители и римски войни поели кръста“, обясни проф. Иванов.

Като техен антипод до тях е закачена текстилна икона от 4 век от Коптската църква в Египет. Тя изглежда като детска рисунка върху носна кърпа. На изложбата има и уникално изображение на Свети Георги от Черногорския град Котор.

Изложбата „Армията на Бога“ акцентира върху светиите войни, които са тачени по цялото българско землище и Православната ни църква – Георги, Димитър, Мина, Теодор Стратилат и Теодор Тирон. 

„Така се случи, че сме първият одобрен от министерството на културата частен музей още през 2009 година. Другите два частни музея – този на Васил Божков и на Братя Бобокови, в момента са спрени и не работят“, добави проф. Иванов. 

Името на фондацията „Арете“ е термин още от времето на Омир. Той показва сбора от качествата на мъжката добродетелност – вяра, власт, труд, войн и стопанин.

Фондацията има пет колекции. Античната е до античната крепост в Цалимариград. Колекцията живопис е в Ловеч, а малката пластика - в Каварна. Копията на тракийски съкровища са изложени в Хисаря.

Снимки от Франк Воща

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?