Следвайте ни

Шедьовърът на Калофереца в Стария Пловдив загива

viber icon

Пловдивчани от години бият тревога за унищожаването на една от най-ценните възрожденски къщи ​- тази на хаджи Драган Калофереца. В разкошния триетажен дом на богатия абаджия е бил настанен филиалът на Националния институт на паметниците на културата и клонът на „Реставрация“ ЕАД.

През 2005 г. тихомълком Министерството на културата я продава на частни собственици. Тогавашният министър Божидар Абрашев разписва сделката за 375 000 лв., а пловдивските общинари са шокирани от продажбата. Годините минават, собствениците се сменят, а домът все така пустее и се саморазрушава. Зданието на ул. "П. Р. Славейков" 32 се състои от три постройки и голям двор със старинен кладенец. Общата площ на терена е 1150 кв. м. Къщата е строена през 1850 г. от хаджи Драган Калофереца, обявена е за паметник на културата и се смята за архитектурната перла в резервата. През 1960 г. имотът е бил одържавен. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?