Следвайте ни

Ще го бъде ли кино "Космос" за култовата 2019-а

Ако общината приеме дарения проект, разходите ще набъбнат до 5 милиона лева

viber icon

Реконструкцията на кино „Космос” ще струва 5 млн. лева, показват сметките на проектантите, избрани от общината. Екипът представи вчера идеите си за преобразяването на сградата. От фирма „Стивън Джордж Интернешънъл България” обявиха, че дават безвъзмездно разработката на общината, но дарението ще ни излезе солено, стана ясно по време на общественото обсъждане вчера.

В залата на Градския дом на културата дойдоха представителите на фирмата арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинова. Общината бе представена от зам.-кмета по културата Александър Държиков, а на дискусията дойдоха двама действащи общински съветници, един бивш, няколко архитекти и дузина граждани.

Имаше и представители на екипа, който притежава авторските права за старото кино, които влязоха в челен сблъсък с новите проектанти. 

От презентацията стана ясно, че сградата ще се превърне в мултимедиен център за различни арт инициативи - театър, пърформънси, камерни събития, а ще работи и като галерия.

Гледахме как се руши тази сграда и решихме да изработим безвъзмездно този проект, за да я върнем към живот, започна арх. Казаков. След него колежката му арх. Мишинова представи в детайли идеята.

От нея се разбра, че намеси по външната част на сградата няма да се правят. Напротив - тя ще бъде възстановена по оригинални снимки и ще се върне към първоначалния си проектен вид. Проектантите предлагат реконструкция на няколко нива, като всяко ще има собствена функция.

В подземието ще бъдат разположени техническите помещения, в които ще бъдат устроени две гримьорни, които ще имат връзка със зрителната зала. Партерът ще се отвори с отстраняването на коридора и кабинетите по северната стена на сградата. 

Така пространството на фоайето ще стане максимално гъвкаво и ще дава възможност и там да се провеждат различни събития. 

Тесните кабинети на втория етаж ще бъдат обединени в един за новата администрация. Там ще има и малка рецепция. Идеята на общината беше това пространство да се използва като електронна читалня към Народната библиотека „Иван Вазов“, обясни арх. Мишинова.

Тя допълни, че предлагат от второто ниво на сградата да бъдат направени подходи към залата, каквито са били предвидени в оригиналния проект на арх. Шинков. Ще има и акустични ниши, където посетителите да четат или да слушат музика.

Основната зала ще бъде многофункционална, а със специални модули сцената ще може да бъде уголемявана, за да се ползва за различни събития. За целта капацитетът от места ще падне от 600 на 400. Ще бъде запазен киноекранът и прожекционното помещение.

Проектът ще струва около 5 млн. лева, в които влиза конструктивното укрепване и техническото оборудване, необходими за да функционира. Минималният срок, за който може да бъде изпълнена реконструкцията, е 6 месеца.

Кино "Космос" е в списъка с обекти, които трябваше да се ремонтират с целевата субсидия от 20 млн. лева, които правителството отпусна в подкрепа на инициативата Европейска столица на културата. Прогнозите обаче сочат, че сградата няма как да отвори врата преди края на 2019 година. 

Проектът се забави заради дела с реститутите от фамилия Дякови за пространството пред бившото кино. Вчера стана ясно, че Община Пловдив е спечелила делото за отчуждаването на имота на пространство, като експертите са оценили спорния имот на 150 0000 лева.

Парите ще бъдат платени и вече няма пречка администрацията да стартира процедурите по ремонта. 

Според Александър Държиков няма проблеми с авторските права върху сградата, но от общината все пак са разговаряли по темата с арх. Тодор Абаджиев, който е бил част от екипа на арх. Шинков, проектирал киното. Въпросът предизвика гореща дискусия.

Вие сигурни ли сте, че имате право да правите промени по сградата и дали  смятате така само заради един разговор с държателя арх. Тодор Абаджиев, а не на база документи, попита колегите си арх. Робърт Чакъров. Той и арх. Константин Палазов скочиха срещу незачитането на хората, сътворили сградата.

"Аз от общината съм се отказал, но се обръщам към младите колеги: участвате в една комбинация, която като пораснете, ще ви се върне", каза арх. Палазов.

Тогава арх. Мишинова му отговори, че в процеса на работа се срещали с арх. Тодор Абаджиев и са обсъждали проекта. В дискусията се включи и общинският съветник Слави Георгиев, който подложи на съмнение цялата целесъобразност на проекта.

"Пловдив няма Младежки дом и опера, а сега ще харчим 5 млн. за огромно кино с разни други екстри. Вървим към поредния общински обект, който няма да може да се издържа - Домът на културата е на ръба, Колодрума е на абсолютна загуба, сега и още", коментира Слави Георгиев.

Съмнения за функционалността на помещенията и ефекта от сградата изказа и Сузана Николова, бивш зам.-председател на местния парламент.

В крайна сметка топката отива в полето на Общинския съвет, който ще реши дали да приеме дарението на архитектите от „Стивън Джордж Интернешънъл България” и да даде зелена светлина за администрацията за реализирането му.

А както е известно, мнозинството там винаги гласува в полза на вносителя на предложението, когато той е от екипа на кмета. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?